Кандидатствай Вход
Как да разбереш какви задължения имаш?

Как да разбереш какви задължения имаш?

В днешно време, умението за управление на личните финанси е ключово за постигане на успех. Услугите, които използваме растат, технологиите се развиват и начините за проследяване на задълженията се променят. 

Независимо дали става въпрос за данъци, глоби, комунални разходи или кредити към банки и небанкови институции, трябва да си наясно със задълженията си, за да избегнеш неприятни изненади като лихви, санкции или евентуално прекъсване на услуги.

В натовареното задължение можеш да пропуснем важни срокове за плащане или да загубиш следа на дължимите суми. Ето защо, в тази статия разглеждаме как да провериш какви задължения имаш към държавни, но и към частни институции и ще ти дадем полезни съвети и инструменти за тяхното управление.

По този начин можем да ти помогнем да създадеш ясна и структурирана система за проследяване на задълженията си, което ще ти позволи да управляваш личните си финанси по-ефективно като избегнеш финансови задължения. 

Задължения  - данъци, осигуровки и глоби 

Наличните задължения по данъци, осигуровки и глоби можеш да провериш в електронния портал на Националната агенция по приходите (НАП). 

За целта ще е нужно да имаш електронен подпис или персонален идентификационен код (ПИК). Ако все още нямаш такъв, можеш да го заявиш в офис на НАП, по мейл, по телефон или чрез системата за електронно връчване на Държавната агенция „Електронно управление“. Получаването на ПИК код обаче става само на място в офис на НАП, но може да бъде получено и от упълномощено лиже. 

Когато имаш наличен ПИК можеш да правиш различни справки за задължения и в Националния осигурителен институт, тъй като системите на НОИ и НАП са интегрирани до известна степен.

Можете да получите информация за актуалния размер на задълженията си, включително начислените лихви и етапа на производството за събирането им, чрез следните начини:

Освен онлайн в електронния портал на НАП можеш да направиш проверка чрез информационния телефон на НАП 0700 18 700, но отново ще е нужно да се идентифицираш с ПИК кода си.

Справки за задължения ще можеш да направиш и в офис на НАП.

Задължения за услуги и комунални плащания

Методът за проверка на задълженията за ток, вода, парно и други комунални услуги зависи от доставчика на услугата. Обикновено всеки доставчик има електронен портал, в който може да се въведе абонатен номер и да се проследят наличните задължения. 

В системите на платежни институции също можеш да провериш размерът на наличните задължения или по телефонен номер на абоната, или чрез абонатен/регистрационен номер. Услугата обикновено е безплатна. 

Задължения към МВР и КАТ

За да провериш какви задължения имаш към МВР можеш да влезнеш в Портал за електронни административни услуги на МВР (ПЕАУ). В него можеш да разбереш задълженията си по фишове, наказателни постановления или споразумения. 

Има две опции да бъде направена проверка -  Обобщена проверка на задължения по фиш, НП или споразумение или Проверка по фиш, НП или споразумение, издадени по направление „Пътна полиция“.

Обобщената проверка може да се направи за физическо или юридическо лице по следните критерии:

Физическите лица имат нужда от ЕГН, личен номер на чужденец (ЛНЧ), или ЛН, както и допълни данни като номер на валиден български личен картов документ (лична карта; карта на бежанец; карта на чужденец, получил убежище; карта на чужденец с хуманитарен статут; временна карта на чужденец), номер на СУМПС, или регистрационен номер на МПС. 

Юридическите лица могат да направят проверка на задълженията по ЕИК/БУЛСТАТ, ЕГН/ЛНЧ/ЛН, както и чрез номер на валиден български личен картов документ (лична карта; карта на бежанец; карта на чужденец, получил убежище; карта на чужденец с хуманитарен статут; временна карта на чужденец).

През портала на МВР може да се направят и необходимите плащания. 

Задължения по кредити и заеми

Когато говорим за ефективно управление на лични финанси, не може да се пропусне темата за ефективно управление на задълженията по кредити от банки или небанкови финансови институции, а дори и от близки и роднини. 

Изключително важно е да си наясно с размера на цялостното си задължение, както и с месечните си вноски. Това ще ти даде представа как ефективно да планираш бюджета си – без да изпадаш във финансово затруднение. Липсата на информираност за задълженията ти по кредитите може да доведе до влошаване на кредитната ти история. Ето кои са начините, по които можеш да провериш текущите си задължения. 

Платформи на банките и небанковите финансови институции: Някои банки и небанкови финансови институции имат онлайн профили, в които можеш да провериш задълженията си. Обикновено, след като влезеш в личния си профил, ще видиш актуалната информация за оставащите вноски, лихви и погасителни планове. Ако искаш да знаеш общия размер на задължението си, можеш да го видиш и в договора си за кредит. 

Справка в Централен кредитен регистър (ЦКР): Разбира се, ако имаш нужда да направиш задълбочена проверка на своите задължения, можеш да направиш справка в Централния кредитен регистър на БНБ. По този начин ще проследиш за грешки, както и за общото задължение към банки и небанкови финансови институции, за да свериш дали размерът на задълженията ти в ЦКР отговаря на реалната сума, която дължиш. Подробно описание на това как се прави справка в ЦКР, можеш да видиш в блога ни.

Чрез платежни институции: Някои партньори на кредитори също може да предоставят информация за текущото задължение - по ЕГН или номер на договор.

Важно е да проверяваш редовно задълженията си и да следиш за промени. Ако пропускаш плащания или не обръщаш внимание на задълженията си, това може да доведе до допълнителни такси и лихви, които могат да влошат финансовото ти състояние. 

Редовната проверка на задълженията ти позволява да реагираш своевременно при нужда предоговаряне на условията с кредиторите. Не забравяй, че добрата дисциплина и високата информираност са ключови за твоето стабилно финансово състояние.

Когато си наясно с всички свои задължения, ще можеш да планираш разходите и приходите, което ще доведе до ефектвино изграждане и управление на семейния бюджет. Когато имаш добре подредена финансова рамка имаш по-малък риск да влошиш кредитната си история и по-голяма възможност да постигнеш финансовите си цели. Освен това, по-доброто планиране на бюджета дава по-голяма гъвкавост и дава възможност да се справиш с неочаквани разходи, което намалява финансовия стрес. 

Текущото си задължение по Бяла Карта можеш да проследиш бързо и удобно по няколко начина: 

  • В мобилното приложение на Бяла Карта;
  • В личния си онлайн профил в сайта;
  • При партньори;
  • Какви суми дължиш по своята кредитна карта Бяла Карта може да разбереш във всеки един момент с обаждане на националния ни телефон на 0700 20 140 /обаждането се таксува съобразно тарифния план на абоната/.
  • На всяко 1-во число на текущия месец ще получаваш и SMS с актуалното ти задължение за предходния месец.

Най-лесният и удобен начин да платиш задълженията си е онлайн през нашия сайт. Можеш също така да платиш по банков път, в офис на FastPay, CrediTour и EasyPay.

Мобилното приложение е напълно безплатно и можеш да го използваш, ако имаш смарт телефон с операционна система Android или iOS. Профил в сайта на Бяла Карта можеш да направиш бързо и лесно тук.
 

0 Коментара


Име и коментар са задължителни!
Успешно добавен коментар!