Кандидатствай Вход
Шведските хитринки за уютен дом

Шведските хитринки за уютен дом

С отложените планове за пътуване и студеното време, което намалява общуването на открито, зимата определено ни се иска да бъде уютна и максимално приятна, дори, когато си стоим вкъщи.

И кой друг, ако не скандинавците могат да дават практични съвети за уют и комфорт по време на зимния сезон?

Въпреки че прекарват половин година в различна степен на леден студ и мрак, Швеция, Дания и Норвегия, заедно със своите северни съседи Исландия и Финландия, неизменно влизат в десетката на най-щастливите страни в света. И така, какво правят правилно?

Уютен петък

Неотдавнашна статия в Ню Йорк Таймс, озаглавена „Датската hygge е минал тренд. Кажи здравей на шведския mys“ запозна читателите с типично шведската концепция за „mys“(произнася се mees). Макар да е подобно на датското понятие за дизайн на hygge, в статията се казва, че „шведският Mys се отнася по-ясно към ултра-уютна атмосфера“. Зимните петъци са всичко за тайните в шведските домове, благодарение на съвременния обичай на Уютен петък или fredagsmys. което включва уютно настаняване на дивана с любимите ти хора, добър филм и много вкусна храна, за да отпразнуваш края на работната седмица.

Свещи

Дневна, осветена от топлия блясък на свещи е едно от любимите неща на шведите. Добави вълнено одеяло, голяма чаша горещ чай или какао и купичка бонбони и всичко е готово за една уютна вечер. Именно свещите са онази тайна съставка, която се добавя на всяка стая, за да я превърне в комфортно местенце, идеално контрастиращо на студа навън. Без значение какъв тип са свещите и дали са ароматни, самата атмосфера, която създават, оставя усещане за топлота и комфорт.

Зимно къпане

В Швеция, където поддържането на топлина е необходимост, много домове са оборудвани със собствени сауни. А там, където има сауна, има възможност да се къпеш през зимата или по-конкретно, да тичаш от горещата сауна в снега и отивайки за ледниково потапяне в замръзнало езеро или ледено студено море. Тази ободряваща, насърчаваща здравето дейност може да бъде изпитана и в избрани шведски минерални извори и хотели.

Съботни сладки

Сладките в събота, или lördagsgodis, са традиция, датираща от 50-те години на миналия век, когато шведското правителство се стреми да предпази децата от поява на кариеси, като насърчава родителите да им позволяват да ядат бонбони веднъж седмично. Не е ясно дали кампанията е постигнала превантивната си цел: проучване от 2016 г. на Jordbruksverket установи, че шведския съвет по земеделие обявява, че шведите консумират повече бонбони на глава от населението от всяка друга държава. Въпреки това, шведските деца - и възрастни - все още използват lördagsgodis като извинение за похапване на сладко. Любимите сладки разбира се си отиват най-много с чай или какао.

Събуй си обувките

Носенето на външни обувки на закрито в шведски дом е голямо “не”. Това правило може да изглежда странно спрямо културата на западните държави, но за българите това не е непознато. Затова добра идея е да инвестираш в чифт уютни шведски чехли, които да държат стъпалата ти топли и сухи.

Фика

В Швеция fika - известен също като неформална почивка за кафе и леки закуски - е съществена част от деня. Толкова много, че правото на почивка на фика, дори е вградено в много договори за служители. По време на работа, там се разискват идеи, създават се партньорства и се пие много чай. Вкъщи е свещен момент семействата да си починат от всичко, което правят, и да се стоплят с гореща чаша чай или кафе и прясно изпечени сладкиши.

Изпечи собствени канелени рулца

Канелените рулца са едни от любимите сладкиши на малки и големи, и не само в Швеция! Най-добрият символ на шведското домакинство, канеленото руло или канелбуле, се отличава на видно място във фика паузите и уютните петъци. Който и швед да попиташ, какъв е любимият им аромат и те несъмнено ще кажат, че миризмата на пресни домашно приготвени канелени ролца е най-добрата миризма на света. Поразрови се за рецепти за тези вкусни лакомства и се пробвай да опечеш канелени рулца у дома - ще се влюбиш в аромата. 

Понякога трябва да излезеш навън, независимо от времето

В Швеция се казва: „Няма лошо време, а само лоши дрехи“. Животът на открито или friluftsliv е решаваща характеристика на живота в Швеция през цялата година. И така, защо да не се отдадеш на ентусиаста си да опознаеш природата, като излезнеш на разходка, дори и в мразовитите и дъждовни дни.

Потопи себе си в шведската култура

Пътуването до Швеция засега може да е малко неразумно и трудно, но това не означава, че не можете да използваш това време, за да разгледаш тази очарователна държава от уюта на собствения си дом. Докато Швеция е най-известна със своите красива скандинавска природа и груби криминални трилъри, тя също така произвежда от време на време качествена комедия. Така че вземи новите си чехли, купата си с бонбони и домашните си ролки с канела и разгледай звездния каталог на шведските филми и сериали.

А когато имаш желание да донесеш уюта на Швеция у дома и ти трябват пари до заплата - кредитната карта Бяла Карта е модерното и удобно разплащателно средство, което ти дава възможност да кандидатстваш дистанционно.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш