Кандидатствай Вход
Богат или беден пенсионер ще бъдеш? Зависи дали слушаш Бийтълс или Бон Джоуви

Богат или беден пенсионер ще бъдеш? Зависи дали слушаш Бийтълс или Бон Джоуви

Как трябва да се подготвиш за пенсиониране има много общо с това дали си израснал, слушайки Бийтълс или Бон Джоуви. Да, може би не вярваш, но има много истина в това твърдение. Разбира се, говорим за разликата в поведението на различните поколения.

Нов доклад от Инвестиционния институт на Wells Fargo, озаглавен „Преосмисляне на пенсионирането“, предлага съвети на различните поколения за това как всеки може да постигне своите спестявания.

Милениалите, които са по-малко склонни да имат традиционна пенсия от бейби бумърите, трябва да развият финансова дисциплина. Членовете на Generation X, които се озовават в пиковите си години, трябва да увеличат спестяванията си точно сега.

"Различните поколения имат различни очаквания за това как ще финансират пенсионирането си и различни начини да спестяват парите си", казва Вероника Уилис, анализатор на инвестиционната стратегия в Инвестиционния институт на Wells Fargo.

Бейби бумъри

Повече от 10 000 бейби бумъри стават на 65 години всеки ден, а много от тях (63%) се страхуват, че ще надживеят спестяванията си. Ето някои съвети за размишляването, когато става въпрос за пенсиониране:

  • Забавяне на искането за социално осигуряване. Почти 40% от бумърите предполагат, че социалното осигуряване ще бъде техният основен източник на доходи при пенсиониране, докато само 15% от милениалите казват същото, установи Уелс Фарго.
  • Преместване на локация, която е по-евтина за живеене. Доказано е, че няма недостиг на добри места за пенсиониране. Както в САЩ, така и в Европа има множество приятни локации, подходящи за пенсионери. Броят на американците, които се пенсионират извън САЩ, е с увеличение със 17% между 2010 и 2015 година.
  • Разгледай възможностите за заетост на непълен работен ден или самостоятелна заетост. В допълнение към генерирането на повече доходи, занимаването с няколко часа на работа може също да ти помогне да управляваш разходите за здравни грижи например. Едно скорошно проучване установи, че половината от фирмите предлагат на работещите на пълен работен ден и на непълно работно време едно и също здравно осигуряване.
  • Преразглеждане на разпределението на активите. Средната продължителност на живота се е увеличила до 81 за жените и 77 за мъжете, съответно от 48 и 46 години, каквито са били показателите през 1900 година.

Това означава, че много бейби бумъри може да искат да останат на пазара по-дълго.

Генерация X

Членовете на Gen X, както я наричат, измислят креативни начини да изпратят децата си в колежа и да се грижат за застаряващите родители.

Понякога те могат да пренебрегнат собствените си пенсионни спестявания. С какво друго се характеризират те и какви са съветите към по-младите:

• Създай бюджет и се придържай към него. Изплащането на ипотечен и студентски дълг може да помогне да направиш пенсионирането си по-удобно.

• Не прекалявай с кредити за деца. С нарастването на разходите за колеж, повече студенти удрят федералните лимити за студентски кредит с част от тяхната неплатена сметка. Все по-често техните родители заемат средства, за да компенсират разликата. Родителите не трябва да са склонни да поемат повече дълг, отколкото могат да поемат.

Милениали

Голямата рецесия е оставила много милениали все още предпазливи от фондовия пазар.

Почти една трета от членовете на поколението използват по-консервативен инвестиционен подход, отколкото препоръчват експертите, и това би могло да доведе до увеличаване на спестяванията им, установиха последните проучвания на Wells Fargo. Идеите за милениалите включват:

• Започни да инвестираш възможно най-рано. Ако започнеш да инвестираш 5000 долара на година на 45-годишна възраст, ще имаш $ 338,000, когато достигнеш 70 (при 7% годишна възвръщаемост). Ако започнеш да правиш това, десетилетие по-рано, на 35, ще имаш $ 740,000.

• Пази пенсионните си спестявания, когато сменяш работата си. Възможно е да можеш да прехвърлиш сметката си.

При пенсиониране може да имаш нужда и от допълнителни средства. В този момент, от полза може да ти бъде да намериш варианти за изгодни кредити за пенсионери. Макар да има възможност да бъдат с малко по-висока цена спрямо стандартните кредити, някои финансови институции дават шанс за одобрение. 

Кредитна карта Бяла Карта е създадена за всички, които се стремят да разполагат с парични средства по всяко време, без значение от датата на заплатата им. 

 

За Бяла Карта можеш да кандидатстваш, дори и да нямаш трудов договор. Сред клиентите ни, например, има голям брой пенсионери. Ако не си успял да спестиш достатъчно пари в активна възраст, за да се радваш на финансово безоблачни старини, можеш да кандидатстваш за Бяла Карта на сайта ни: www.bialakarta.bg. Превърни Бяла Карта в твоя надежден партньор, когато парите не достигат в края на месеца.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш