Кандидатствай Вход
5 начина за плащане с телефон и как да ги използваш

5 начина за плащане с телефон и как да ги използваш

Шансовете са, че имаш смартфон и вероятно дори четеш тази статия през него. Но знаеш ли какви са пълните му възможности? 

Една от тях включва и възможността да можеш да правиш плащания директно с телефона си. Това значително опростява много дейности. Но ако не искаш все още да се разделяш напълно с твоя любим кожен портфейл, добре е есе пак да знаеш как да използваш тази функция - например за случаите, когато портфейлът не ти е подръка. 

Какво е безконтактно плащане с телефон?

Безконтактното плащане с телефон е един от най-модерните начини за разплащане. При безконтактни плащания се използва мобилен телефон, вместо дебитна или кредитна карта или пари в брой. 

Технологиите, които се използват за плащане са най-често NFC (Near Field Communication) или сканиране на QR код. Плащането чрез NFC на POS терминал е едно от най-популярните, като отнема секунди, а необходимото разстояние е между 2 до 10 сантиметра от терминала до телефона. 

Какви са предимствата на плащането със смартфон?

В наши дни популярността на смартфоните е изключително голяма. Това само по себе си дава възможност на почти всеки да има още един метод за разплащане и да се възползва от предимствата, които тази технология предлага. 

Ето и кои са те:

  • Удобство: няма нужда да се носи тежък и обемист портфейл, който лесно може да бъде загубен. Няма нужда да се притесняваш дали имаш достатъчно пари в брой, както и дали си взел своята карта. 
  • Бързина: Плащането с телефон отнема само секунди, повечето пъти дори не се налага и да въвеждаш пин код. 
  • Сигурност: Има нива на криптиране на информацията, които предлагат високи нива на сигурност. Отделно вече много приложения изискват пръстов отпечатък или лицево разпознаване за безконтактни трансакции. 
  • Проследимост: Всички трансакции могат да бъдат проследени през мобилното приложение. Това спомага и при следенето на личните парични потоци. 

Имаш нужда единствено от устройството си и от избран начин да го използваш, за да плащаш за секунди. 

Някои от най-популярните методи за плащане с телефон

В следващите редове ще разгледаме няколко от най-широко използваните решения за мобилни плащания с помощта на телефон. 

NFC

NFC (Near Field Communication) е технология, която позволява трансфер на данни на къси разстояния. Същите данни, които се съдържат в чипа на кредитната или дебитна карта, се предават от телефона - след като първо си въвел данните на своята карта в електронния портфейл. 

С този информационен трансфер можеш да правиш плащания на всеки POS терминал, като само приближиш телефона си на нужното разстояние и като активираш картата в него. 

На практика можеш да плащаш с телефон навсякъде, където има POS терминал. България има добра POS мрежа и е водеща в световен мащаб с нея. Според проучване на Mastercard от 2021, в страната има около 125 хил. POS терминала. 

Това ти позволява да плащаш в магазини, супермаркети, молове, дори в движение - дори и на някои куриери при получаване на пратки, в градския транспорт или в таксита. 

Мобилни портфейли 

Има много опции за безконтактни плащания с мобилен портфейл на телефона, но най-популярните в световен мащаб са два. Това са Google Pay и Apple Pay. 

  • Apple Pay: Apple има голяма свързаност с устройствата си, затова може да ползваш електронния портфейл и от Apple Watch. Друга тяхна услуга, Apple Cash - засега достъпна само в САЩ - дава възможност и за прехвърляне на средства към роднини и приятели през Apple Pay. 
  • Google Wallet: Предимствата на Google Wallet са, че се поддържа от широка гама от устройства - достатъчно е само да имат операционна система Android. 

За да използваш тези портфейли е необходимо да инсталираш приложенията на телефона си и да добавиш картата си в тях. 

QR плащания 

QR плащанията използват двуизмерни изображения - QR кодове, които след сканиране предоставят линк към страница или приложение, където може да бъде извършено плащането. Ресторанти и кафенета често пъти ги ползват за маркетингови цели и намаления. 

Те не са така популярни като NFC плащанията, но в определени страни като Китай или Бразилия се радват на изключително широка употреба. 

Плащане чрез SMS

Плащането за SMS включва изпращане на текстово съобщение към специален номер, като може да включва и специфична информация в съобщението. При изпращане се начислява определена такса в месечната сметка на потребителя или се приспада от предплатения баланс. 

Обикновено такъв тип плащане се използва при заплащане на паркоместа в големите градове, за билети за градския транспорт или за дарителски кампании. Също е възможно да се ползва и за отключване на цифрово или телевизионно съдържание - като например за достъп до спортни канали. 

Плащане през приложения

При този тип плащане потребителят свързва своята дебитна или кредитна карта с приложението и може да прави трансакции директно в него. 

Голям брой приложения работят на този принцип, включително услуги като поръчване от онлайн магазин или поръчка на храна.  

Какви са рисковете при плащане с телефон и как да се предпазиш от измами?

Въпреки множеството нива на защита, модерните методи на разплащане имат и своите слабости. Най-честите рискове са измама, загуба на устройството или фишинг атака. Последното е целенасочен метод на измама, при който извършителят на фишинг атаката цели да придобие чувствителна информация на жертвата -  като лични данни или данни на картата. 

За намаляване на рисковете е добра идея винаги да се спазват някои стъпки, като например:

  • Отказ от ползване на публични wi-fi мрежи при извършване на трансакции. 
  • Използване на максимално ниво на сигурност при плащането - като например биометрична защита - лицево разпознаване и такова с пръстов отпечатък. 
  • Проверка на съмнителни сайтове имейл адреси в онлайн сайтове с цел превенция на измами. 

Не на последно място препоръчваме редовна проверка на трансакциите за необичайни дейности и своевременна реакция и сигнал към финансовата институция, ако има такава. 

Как да избереш най-подходящия метод на плащане с телефон?

Най-подходящият метод за плащане с телефон зависи от личните предпочитания, възможностите на използваното устройство, както и поддръжката на дадената услуга от съответната банка или оператор. 

Не на последно място, това зависи и от търговеца и дали той предлага възможност за плащане с телефон. Винаги е добре да се има едно наум и за сигурността на всяка една такава трансакция. 

Какво ново предстои в мобилните плащания?

Бъдещето на мобилните плащания изглежда все по-тясно свързано с IoT технологии, където след добавяне на картата в електронния портфейл, тя се споделя и с други устройства на потребителя - като например електронен часовник, автомобил или компютър. 

Това дава възможност за извършване на разплащания на мига, без да трябва потребителят да носи със себе си портфейл или дори телефон, нито дори да мисли, че прави плащане. 

Така например личен асистент с изкуствен интелект може да получи команда да се погрижи за недостатъчния брой носни кърпи в домакинството, както и от повече пресни зеленчуци. След получената команда, той автоматично организира поръчка и доставка на продуктите от магазин, като съобразява избора с личните предпочитания на задалия командатата потребител. 
Друга ключова технология е блокчейн, както и използването на електронни валути за извършване на по-сигурни трансакции.

Има сайтове, които имат богата и постоянно обновяваща се база данни с популярни имейли и линкове, от които се извършват измами. Едни от най-популярните са easydmarc.com, nordvpn, skysnag,urlscan.io, както и virustotal.Io. Добра практика е винаги в случай че получиш съмнителен имейл или съобщение с линк да ги проверяваш преди отваряне. Това отнема само секунди, но е навик, който може да спести много главоболия. 

При проблем с дебитна или кредитна карта е добре да се обърнеш за повече информация към издателя ѝ, като името му може да бъде намерено на гърба на картата или в договора при получаване. Също е добре да се обърнеш към банковата или небанковата финансовата институция, на която си клиент. 

Можеш да добавиш лесно Бяла Карта към Google Wallet или Apple Pay, ако имаш съответно Android или Apple устройство.  Стъпките са като за всяка друга кредитна или дебитна карта - с въвеждане на данните на картата и евентуално потвърждение с лицево разпознаване или пръстов отпечатък. 

0 Коментара


Име и коментар са задължителни!
Успешно добавен коментар!