Кандидатствай Вход
Няколко съвети и практики, които ще ти бъдат полезни, ако пътуваш сам

Няколко съвети и практики, които ще ти бъдат полезни, ако пътуваш сам

  • Бяла Карта
  • 08.07.2019
  • Лайфстайл
  • Коментари: 0
  • 987

Не са малко хората, които предпочитат да пътуват сами, и за това си има съвсем основателни причини. Понякога просто се нуждаеш от спокойствие, от възможност да избягаш от обичайното си обкръжение и да правиш каквото искаш без съобразяване с никого и с нищо. Самотното пътуване обаче крие и някои проблеми и рискове, които е добре да предвидиш предварително. Най-сериозният сред тях е, че няма към кого да се обърнеш, ако например се загубиш в чужда страна или пък изпаднеш в друга беда. В следващите редове ще ти дадем полезни съвети, които ще ти помогнат да гарантираш не само комфорта и приятните си емоции, но и своята сигурност и безопасност, докато пътуваш сам. 

1. Забрави за притеснението от непознати – все в някой момент от пътуването ще ти се наложи да попиташ някого за нещо. Няма значение дали става въпрос за ориентация по отношение посоката на пътуване, информация за магазини и хотели наблизо или данни за други необходими услуги. Щом си решил да пътуваш сам и няма близки и познати хора на разположение, ще трябва да се обърнеш към непознатите. Така че забрави напълно за притесненията си и подходи уверено към контактите с местните. В допълнение, няма да е лошо да научиш няколко думи и фрази на съответния език, колкото да можеш да поискаш необходимата ти информация (и да разбереш отговора естествено).   

2. Изтегли си подходяща офлайн навигация – със сигурност навигацията на смартфона ще ти е много полезна, когато се намираш в чужд град или страна. Дали обаче винаги ще можеш да я използваш? Понякога смартфонът губи връзка с интернет, и то в най-неочаквания и най-неподходящ момент. За да не допуснеш подобно стечение на обстоятелствата да ти създаде проблеми по време на пътуването, ти препоръчваме да си свалиш офлайн навигация. Така дори интернет връзка да не е налице, отново ще имаш опция за ориентиране и намиране на верния път към търсените от теб места и обекти.

3. Дръж близките си хора информирани по време на пътуването – задължително поддържай контакт с няколко роднини и приятели по телефон или чрез социалните мрежи. Важно е да има близки хора, които знаят къде се намираш и какво се случва с теб към настоящия момент. Така от една страна те ще са по-спокойни, а от друга – ще могат по-бързо и лесно да реагират и да ти помогнат в случай на проблем или извънредна ситуация.

4. Ограничи алкохола – когато пътуваш сам е силно препоръчително да ограничиш до минимум употребявания алкохол. По време на подобно пътуване повече отвсякога трябва да си адекватен, да притежаваш способността за вземане на разумни решения и да знаеш какво се случва около теб. Консумирането на алкохол (особено в големи количества) ще притъпи споменатите способности и може да те постави в рисковани или дори опасни ситуации.

5. Не показвай, че си сам – в никакъв случай не трябва да показваш на околните, че си сам и няма на кого да разчиташ в съответния град или държава. Последното би могло да те превърне в мишена за крадци и други недоброжелатели. Съветваме те когато си на обществени места и особено ако усетиш, че си наблюдаван от непознати, да звъннеш или да размениш текстови съобщения с някой от приятелите си. Като цяло трябва да се държиш така, все едно отсрещният човек е наблизо и можеш да се срещнеш с него във всеки един момент.

6. Полезни телефони за извънредни ситуации – във всяка страна си има безплатни телефони за спешни случаи, както и телефони на институции, които биха могли да ти помогнат в беда – полиция, пожарна и т.н. Хубаво е предварително да научиш въпросните телефони или директно да  ги вкараш в списъка с контакти на своя смартфон. По този начин без никакъв проблем ще се свържеш със съответните институции и ще поискаш необходимите ти помощ и асистенция при затруднена ситуация.

Финансовата сигурност е един от най-важните аспекти, когато пътуваш сам. За да си я гарантираш, заложи на твоята кредитна карта Бяла Карта. Бяла Карта е международна кредитна карта, която е призната във всички държави по света и може да се използва на всякакви места и търговски обекти. С нея бързо, лесно и удобно ще извършваш необходимите покупки и разплащания, независимо къде се намираш и кое време от денонощието е. Кредитна карта Бяла Карта – кредитната карта, която се съобразява само и единствено с твоите нужди, изисквания и предпочитания! 

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш