Кандидатствай Вход
Такси за плащане с карта в чужбина: пълно ръководство

Такси за плащане с карта в чужбина: пълно ръководство

Ако се готвиш за пътуване в чужбина и се колебаеш дали и как можеш да използваш кредитната си карта, тази статия има за цел да отговори на всичките ти въпроси. 

Къде и как можеш да боравиш с картата си, какви такси при плащане да очакваш и за какво да внимаваш по време на престоя си извън България - обобщаваме в следващите редове. 

Какви кредитни карти можеш да използваш извън България и какви - не?

Повечето дебитни карти и кредитни карти, които се издават в България, са международно приетите VISA и Mastercard

Въпреки това обаче, институцията, която издава твоята карта, е теоретично възможно да е поставила ограничение за използването ѝ само в България. Също така, може и да има допълнителни такси за плащания и теглене на пари в брой извън страната. 

Ако не си сигурен в условията за твоята карта, добра идея е да направиш бърза справка преди да излизаш извън страната. Прегледай сайта на издателя на твоята карта, както и на финансовата институция, от която си я получил. 

Използване на Бяла Карта в чужбина

Бяла Карта е международна кредитна карта – най-често Mastercard, но и VISA, като може спокойно да я използваш при пътуване в чужбина. 

Тя няма никъде такси за ползване на POS устройства, а тегленията от банкомати в ЕС са без такси. 

Ограниченията ѝ основно зависят от теб. От безплатното приложение можеш да избираш дали да блокираш или отблокираш картата, както и да активираш отделни функции. Такива са например тегленето от банкомат или плащането на POS терминали.  

Важно уточнение е само, че има страни по света, където използването на кредитна карта е ограничено. Повече информация по темата може да получиш по-долу в статията в раздел „Регулации и ограничения за използване на карта в различни държави“.

Използване на кредитна и дебитна карта в ЕС и в Еврозоната

Като европейски гражданин се ползваш от допълнителна защита на потребителските права. Добра идея е да научиш повече за тях на официалния сайт на ЕС.

Търговец в ЕС няма право да изисква такса за използване на карта

Ако например след въвеждане на данните на картата в сайт за резервация на автомобил забележиш, че има увеличение на цената - това е повод да се свържеш с Европейския потребителски център

Това нарушава твоите правила като потребител и търговците нямат право да поставят допълнителна такса за употреба на кредитната ти карта. 

Плащания и тегления от сметка в Евро в Еврозоната

Еврото е официалната валута, която се използва от 20 от 27-те страни в ЕС. Те заедно съставляват Еврозоната, като гражданите на тези страни се ползват от различни предимства. 

Например, банките не могат да таксуват тегления от банкомат в други държави от Еврозоната, спрямо национална трансакция в евро. 

Информация, свързана с допълнителни такси при превалутиране

Ако плащаш с карта в ЕС и има допълнителни такси, свързани с превалутирането от една валута в друга, търговецът е длъжен да те информира при заплащане за тази такса. 

Заплащане без дискриминация

Ако даден търговец е постановил на сайта си, че приема заплащане по електронен път в дадена валута, той няма право да откаже заплащане по този начин, без значение къде клиентът или доставчикът на услугата са локализирани. 

Така например, ако българин ползва своята испанска кредитна карта на почивка в Гърция, а търговецът е постановил, че приема електронни плащания в евро, тогава гръцкият търговец няма право да откаже плащането. 

Как да активираш функцията за използване на карта в чужбина?

Макар повечето дебитни и кредитни карти, които се издават в България, да са международни, винаги е добра идея да се свържеш с банката си, за да заявиш, че ще бъдеш в чужбина. 

Това е добра възможност да прегледаш какви са условията за ползване, както и таксите извън България. Но и също може да избегне неприятни преживявания - като например банката да отчете необичайно големи разходи по картата в чужбина и да сметне, че може да става въпрос за кражба. 

Застраховки за използване на карта в чужбина

Ако пътуваш в чужбина и особено ако имаш навика да го правиш редовно, е добра идея да закупиш застраховка “Помощ при пътуване” или “Ползване в чужбина”. Наименованието е различно, но идеята е сходна - защита за картата ти и дори на теб самия, в случай на неприятни събития, докато си далеч от твоя дом и извън България. 

Повечето такива застраховки са на относително приемливи цени, като покритите рискове са от много широк спектър. Те не се ограничават само до помощ при открадната карта, загубени пари или загуба вследствие на измама. Към тях се включват и рискове, свързани със самия теб. Това са например медицински разходи, загуба на трудоспособност, гражданска отговорност, загуба на багаж, правна помощ, отлагане на пътуванията, помощ при загуба или кражба на документи и още много други. 

След закупуването на застраховката, някои банки имат и опцията тя да бъде в активен режим още при първата трансакция извън България. Това спестява въобще нуждата да информираш банката за каквито и да е пътувания предварително. Целта на пътуването рядко има значение - дали е по лични причини и почивка, или заради бизнес и работа. 

Регулации и ограничения за използване на карта в различни държави

Макар кредитни карти на VISA, Mastercard и American Express да са широко приети в цял свят, различни политически, регулаторни и технологични причини могат да ограничат използването им в определени държави. 

Санкционирани държави

Страни като Северна Корея и Иран са с множество санкции, които правят почти невъзможно използването на кредитни карти. След началото на войната в Украйна, Русия също има поставени санкции, които правят използването на кредитни карти в страната почти невъзможно. По същата причина използването на кредитни карти е също проблематично и в Беларус

Поради политически причини, финансовата система на Афганистан също среща сериозни препятствия от 2021 година насам. Използването на кредитни карти е силно ограничено - предимно до хотели, международни институции и компании. 

Друга сериозно санкционирана страна е Сирия, в която използването на кредитни карти е също почти невъзможно. 
Държави като Либия, Мианмар и Зимбабве имат сериозна политическа нестабилност и също използването на кредитни карти е ограничено до места, в които се срещат чужденци - курорти и отделни хотели. 

Страни с такси върху използването на чужди кредитни карти

Страни като Бразилия и Аржентина имат специфични такси върху използването на чуждестранни кредитни карти в страната. Добре е да се допиташ до твоята банка, ако планираш посещение в някоя от тези държави, за да се запознаеш с всички детайли. 

В страни като Турция се поставя също специфична такса при ползването на кредитна карта. Същото важи и за Индия, като тя се поставя при превалутирането в местната валута. 

В подобни страни е възможно също да има по-различни условия при превалутирането, което допълнително да оскъпява ползването на кредитна карта. 

В кои страни мога да използвам Бяла Карта и в кои – не?

Можеш да използваш Бяла Карта в почти всички страни по света. Изключение правят тези държави, които са под различни санкции. Списъкът и броят на тези държави се определя от регулаторните изисквания, приложими за компанията-издател на самата пластика. За да разбереш кой е издателят на твоята карта може да погледнеш задната ѝ страна или директно в договора си за кредит. 

На сайта на Бяла Карта сме качили и пълен списък на държавите, в които не можеш да използваш Бяла Карта, според издателя на пластиката. 

Има ли такси, какви са и от какво зависят?

Според правилата на ЕС, когато плащаш за нещо с кредитна или дебитна карта, търговците и банките не могат да начисляват допълнителна такса само защото ползваш определен вид карта. Това правило важи и при извършването на плащания в магазини - както физически, така и онлайн - в България и целия ЕС. 

Това правило има изключения - като например карти издадени по тристранни схеми - например American Express и Diners Club, също служебните или кооперативните кредитни карти. При тях плащането е за сметка на работодателя и не са обхванати от общите правила на ЕС за платежните услуги. Заради това може да ти бъде начислена допълнителна такса. 

Важно условие и възможна вратичка е и фактът, че ако картата не е в евро, тогава издателят може да начисли такса за обмен на валута.  

На сайта си издателят е длъжен да публикува информация за размера и вида на всички тези такси, затова е винаги добра идея да се информаш преди да използваш картата си в чужбина. 

Внимавай с банкоматите

Много кредитни карти като Бяла Карта нямат такси за ползване на POS устройства. По-различно е обаче положението с банкоматите. 

Добре е да проучиш предварително кои банкомати е изгодно да използваш в дадената страна. Така например може да откриеш банка в другата страна, която е партньор с твоята и предлага преференциални условия за теглене от нейни банкомати. Това е доста често срещано в страните от ЕС. 

Също така съществува определен тип банкомати - особено в туристически зони, които са с по-високи от средните такси. Най-често те не са част от конкретна банкова група и може да разбереш за солената такса едва когато си прегледаш сметката. 

Затова винаги трябва да имаш едно наум, когато теглиш пари от банкомат в чужбина. Това включва и внимателно да четеш всяко предупреждение на устройството, както и ако изисква някакво съгласие – да внимаваш преди да го дадеш. 

Къде да получиш пълна информация за условията на твоята карта?

Винаги е добра идея да четеш внимателно договорите, които подписваш - особено що се отнася до финансови услуги. Това е рядко срещана потребителска практика в България все още и тя води най-вече до вземане на слаби решения при боравенето с пари. Затова първата и най-важна стъпка е да обръщаш внимание на своите договори. 

Може да започнеш още днес, като си отделиш дори само половин час, за да прегледаш условията на твоите дебитни и кредитни карти. Разгледай и условията за ползването в чужбина. 

Повечето от големите банки имат тарифен списък на сайтовете си, където може бързо да научиш какви са таксите за използване на карта в чужбина. 

Добра идея е и да прегледаш условията на картата от сайта на доставчика. Преди да пътуваш в чужбина може да видиш и какви новини има в страната в която отиваш - особено ако тя е в списък на санкционирани държави или близка до нея. 

В случай на проблем, като потребител винаги можеш да се обърнеш към най-близкия клон на Европейската потребителска мрежа - European Consumer Centers Network. 

При съмнения за по-сериозни финансови нарушения - като например пране на пари в ЕС, следва да подадеш сигнал към Европол и местните власти. 

На сайта europa.eu можеш винаги да намериш много информация за правата ти като потребител на финансови услуги, както и препратки към организации, които се занимават със защитата на твоите права. 
 

Има страни, в които безкешовите разплащания са преобладаващи. Така например в Канада, Холандия, Сингапур, Франция, Великобритания и Белгия плащанията с карта са повече от плащанията с пари на ръка.
В скандинавските страни като Норвегия, Швеция и Финландия плащанията с карта са още по-силно застъпени - над 80%, а в някои от тях - дори над 90% от всички разплащания. Като това важи за цялата територия на страната и има малко разлика между силно урбанизираните и отдалечените части на тези страни. 
При посещение на подобни страни е силно препоръчително да имаш поне една карта в джоба. Защо не и Бяла Карта? Кандидатствай днес, защото с нея можеш да плащаш на POS устройства, без да плащаш такса. 

В САЩ, които развиват мрежа за плащания с дебитна и кредитна карта още от 60-те и 70-те години на XX век, има все още по-силно застъпена традиция на плащане с карта чрез магнитна лента (magnetic swipe). 

Ако все още не си се подписал на задната страна на картата си, а ще посещаваш САЩ, може би е добре да го направиш - това също е потребителска практика, на която все още се обръща сериозно внимание. 

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш