Кандидатствай Вход
Как да изхвърлиш кредитната карта?

Как да изхвърлиш кредитната карта?

В днешно време, измамите с данни се срещат често, а измамниците стават все по-умели, подготвяйки „капаните“ си. Поради тази причина, важно е да се взимат всички необходими мерки за ефективното предпазване на личните и финансови данни.

Наред с всички препоръки за сигурност, има една тема, за която е вероятно да не си мислил. Това е именно правилното изхвърляне на кредитни карти.

За разлика от други нежелани предмети, кредитната карта не може просто да бъде изхвърлена на боклука. Тя трябва да бъде унищожена, за да не може да бъде използвана с цел измама. 

Как обаче е правилно да унищожиш кредитните карти? За да ти помогнем с тази задача, в тази статия в блога ти даваме няколко съвета, които ще ти помогнат да се справиш с тази задача.

Преди да стигнем дотам обаче, разбери какво да направиш преди да изхвърлиш кредитната си карта.

Какво да направиш преди да изхвърлиш кредитната си карта?

Независимо дали кредитната ти карта е изтекла или искаш да се откажеш от нея, следвай тези стъпки: 

  • Не оставяй задълженията си - изплати всички дължими суми. Изхвърлянето на кредитната ти карта не те освобождава от задълженията ти към финансовата институция. Плати всичко, което дължиш преди да изхвърлиш картата си. 
  • Осребри бонусите - ако кредитната ти карта има точки - осребри ги преди да я анулираш.
  • Закрий акаунта - ако искаш да се откажеш от кредитната си карта, свържи се с картоиздателя. 
  • Пренастрой автоматичните плащания - ако картата ти е предлагала възможност за автоматично плащане на кредити, сметки или друго - увери се, че данните по тези акаунти са актуализирани. Така ще избегнеш забавяне на плащания на сметки или кредити. 

Как да изхвърлиш кредитни карти?

Демагнетизирайте магнитната лента

Ако имаш кредитна карта с магнитна лента, трябва да знаеш, че информацията се съдържа в магнитната лента. Можеш да демагнетизираш магнитната лента на картата си със силен магнит. Мини по лентата с магнита и готово. 

Погрижи се за чипа на кредитната карта

В случай, че картата ти има чип, добре е да го унищожиш. Това можеш да направиш с чук или ножица. Когато правиш това, действай внимателно, за да избегнеш нараняване. 

Нарежи кредитната си карта

Най-обикновена остра ножица може да помогне при унищожаването на кредитната карта. Необходимо е само да разрежеш картата на по-малки парчета. Друг вариант е да използваш подходящ шредер, за да раздробиш картата си ефективно. 

Имай предвид, че най-обикновен шредер няма да може да се справи. Ето защо, използвай тази опция, само ако имаш подходящия уред. 

Унищожи някои документи, свързани с кредитната ти карта

Ако все още пазиш документ с ПИН код на картата, сега е моментът да го изхвърлиш. Разбира се, използвай шредер или го нарежи, за да не може да бъде прочетен. 

Все пак, добра идея е да запазиш договора си, за да имаш необходим документ, в случай че възникнат спорове. 

Изгори всякакви останки или ги изхвърли в различни кофи за боклук

Ако искаш да вземеш абсолютно всички възможни мерки, изхвърли нарязаната карта и документи в различни кофи за боклук. Тази стъпка може да бъде леко прекалена и параноична, особено ако предните съвети са спазени. 

Какво да направя, ако имам метална кредитна карта?

През последните години, някои издатели на луксозни кредитни карти започнаха да ги правят метални. По-луксозният материал несъмнено е впечатляващ, но той има и своите негативи. Едва ли у дома имаш ножица, която ще се справи с метална кредитна карта. 

Да унищожиш метална кредитна карта може да бъде трудно и опасно. Ето защо, не прави никакви опити.

Някои издатели на метални кредитни карти предлагат услугата да унищожат картата вместо теб. Най-добрата стратегия тук е да се свържеш с картоиздателя, а той от своя страна ще ти даде точни и ясни инструкции какво да направиш със своята метална кредитна карта.

Важно! Как да НЕ унищожаваш кредитната си карта?

Който и от начините да избереш, за да унищожиш и изхвърлиш кредитната си карта, важно е да вземеш необходимите предпазни мерки, ако ще използваш инструмент, различен от ножица. Има обаче едно нещо, което не трябва да правиш със своята кредитна карта и това е горенето.

Както вероятно знаеш, при горене пластмасата отделя токсини, чието вдишване може да бъде опасно за здравето. 

Другото важно, ако не искаш евентуално да компрометираш данните си е изхвърлянето на неунищожена кредитна карта. Важно е да предприемеш поне една от изброените по-горе мерки. 

И за финал - провери акаунта си след изхвърляне на кредитната ти карта. 

Не се вглъбявай. Ако искаш допълнително уверение, че изхвърлянето на кредитната карта е ефективно,  можеш да провериш последните си извлечения, за да се увериш, че картата ти не е използвана неправомерно.  

В случай, че картата е закрита, а не просто е преиздадена пластиката, можеш да изискаш и удостоверение за закриване на сметката, което посочва датата на закриване и верифицира, че всички задължения към финансовата институция са били изплатени.

Разбира се, ако не желаеш самостоятелно да унищожаваш картата си, винаги можеш да се обърнеш към финансовата институция за съдействие. 

Увери се, че няма да станеш жертва на финансова измама, следвайки следните стъпки при изхвърляне на кредитната ти карта:

  • Демагнетизирай магнитната лента
  • Погрижи се за чипа на кредитната карта
  • Нарежи кредитната си карта
  • Унищожи някои документи, свързани с кредитната ти карта
  • Изгори всякакви останки или ги изхвърли в различни кофи за боклук

За да се увериш, че данните ти няма да бъдат използвани неправомерно, свържи се с издателя да закрие кредитната ти карта. Изхвърлянето на пластиката не те освобождава от натрупването на годишни и други такси по кредитната карта, обвързани с нейната активност.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш