Кандидатствай Вход
Видове финансови измами в интернет и как да се предпазиш

Видове финансови измами в интернет и как да се предпазиш

В онлайн пространството има множество възможности за комуникации, информация и забавление. За съжаление, лесният достъп и широката аудитория са предпоставка за създаването на различни измами – финансови, но и не само. 

За да можеш да се предпазиш от потенциалните заплахи в интернет, трябва да си напълно наясно с похватите на измамниците, както и да познаваш добре начините, по които да се предпазиш.

Затова, в тази статия в блога на кредитна карта Бяла Карта, разказваме за различните видове финансови измами в интернет и как да се предпазиш от тях. 

Фалшиви инвестиционни схеми

Фалшивите инвестиционни схеми са една от най-опасните измами в интернет. Те обещават висока възвръщаемост на първоначалната инвестиция, но и малък или никакъв риск. Най-често се рекламират в социалните мрежи и като банер реклама в различни сайтове. 

Измамниците предлагат да инвестираш определена сума пари в несъществуващи активи – криптовалути, злато или друго, а силен сигнал да подходиш с внимание са обещанията за бързи печалби. 

Как да се предпазиш?

За да се предпазиш, винаги проверявай легитимността на инвестиционната платформа, не се доверявай на обещания за лесни и бързи печалби и се консултирай с финансови експерти преди да инвестираш. 

Пирамидални схеми

Пирамидалните схеми разчитат на привличането на нови участници, които да инвестират, за да изплатят печалбите на по-старите участници. Примери за това са някои компании за козметични продукти и домашни потреби, които обещават значителни печалби при включване на нови членове, както и схеми, които изискват високи първоначални вноски и обещават големи печалби при привличане на нови участници. 

Пирамидалните измами не са останали в миналото – напротив – бързият достъп до широка аудитория помага за бързото и сравнително лесно разрастване. 

Как да се предпазиш?

Както при инвестиционните схеми, така и тук е важно да подхождаш голяма доза критичност, когато някой ти обещава бързо и лесно забогатяване. Преди да се впуснеш в някакво ново професионално начинание, потърси подробна информация за компанията, не давай лични данни или данни на картите си. 

Имай предвид, че един от силните козове на този тип измамни схеми е връзката между хората. Много често, твой познат или приятел може да бъде този, който иска да те включи в подобна компания. Не се предоверявай, задавай нужните въпроси и прави оценка на всяко предложение, което звучи твърде добре, за да бъде истина. 

Финансова измама с обещание за пари

Фишинг атаки

Фишинг атаките са една от най-честите измами, на които можеш да попаднеш онлайн. Те се опитват да откраднат твоя лична информация като пароли и данни за дебитни и кредитни карти чрез фалшиви съобщения или имейли. 

Те могат да включват имейли, които изглеждат като от твоята финансова институция и искат да потвърдиш лична информация, или пък изпращат фалшиви съобщения в социалните мрежи, които те пренасочват към уебсайтове, където да въведеш данни. Измамниците стават все по-умели и понякога дори наблюдателен човек може да се обърка, тъй като се използват идентични цветове, лога, текстове, но и близки url-и и имейл адреси. 

Как да се предпазиш от фишинг атаки?

За да се предпазиш от фишинг атаки, никога не предоставяй лична информация по имейл, по телефон или чрез съобщения и проверявай легитимността на уебсайтовете преди да въведеш данните си. Ако имаш дори и минимално съмнение – намери телефонния номер на финансовата институция, издател на картата и се увери, че те изпращат тези съобщения. 

Разбира се, винаги си в правото си да поискаш обосновка защо е необходима тази информация и как ще бъде съхранявана и обработвана. 

Измамни онлайн магазини 

Фалшивите онлайн магазини обикновено продават несъществуващи продукти или изпращат нискокачествени заместители на това, което е било на изображението в сайта. 

По-често това са сайтове, които предлагат продукти на съмнително ниски цени, няма верифицирани клиентски ревюта или ако имат превод – той е направен с автоматизирана система. 

Как да се предпазиш?

За да се предпазиш, проверявай ревютата на магазина и потърси информация в интернет. Избягвай покупки от непознати сайтове и използвай само утвърдени платформи за онлайн пазаруване. 

Важно е да проверяваш протоколът за сигурност – той трябва да бъдат https://., за да имаш спокойствието, че можеш да платиш с картата си. При всички положения обаче, не запазвай данните на дебитната или кредитната си карта в никой сайт. Това ще предпази данните ти при евентуална хакерска атака. 

Социален инженеринг

Социалният инженеринг е техника, при която кибер престъпниците се опитват чрез манипулация да се сдобият с лична информация и чувствителни данни за жертвите си. Това може да включва фалшиви профили в социалните мрежи или измамни обаждания от „представители“ на известни компании. Цел на атаката срещу теб могат да бъдат профилите ти в социалните ти мрежи, банковите ти данни, данните на кредитните ти карти или друго. 

Този подход е изключително опасен, тъй като кибер престъпниците отделят нужното време, за да спечелят доверието ти – стъпка по стъпка.

Как да се предпазиш?

Тези престъпници са изключително умели и за да се предпазиш, трябва да бъдеш изключително внимателен с кого споделяш лична информация. Проверявай самоличността на всеки, който някога иска някакви твои лични данни. Не споделяй никога паролите си, данните за акаунтите си или ПИН кодовете на картите си

Измами с лъжливи обаждания и имейли

Може би едни от най-честите финансови измами в интернет са тези, при които жертвите получават лъжлив имейл, в който измамниците се представят за официални лица или организации. Този тип мейли най-често твърдят, че имаш неплатени дългове или искат лична информация за плащане или данни за акаунтите ти

Този тип мейли се отличават със създаването на изключителна спешност или заплахи за потенциални последици, ако не бъде предприето незабавно действие. Целта е жертвата да бъде притеснена и да действа възможно най-бързо и без да мисли. 

Как да се предпазиш?

За да се предпазиш, подхождай критично към всякакви мейли, които изискват личната ти информация или банковите ти данни. Верифицирай изпращача и потърси информация, ако имаш нужда от такава. 

Ако ти кажат, че имаш натрупан дълг например, но ти не знаеш за такъв – първо се свържи с кредитора, за да разбереш реалната ситуация. Потърси официалния телефонен номер, социални мрежи или мейл в сайта на финансовата институция. 

Измами с неправомерни игри и лотарии

Измамите с неправомерни игри и лотарии включват съобщения и мейли, че печелиш награда. Аа да я получиш обаче - трябва да платиш такса. Този тип измама е изключително разпространена в интернет. 

Как да се предпазиш?

За да се предпазиш, никога не плащай за да получиш награда и подхождай с подозрение към съобщения за печалби, които не очакваш. Ако нямаш спомен за участието си в конкретна томбола, то направи проверка. В огромен процент от случаите – наградата е измамна.  

Фалшиви онлайн заеми

Както онлайн, така и офлайн има измамници, които предлагат бързи заеми с изключително високи лихви и такси. Този тип кредити най-често се предлагат от частни лица, а обявите за тях могат да бъдат намерени в сайтове за обяви и каталози. 

Как да се предпазиш?

Не попадай в капана на измамниците. При нужда от пари – винаги се доверявай на легитимни банкови или небанкови финансови институции. Разбира се, винаги чети условията и не взимай пари от частни лица. 

Фалшиви предложения за работа

Друга, все по-разпространена измама онлайн, която може да ти коства значителна сума пари, са фалшивите предложения за работа. 

При тях често се обещава висока заплата, изискванията са минимални, но се изисква предварително да се закупят материали за обучение или има такса за кандидатстване. Този тип обяви за работа могат да бъдат намерени както в сайтовете за работа, така и в социалните мрежи. 

Как да се предпазиш?

За да не попаднеш в клопката на измамниците и да станеш жертва на финансова измама в интернет, потърси информация за компанията, чети ревюта от друго хора и подхождай с критичност.  

Блокиране на компютъра и измами със съобщения за откуп

Сред най-страшните измами в интернет е потенциалното заразяване на компютъра ти със зловреден софтуер, който източва всякаква финансова и лична информация, или заключва достъпите до устройството и файловете. В следствие на това може да бъде поискан откуп или да се направят множество злоупотреби с данните. 

Как да се предпазиш?

За да се защитиш от подобна неприятна ситуация, важно е да имаш актуализиран антивирусен софтуер, да съхраняваш копия на данните си и да защитиш всички свои акаунти с двуфакторна защита. Друго полезно действие е да не съхраняваш чувствителна информация на компютъра си, а на външни хард дискове. 

За да избегнеш да станеш жертва на финансови измами в интернет, трябва винаги да бъдеш нащрек. Преди да въведеш данните си някъде или да се довериш – направи проверка на легитимността на всяко предложение. Не предоставяй лична информация или пари без да имаш сигурност, че е безопасно. 

Помни, че ако нещо изглежда твърде добро, за да е истина, вероятно е измама.

При загуба или кражба на твоята Бяла Карта, незабавно се свържи с нашия отдел за обслужване на клиенти, за да предприемат нужните действия и да те защитят максимално. Докато се свържеш с екипа ни, можеш да блокираш картата си, за да опиташ да предотвратиш неприятни последици. 

Кредитна карта Бяла Карта предоставя услуги, които могат да повишат сигурността ти. Такива са двуфакторното потвърждение на онлайн плащанията, известяването при всяка трансакция, мобилно приложение и личен онлайн профил, в които можеш да следиш извлеченията си, както и да блокираш и активираш определени функции на картата. С всички възможности за подобряване на сигурността на твоята Бяла Карта можеш да се запознаеш в страницата „Наръчници“, да потърсиш информация в раздел „Сигурност“ в помощния център в сайта или да се свържеш с екипа ни за повече информация на 0700 20 140 (без допълнително таксуване).


 

Ако имаш съмнения, че данните на твоята кредитна или дебитна карта са компрометирани, обърни се към картоиздателя си възможно най-скоро.

0 Коментара


Име и коментар са задължителни!
Успешно добавен коментар!