Кандидатствай Вход
Кои са трите най-нови технологии при кредитните карти?

Кои са трите най-нови технологии при кредитните карти?

Днешният средностатистически потребител живее в изключително забързано ежедневие. Като прибавим към това и заливащата ни отвсякъде информация, то управляването на важните неща в живота ни се превръща в наистина трудна задача. А когато говорим и за финансите, то тогава определено имаме нужда от помощни средства.

Разбира се, ти вече си наясно, че не са и малко тези помощни средства, които да ти помогнат именно за координирането на паричните ти разплащания. При това – дебитните и кредитни карти, както и останалите способи стават все по-модерни и са неразделна част, дори от живота на българина.

Няма как да крием обаче, че ако притежаваш повече от една пластика в портфейла си, много често можеш да се объркаш и да платиш с грешната карта. Колкото и бързи да са разплащанията в магазините, благодарение на POS терминалите, винаги трябва да си малко или много концентриран, за да не дадеш погрешната карта. Дори при онлайн пазаруването има минимални пречки, които, на практика забавят самото плащане – например попълването и верифицирането на данните ти, всеки път, когато искаш да пазаруваш в онлайн магазин.

Подобни затруднения са на път да изчезнат в следващите години, поради навлизащите нови технологии, които съпътстват кредитните карти. Въпросните иновации ще имат мисия да направят разплащанията още по-бързи, лесни и удовлетворяващи.

Вижте кои ще са технологиите, които бележат нова стъпка в употребата на кредитни инструменти:

  • Електронните портфейли

Можеш да ги наречеш и мобилни портмонета, но когато става въпрос за иновации при кредитните карти, те са на челно място. На практика, електронният портфейл ти позволява да правиш покупки, чрез кредитната си карта, но директно през приложение на смартфона ти. Въпросното изтеглено приложение, свързва секретната информация за кредитната ти карта, към съответното устройство за продажба, което се намира във всеки магазин. Така не е нужно, дори да носиш кредитната си карта в теб, нито да използваш PIN код, тъй като мобилното портмоне притежава вече всички данни, които са нужни, за да се направи трансакцията на пари и да се осъществи продажбата. Всъщност, единственото, което се изисква от теб, е да отвориш самото приложение на смартфона си и да го доближиш до устройството за продажба. Плащането се отчита автоматично.

Мобилните портмонета се използват и за плащане на битови сметки и за други разнообразни покупки. Разбира се, точно както и във физическия ти портфейл, така и тук, трябва да имаш пари, за да направиш плащането. За да е захранен електронният ти портфейл с парични средства, можеш да направиш банкова трансакция към него, да го свържеш с дебитната или с кредитната си карта.

Чрез мобилния портфейл е много лесно и да следиш покупките си, като дори можеш да получаваш известия за направени плащания.

Всъщност, дори онлайн пазаруването с кредитна карта е улеснено, посредством електронните портфейли. Причината е, че чрез портфейла не е нужно да попълваш всеки път лични данни в даден онлайн магазин, тъй като те ще се попълват автоматично.

  • Интернет на нещата

Това е един термин, който може и да ти е непознат, но ние ще ти го представим накратко. На практика „Интернет на нещата“ е компютърна мрежа от физически обекти (превозни средства, кухненски уреди и дори сгради), които имат вградени електронни устройства, позволяващи им да взаимодействат по между си и с останалата външна среда. Целта на всички това е да се минимизира човешката намеса в ежедневните процеси, които могат да бъдат управлявани от сензори, софтуер, електроника, механизми. Чрез интернет връзката, те се свързват по между си и обменят информация, за да бъдат по-функционални. Разбира се, всичко това е в ранна фаза, но тепърва предстои да се развива все повече. В момента са популярни интелигентните осветителни системи и термостати например. Подобни устройства се свързват с нашите смартфони, чрез които ще сме свободни да ги управляваме, дори от разстояние. Например, един час преди да се прибереш у дома, можеш да настроиш отоплителната система да се задейства, както и да включиш хлебопекарната.

Подобни технологии естествено ще се ползват и за управление на финансите. Става въпрос за разработени устройства, които ще позволяват да потребителя да прави трансакции от кредитната си карта, само чрез гласови команди.

  • Пръстовите отпечатъци

Това може да те изненада, но всъщност не са малко компаниите, които тестват подобна технология – правене на трансакции, директно от кредитната ти карта, единствено чрез сканиране на пръстовите ти отпечатъци. Въпросните новости приличат на тези, които ти позволяват да отключваш смартфона си без парола, но разбира се вси1ко предстои в близко бъдеще.

Като заключение, можем да кажем, че само след няколко години, кредитната карта ще се превърне от стандартна пластика в динамична свързана технология, която ще улеснява още повече живота ни, правейки го и по-сигурен.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш