Кандидатствай Вход
Пазаруване онлайн или във физически магазин?

Пазаруване онлайн или във физически магазин?

  • Бяла Карта
  • 17.04.2018
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 1952

Все по-голямото навлизане на интернет в живота на хората си оказва своето влияние и върху начина им на пазаруване. С всяка изминала година се ожесточава конкуренцията между традиционните физически магазини и онлайн платформите с търговска цел. В днешната статия от блога на Бяла Карта нямаме намерение да ти представяме като свършен факт кой от двата начина за пазаруване е по-добър и изгоден за теб. Напротив, ще се опитаме да изведем максимално точно и ясно силните и слабите страни както на онлайн пазаруването, така и на пазаруването във физически обекти. По този начин всеки потребител ще може да прецени откъде да си купи необходимите стоки и артикули в зависимост от моментните си нужди и предпочитания.

Първият аспект, на който ще се спрем при сравнението между онлайн магазините и физическите обекти, е бързината на получаване на стоката. В това отношение определено преимуществото е на страната на традиционните магазини. Обикновено при пазаруване в тях веднага след избирането, закупуването и заплащането на конкретния продукт, ти можеш да го вземеш със себе си. Съвсем по друг начин обаче стоят нещата в сферата на онлайн търговските платформи. Там в повечето случаи ще трябва да чакаш поне няколко дена, за да бъде извършена доставката на съответната стока или продукт. Което може и да не те устройва, особено ако избраният артикул ти трябва спешно (напр. подарък за рожден ден, дреха за специално събитие и т.н.).     

Друг все по-важен фактор за съвременните потребители при реализиране на покупки, са предлаганите от търговците промоции и намаления. Това важи с особена сила, когато става въпрос за стоки като облекло, дрехи и парфюмерия. Промоциите и намаленията са чудесен шанс да се сдобиеш с наистина качествени артикули от тези категории на изгодни и достъпни за теб цени. Към кой от двата метода за пазаруване е по-добре да се насочиш обаче, когато искаш да откриеш подобни изгодни оферти? Правилният отговор несъмнено е онлайн пазаруването. То ти дава възможност да следиш по всяко време предлаганите промоции и намаления в множество търговски платформи, докато попаднеш на най-подходящата оферта за своите възможности, вкусове и предпочитания. При пазаруването във физически обекти намирането на такива оферти е доста по-трудно и понякога подвластно на късмета и случайността.

По отношение на възможността за рекламации и връщане на повредени или несъответстващи на своето описание продукти, пазаруването във физически обекти определено е предпочитаният вариант. Основната причина за това е, че на място можеш да обсъдиш подобни процедури със съответния служител от търговския обект. Разбира се, напоследък се наблюдава тенденция и сред онлайн магазините за създаване на надеждни и прозрачни процедури за връщане на неотговарящи на изискванията на клиента артикули. При тях обаче всичко е доста по-усложнено поради извършването на покупко – прожажбите от разстояние и необходимостта от използване на услугите на различни куриерски фирми. И все пак има редица онлайн търговци, които са изключително коректни в това отношение и няма да ти създадат излишни проблеми и затруднения, ако искаш да върнеш даден артикул и да си получиш парите обратно.

Сигурността на личните данни е сериозна грижа за съвременните потребители, които извършват покупки чрез своята дебитна или кредитна карта. Във връзка с този аспект отново можем да отдадем леко предимство на традиционните магазини. Шансът за внимателно оглеждане на съответния търговски обект, както и за пряк контакт с работещите в него служители, малко или много ти дава информация за това доколко е възможно да очакваш коректно и етично поведение. От друга страна, при онлайн търговците въпросителните са доста повече. Затова когато пазаруваш за първи път от дадена интернет платформа, е препоръчително предварително да си я проучил. Потърси в платформата данни за това как се гарантира защитата на личните данни на клиента, прегледай мненията на други потребители и въобще всичко, което може да те ориентира в това отношение.  

И накрая идва и въпросът за допълнителните разходи, които трябва да отделиш при всеки от двата метода на пазаруване. Ако се насочиш към физически магазини, вероятно ще ти се наложи да пътуваш с кола или друг транспорт до тях. Оттам идват и разходи за гориво, билети за обществен транспорт и т.н. При онлайн пазаруването пък важен от финансова гледна точка е въпросът с доставката на конкретната стока или продукт. Някои търговци изискват от клиента да я плати изцяло, други пък гарантират безплатна доставка при покупки, надвишаващи определена сума. Така че дали онлайн пазаруването или това във физически магазин ще ти коства по-малко допълнителни разходи, зависи изцяло от конкретната ситуация и практиките на търговеца.

Независимо по какъв начин предпочиташ да пазаруваш, кредитна карта Бяла Карта може да бъде твоят верен приятел и помощник. Тази гъвкава и достъпна кредитна карта ще направи разплащанията по-бързи, лесни и удобни от всякога. Избери кредитна Бяла Карта и превърни пазаруването в истинско удоволствие за теб!

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш