Кандидатствай Вход
Великденският остров – дестинация само за авантюристи

Великденският остров – дестинация само за авантюристи

Ако си авантюрист и ти е омръзнало от до болка познати дестинации, които не могат да предложат нищо различно и вълнуващо, то тази статия е за теб!

Ще ти разкажем за едно от най-отдалечените кътчета на земята, което е и изключително атрактивна туристическа дестинация. Това е Великденският остров или още познат като Рапа Нуи (Rapa Nui).

Великденският остров е вулканичен остров, официално част от територията на Чили. Намира се обаче толкова дълбоко в Тихия океан, на 3514 километра западно от територията на Чили, че е провъзгласен за най-изолираната точка на света. Островът е с площ 163,6 км², а населението към днешна дата е 5806 души.

Наречен е Великденски остров, защото е открит през 1722 година, на връх Великден, от датски мореплавател. Истинското име на острова е Рапа Нуи (Rapa Nui). Всички на Рапа Нуи говорят и разбират испански, но съществува и местен Рапа Нуи език, който и до ден днешен се използва от по-възрастното местно население.

Предполага се, че островът е заселен в периода между 300 и 1200 година. В дните на най-голям разцвет обитателите му са достигали до 15 000 души. Били са обособени в два различни народа – „дългоухи“ и „късоухи“.

Дългоухите са били по-многобройната част от населението и затова са се ползвали с повече облаги, а „късоухите“ са заемали подчинена позиция в йерархията. Историята разказва, че късоухите въстават и избиват всички дългоухи. След което културата на острова запада и населението се отдава на канибализъм.

Днес обитателите на Рапа Нуи изкарват прехраната си изцяло с туризъм. Климатът на острова е субтропичен. През лятото, което продължава от Декември до Април, температурите достигат до 26 градуса. 

Зимата, чийто пик е от Юни до Август, градусите могат да паднат до 10 през нощта. Предвид добрите климатични условия острова се посещава целогодишно от туристи. Но ако искаш да се насладиш на островното лято, то тогава избери периода между Декември и Март.

Като туристическа дестинация Великденският остров предлага няколко изключително интересни загадки, които са и местните забележителности.

Загадки и забележителности на Великденския остров

Първата е тази на фигурите моаи. Това са гигантски каменни статуи (торсове на хора) от пресована вулканична пепел, в които според местното население са скрити свръхчовешки сили. На острова има близо 900 такива, като най-голямата такава е 20 метра. 

Не е ясно кога и защо са правени. В каменна кариера на острова са открити много незавършени статуи, което говори за внезапно прекъсване на производството им.

В кратера на най-големия вулкан на острова се крие и втората загадка. А именно церемониално селище с 53 къщи. Те са изградени от камъни и нямат прозорци и врати. Имат само по един малък отвор за провиране. Казват, че като постоиш в тези къщи около минута-две очите започват да виждат в тъмното.

Друга загадка на острова са пещерите, чийто коридори се простират под повърхността на земята и опасват целия остров. В тунелите им можеш да се бродиш с дни, без да се види светлина.

Още куп загадки дебнат на Великденския остров и привличат туристи от цял свят. Ако и ти искаш да си един от тях трябва да си напълно подготвен за своето посещение на Рапа Нуи. Затова ще ти дадем практически съвети и важна информация за твоето пребиваване.

Къде да отседнеш на Великденския остров?

На острова има хотели, които предлагат всякакви удобства за по-претенциозните си посетители. За да запазиш стая в такъв хотел, обаче е нужно да се обадиш минимум половин година предварително. 

Списък на всички места за отсядане може да откриеш в онлайн платформите за туризъм или на уебсайта TripAdvisor.com, където много от посетилите острова дават и практически съвети.

Каква е валутата на Великденския остров?

Локалната валута е Чилийско песо. Ако решиш да пътуваш до тази дестинация може да се запасиш също с долари или евра и няма да имаш проблем с разплащанията. 

Обмяна на валутата може да направиш в двата банкови клона и едно чейндж бюро на острова. На острова има само 3 банкомата, единият от които приема единствено кредитните карти Mastercard.

Можем ли да използваме кредитна карта на Великденския остров?

Разплащания с кредитни карти са възможни, но само в краен случай. Препоръчва се плащане с кеш, защото търговците трябва да чакат понякога месеци, за да си получат парите. Затова и много от тях начисляват 10% сервизна такса за всяко разплащане с кредитна карта. 

Все пак, няма да бъде излишно да притежаваш кредитна карта на толкова далечна дестинация. Нищо не се знае и наистина може да имаш нужда от допълнителни средства, макар да ти излезе малко по-скъпо. 

Бяла Карта е подходяща за резервен вариант на Великденския остров. Тя е международна кредитна карта Mastercard, с която можеш да правиш разплащания по света. Също така, можеш да я използваш и да изтеглиш кеш от своята Бяла Карта, преди да заминеш, за да се насладиш на пътуването максимално.   

Къде можем да използваме кредитна карта на Великденския остров?

Както вече стана ясно, явно не е най-удачното да разчиташ на кредитната си карта при пътуване на тази екзотична дестинация, за да не изпаднеш в неочаквана ситуация. 

И все пак, с подходящата кредитна карта можеш да запазиш и платиш своето пътуване - да купиш самолетни билети, да направиш онлайн резервация на нощувките, както и да си поръчаш всичко необходимо за пътуването ти и да го платиш онлайн. 

Надяваме се да ти е било интересно да научиш малко повече за Великденския остров. Независимо какво и къде планираш да бъде следващото ти пътуване - не забравяй, че международните кредитни карти е полезен инструмент, който може да ти даде по-голяма сигурност и спокойствие.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш