Кандидатствай Вход
Как скритите такси оскъпяват кредита ти?

Как скритите такси оскъпяват кредита ти?

  • Бяла Карта
  • 21.03.2017
  • Кредитни карти
  • Коментари: 0
  • 2325

Притежаването на кредитна карта може да крие рискове за незапознатите потребители, които не са достатъчно заинтересовани от всички условия и точки по договора, който са сключили. В този аспект, таксите, комисионните и всички други допълнителни разходи, които възникват, само при конкретни обстоятелства, всъщност оскъпяват значително кредитната ти карта. Разбира се, подобни такси оскъпяват не само кредитната карта, но и евентуалния кредит, който ползваш. С други думи, добре е да си запознат с всички тези подробности по споразумението ти, независимо дали става въпрос за кредит или кредитна карта.

Помни, че колкото повече си информиран, толкова по-добре ще умееш да избягваш допълнителните разходи по кредита или кредитната ти карта. Полезно е за теб да знаеш, че много кредитни карти привличат клиентите си с ниски лихвени проценти, но впоследствие се оказва, че има редица скрити разходи, които се плащат. Така, на практика ти планираш, че кредитната карта ще ти струва една дадена сума, а след определен период, когато дръпнеш чертата, осъзнаваш, че си платил двойно повече от планираното.

Представяме ти няколко примера за такси, които са в състояние да повишат значително разходите по кредита ти, като от своя страна това ще рефлектира върху способността ти да изплащаш всички задължения.

  • Годишна такса за членство

Имай предвид, че има кредитни карти, които, предлагайки луксозни предимства на потребителите, обвързват и с годишна такса за членство. Например, ако имаш процент отстъпка в дадена верига хотели, то без да подозираш, може да си таксуван и с годишна такса за членство. Така, на практика, ти си плащаш за „безплатните“ отстъпки, които ти се предоставят. Понякога, дори клиентите почти не се възползват от въпросните предимства, но въпреки това, им се начислява такса за тях.

  • Таксите за просрочие

При закъснение за плащане на задължението ти, при някои кредитни карти може да имаш доста големи допълнителни такси за просрочие. Имай предвид, че съответните такси за просрочие не се включват в ГПР, което означава, че трудно можеш да предвидиш какво ще е оскъпяването ти.

Ако закъснееш да платиш дадена вноска навреме, освен че ще се сдобиеш с голямо оскъпяване над лихвата ти, то и най-вероятно ще навредиш на кредитния си рейтинг. Това автоматично рефлектира и на кредитната ти история, видима за всички финансиращи компании. Не трябва да забравяш, че добрата кредитна история, може да е причината в бъдеще да се сдобиеш с по-нисък лихвен процент по ипотека или кредит.

  • Таксата за теглене от банкомат

При ползването на кредитни карти, издадени от банки, най-вероятно си забелязал допълнителните разходи, които имаш, когато теглиш пари в кеш от АТМ. Това е така, защото банковите кредитни карти са създадени за всичко друго, но не и за теглене на пари в брой. Причината е, че се начислява голяма такса, а по този начин използваната сума се оскъпява неимоверно.

Много хора ще ти кажат, да не ползваш кредитна карта, ако си почитател на разплащанията само в кеш. Това, обаче не е съвсем правилно, защото има и други опции, които ти позволяват да пазаруваш по всякакъв начин, при това без да оскъпяваш кредита си. Един от най-ефективните начини да постигнеш това е кредитна Бяла Карта. С нея можеш да теглиш суми от банкомат във всяка една точка на страната ни, без да ти се начисляват допълнителни такси. Единственото, което дължиш е стандартната лихва по главницата, без други начислени разходи. Подобен плюс може да ти предостави единствено Бяла Карта. Тя е предназначена за потребители с рисков профил и за тези, които дори нямат кредитна история, но искат да изградят такава, за да могат да бъдат финансово независими.

С Бяла Карта ти си свободен, да пазаруваш не само онлайн и да плащаш не само, където има ПОС терминали, но и да разполагаш с пари в брой навсякъде и по всяко време, стига да имаш достъп до банкомат.

  • Такса за кандидатстване и такса за одобрение на кредитна карта

Както при кредитите, така и при кредитните карти, много често можеш да бъдеш изненадан от разход, който ти е начислен, дори преди да ползваш самите финансови средства. Става въпрос за таксата за кандидатстване за кредит/кредитна карта, която трябва да заплатиш, дори да не си одобрен за паричната сума. Друга често срещана такса е тази за одобрение. Колкото и да ти се струват незначителни, подобни парични разходи оскъпяват и усложняват цялата процедура за получаване и ползване на кредитна карта.

За разлика от стандартните кредитни карти, Бяла Карта е кредитната карта, която няма никакви такси за кандидатстване и одобрение. Освен че я заявяваш напълно безплатно, то ние ти я изпращаме до адрес за наша сметка. Или с други думи – сдобиваш се с ново изгодно разплащателно средство по бърз и безплатен начин, който не изисква предоставяне на документи и загуба на време. Още по-хубавото е, че докато не ползваш кредитна Бяла Карта, тя ти е абсолютно безплатна. Това е така, защото няма такси за обслужване и годишни такси.

Запомни, че разумното използване на кредитна карта е комплекс от плащане на всяко задължение в срок, следене на персоналния акаунт мениджър и кредитния баланс и не на последно място използване само на част от кредитния лимит.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш