Кандидатствай Вход
Безконтактните разплащания навлизат все по-масово в транспорта

Безконтактните разплащания навлизат все по-масово в транспорта

  • Бяла Карта
  • 01.12.2016
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 2203

Светът се променя бързо. Какво е било допреди няколко години на фона на това, което е днес, е почти несравнимо. Голяма заслуга за толкова осезаемата и като че ли светкавична промяна на всичко около нас имат високите технологии и темпът им на развитие. Високите технологии, обаче, нямат намерение да ходят никъде. Те са тук, при това напълно успешно и без никакви усилия заявяват своето присъствие в почти всяка една сфера на живота ни - било то в комуникациите, бизнеса, плащанията, инфраструктурата, та дори и в транспорта. Върху последното ще спрем нашето внимание днес, тъй като всички ние сме в състояние да забележим как безконтактните плащания все по-масово навлизат в транспорта и у нас.

Вероятно ти се е случвало десетки, ако не и стотици пъти, да влезеш в магазин, в който нямат ПОС терминал, а ти да нямаш пари в брой. Започваш да се луташ за банкомат, след 10 минути затварят, а отгоре на всичко се оказва, че най-близкият автомат за пари е повреден или празен. Наистина това е една доста обичайна ситуация за по-малките търговски обекти, дори и в големите градове в страната ни.

Малкият и семейният бизнес определено по-трудно „превключват”, а ако потърсите възможност да платите с дебитна или кредитна карта за таксиметров превоз, то шансовете за успех са наистина минимални. Причините за това са много – от една страна, такситата трудно успяват да налагат безкомпромисно високи стандарти за обслужване на клиентите на шофьорите си, тъй като те в масовия случай не са техни служители и само ползват стикерите на превозвача срещу заплащане. По-важната спирачка обаче е друга – мобилният ПОС терминал не взема бакшиш. Затова и вероятно само в една на всеки 20 или 30 коли в София има възможност да се издължите с дебитна или кредитна карта. Въпреки проблемите обаче, нещата започват да се променят. Съвсем наскоро бе обявена статистика на една от големите компании с жълти коли в столицата, която дава надежда, че нещата започват да се случват другояче.

Само за първите шест месеца на тази година броят на електронните плащания в таксиметровите автомобили е нараснал с 53% спрямо общия брой на всички трансакции, извършени през 2015 г.

Така това, което доскоро бе екзотика, започва да навлиза все по-масово. Съвсем естествено това рефлектира в по-сериозно търсене от страна на клиентите на възможността да плащат през ПОС терминал за транспортните услуги, които ползват. От таксиметровата компания, предлагаща заплащане с карти, обясняват и че в момента близо 40% от автомобилите, с които тя работи, са снабдени с ПОС терминал за безконтактни разплащания с дебитни и кредитни карти или мобилни телефони с NFC технология. Плановете са насочени към още по-голямо разширяване на обхвата на услугата, тъй като това вече е изискване от страна на клиентите както при подаване на поръчка през смарт приложение, така и за по-старомодните заявки на таксита през кол центъра. Според проучване на нагласите на активните картодържатели в България 13% от анкетираните са посочили, че биха искали да имат възможност да плащат с дебитна или кредитна карта и в градския транспорт.

13% може и да не звучат внушително, но тенденцията спрямо допитванията през предходни години показва, че броят на хората, търсещи това удобство, се увеличава. А и при новата цена от 1,60 лв. на билета за еднократно пътуване безналичното плащане става далеч по-удобно от събирането на шепа стотинки.

Внедряването на различни решения за електронни разплащания, базирани на безконтактна технология, значително улеснява достъпа на гражданите до обществения транспорт и е практика в големи градове като Лондон, Чикаго, Санкт Петербург и Букурещ.  Само с доближаване на картата до съответното устройство – валидатор или ПОС терминал -  пътниците могат да се качат на такси, автобус, влак и дори ферибот, като си спестят неудобството да купуват различни билети и да се справят със сложни системи за таксуване.

Естествено разплащанията във всички автомобили, оборудвани с ПОС терминал, са възможни и с кредитна карта Бяла Карта, която, освен че е без такси за издаване, позволява и да теглите пари от банкомат, без да плащате такса за това.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш