Кандидатствай Вход
Трябва ли да намалиш лимита на кредитната си карта?

Трябва ли да намалиш лимита на кредитната си карта?

  • Аксес Файнанс
  • 01.03.2023
  • Вдигане на лимит на кредитна карта
  • Коментари: 0
  • 820

Личната ситуация с приходи и разходи може да се промени във времето. Ето защо, има моменти, в които е добре да оцениш как и дали финансовите инструменти, които използваш, все още ти служат по правилния начин. 

Пример за такъв финансов инструмент може да бъде кредитната карта. Докато тя винаги е полезен инструмент, които ти дава възможност да разполагаш с „буфер“, когато имаш нужда, размерът на твоя кредитен лимит вече може да не отговаря на нуждите ти. 

Потребителите често искат от финансовите компании да им бъде увеличен лимитът по кредитната карта. 

Какво обаче, ако поискаш той да бъде намален? Има ли тази възможност и кога е логично да предприемеш тази стъпка? Отговорите ти даваме в тази статия в блога ни. 

Плюсовете и минусите от намаляване на лимита на кредитната карта

Плюсове да намалиш кредитния си лимит

Контролираш ситуацията 

Да, ограничавайки размера на сумата, която можеш да похарчиш, прави по-лесно контролирането на дълга ти. Наличието на по-нисък кредитен лимит може да помогне да се предотврати натрупването на допълнителни лихви и дългове в дългосрочен план до точка, в която е неуправляемо.

Може да имаш по-ниска МДС 

Минималната дължима сума или минималната погасителна вноска при някои карти се изчислява като процент от одобрения кредитен лимит. Това означава, че колкото по-висок е той, толкова по-високо ще бъде МДС.

Ако например, имаш одобрен лимит от 1000 лева, а МДС е в размер на 10% от лимита - минималната вноска ще бъде 100 лева. Иначе казано, ако използваш 150 лева от лимита си, минималната сума, която ще трябва да платиш ще бъде 100 лева.

В случай, че изпитваш финансови затруднения, за теб може да има логика да намалиш кредитния си лимит.

Разбира се, има кредитни карти, при които МДС се изчислява като процент от използваната сума. Как е при твоята карта, трябва да провериш в договора си за кредит.

В този случай - ако имаш лимит 1000 лева, използваш 100 лева от него, а МДС е 10% от използваната сума - минималната дължима сума ще бъде 10 лева. 

Както виждаш, разликата е голяма.

Недостатъци да намалиш кредитния си лимит

Един от най-големите недостатъци да намалиш кредитния си лимит е фактът, че ще разполагаш с по-ниска сума, която да използваш. 

Това може да бъде проблем, ако си свикнал да имаш голям лимит. Или пък искаш да правиш по-големи покупки като самолетни билети, да наемеш кола или друго. 

Преди да вземеш решение дали да намалиш лимита по кредитната карта, определи кои са нуждите, за които я използваш. 

Не го прави самоцелно. Ако си взел картата, за да ти помага в ежедневни покупки и да я използваш като заем до заплата или за ежедневни разходи, може да нямаш нужда от много голям лимит. 

Ако използваш картата си, за да покриваш по-големи разходи, намаляването на лимита може да я направи непотребна за нуждите ти. 

Защо да намалиш своя кредитния лимит?

Харчиш импулсивно

Какъв тип потребител си? Имаш ли стриктен бюджет, съумяваш ли да го спазваш? Или обичаш да си угаждаш и купуваш всичко, което ти хване окото?

Ако си от втория тип потребители, намаляването на лимита по картата може да ти помогне да контролираш пазаруването си.

С по-ниска отпусната сума, вероятността да надвишиш възможностите си намалява. Препоръчително е хората, които не могат да контролират пазаруването, да намалят лимита си, за да не увеличават размера на дълговете си. 

Да намалиш МПВ 

Както споменахме по-горе, ако искаш да намалиш минималната дължима сума, намаляването на лимита може да бъде твоето решение.

И отново обръщаме внимание, че дали това е възможно - зависи от условията на твоята кредитна карта.

Решението какъв лимит да заявиш и дали да поискаш увеличение или намаляване е твое. Преди да го направиш - определи нуждите си, възможностите си и потребителските си навици. 

Когато направиш това, ще ти бъде по-лесно да управляваш ефективно своята кредитна карта. 

Намаляването на лимита на кредитната карта може да бъде полезно, ако искаш да контролираш по-добре своите разходи и да избегнеш прекомерно задлъжняване. По-ниският лимит може да ти помогне да постигнеш финансова дисциплина и да се избегнат непредвидени дългове.

Предимствата на намаляването на лимита на кредитната карта включват по-добър контрол върху финансите ти  и намаляване на риска от задлъжняване. От друга страна, недостатъците включват ограничена наличност на средства и по-малка гъвкавост при нужда от покупки на големи стойности.

За да определиш правилния лимит на кредитната карта за себе си, трябва да вземеш предвид своя месечен доход, текущите разходи, финансовите цели, но и начинът на потребление и самоконтрол. Оцени колко можеш да си позволиш да използваш от кредитната си карта без да застрашаваш финансовата си стабилност. Намери баланса между удобството и финансовите си възможности.

Ако имаш навика да харчиш импулсивно и не можеш да съобразиш възможностите си, високият кредитен лимит може да доведе до натрупване на дългове по кредитната ти карта. Ето защо, ако нямаш добра финансова дисциплина, избери да разполагаш с по-нисък кредитен лимит.

Процедурите за намаляване на лимит по кредитните карти може да са различни при всеки издател. Ето защо, свържи се с финансовата институция и поискай да ти разяснят каква е процедурата по намаляване на кредитния ти лимит.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш