Кандидатствай Вход
Какво трябва да знаеш за тенденциите в кредитирането през 2017 г.?

Какво трябва да знаеш за тенденциите в кредитирането през 2017 г.?

И тази година електронните разплащания са основна тема във финансовите среди. Или по-точно – основна тема е бъдещето на въпросните разплащания и дали наистина скоро ще забравиш завинаги парите в кеш. Подобни размишления обаче можем да оставим за друг материал, а сега да се насочим към главните тенденции в кредитирането, които белязаха 2017 г. Става въпрос за начините на разплащане, промените в потребителските навици и разбира се – кредитната карта – любимо разплащателно средство за милиони хора по света.

Ето и един любопитен факт – според WalletHub, 2017 г. за американците ще приключи с повече от 60 млрд. долара нов дълг от кредитни карти. Или с други думи – американските картодържатели тази година ще дължат нови 60 млрд. долара на кредитни институции. Което еднозначно говори за завишена употреба на кредитни средства от едно от най-развитите общества в света. Средната стойност на задължения към кредитни карта, за едно американско домакинство, за втората четвърт на 2017 г. е 7 996 долара. Или с 5% повече от предходната година.

Тоест, кредитните карти, банкови и не само, продължават да изкушават потребителите и очевидно да им предлагат по-добри опции за финансиране от останалите играчи на пазара.

Тенденциите сочат, че кредитните карти предлагат все повече допълнителни придобивки на потребителите си. А клиентите бързат да се възползват от тях. В това число спадат програмите за лоялност, организирането на игри с награди и пазаруването с намаления от търговската мрежа.

Друга тенденция през тази година е свързана с дизайна на кредитните карти. Някои финансови компании вече преоставят на клиентите си да избират собствен индивидуален дизайн на пластиката. Тоест, кредитната карта може да бъде и със снимка на близките ти. Може да ти се струва малко странно, но доста хора ще се възползват от тази възможност, ако им се отдаде.

През изминалите месеци на годината се запази и тенденцията за разработването на инструменти, насочени към специфичен тип картодържатели. Финансовите компании вече се ориентират не само към кредитополучатели с добра кредитна история, но и към такива, които още нямат изградени стабилни отношения с банките. Например, завършили студенти или пък хора, които не са ползвали досега кредит. Бяла Карта е една от иновативните кредитни карти, която ти дава уникални възможности, чрез които да начертаеш надеждната си кредитна история.

Печалбите на банките продължават да растат. 

А главният виновник за възхода на банковите институции сме самите ние – потребителите. Ако си наясно с някои финансови тънкости обаче, ще знаеш, че именно банките са компании с по-високи лихвени проценти, повече такси, високи ГПР-та и ниски лихви по депозити. Разбира се, има и други алтернативи, на които милиони хора разчитат. Това са небанковите институции, като Аксес Файнанс. Благодарение на кредитна Бяла Карта, ти можеш пак да ползваш кредитни средства, но да се лишиш от многото банкови такси и комисионни. Включително и от таксите за кандидатстване и одобрение. Подобни иновативни инструменти си заслужават да бъдат част от ежедневието ти.

Как да намериш своя път към финансова стабилност, като едновременно с това да ползваш и кредитни инструменти? Виж няколко печеливши стратегии:

Планирай внимателно финансовия си бюджет – понякога импулсите ни надделяват и решаваме да вземем още един чифт скъпи обувки, дори да нямаме нужда от тях. Да – това се е случвало на всеки, дори на теб. Затова изготви внимателно месечния си бюджет и следи периодично, дали вървиш по план с него. Дефинирай си приоритети – така ще можеш да покриеш най-критичните разходи още в началото. Такъв разход е и плащането на вноската към кредитна карта. От друга страна, разходите за забавления и нови покупки в мола, може би трябват да отидат на заден план.

Ако имаш кредитни карти, които не използваш, може би е редно да ги закриеш – особено, когато става въпрос за банковите кредитните карти. Банковите институции имат навик да начисляват всевъзможни такси и комисионни за поддържка на пластики, които не ти влизат в употреба. Това важи не само за кредитните карти, с които нищо не плащаш, но и за дебитните такива, за които може и да не си спомняш. Провери портфейла си и намери всички ненужни пластики, а след това отиди до съответната банка и ги закрий. Така ще знаеш, че няма да те тревожат изненадващи такси в бъдеще.

Винаги плащай минимално изискуемата вноска на кредитната карта.

Създай си нови възможности – понякога не бива да чакаш добрите възможности просто да дойдат при теб. Трябва ти да ги създадеш. Така че, ако смяташ, че ти е нужен по-висок кредитен лимит, първо трябва да си го заслужиш. Това може да стане, като получиш повишение на работа или просто смениш професията за по-доходоносна такава. Допълнителните начини за изкарване на пари също са добра опция, която ще помогне за повишаването на приходите ти, а оттам – може би и на кредитния ти рейтинг.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш