Кандидатствай Вход
Банков кредит или бърз онлайн кредит?

Банков кредит или бърз онлайн кредит?

Спешен ремонт у дома, поправка на колата, нов уред или друго – разходите и нуждата от пари се появява при всеки. Когато имаш нужда от допълнителни средства, намирането на пари е важно. Какво обаче да избереш банков кредит или бърз онлайн кредит?

И двата варианта са възможност за допълнителни средства, но всеки от тях има своите плюсове и минуси. В тази статия в блога ни ще ти разкажем за тях, както и ще дадем алтернатива, която можете да обмислите. 

Макар и двата типа заеми да предоставят на кредитополучателите пари на заем онлайн, те имат различни характеристики. За да направиш правилния избор за себе си е необходимо да определиш целта, за която са ти нужни допълнителни пари, както и да се съобразиш с още няколко фактора.

Като те са следните: 

 • Както при банковия кредит, така и при бързия онлайн кредит се минава през проверка и оценка на кредитоискателя. И при двата вида кредити парите трябва да се върнат заедно с начислените лихви.
 • Банковият кредит е подходящ за хора с добра кредитна история.
 • Бързите онлайн кредити имат по-висока лихва, но сроковете им за изплащане са по-гъвкави.
 • Кредитната карта е алтернатива на бързите онлайн заеми и банковите кредити.

Кредит от банка - през какви стъпки трябва да преминеш?                  

Банковите кредити са вид заеми с фиксирани месечни вноски, които се изплащат за определен период от време. Кредитите, отпускани от банки се характеризират с по-ниски лихви и такси, както и с по-високи отпускани суми. В зависимост от типа продукт, който избереш сумите могат да достигнат до 70 000 лева.

Кандидатстването за банков кредит може да бъде както онлайн, така и в банков офис, а одобрението е в рамките на няколко дни до седмица.

За да кандидатстваш за банков заем е необходимо да :

 • попълниш заявление за кредит
 • да дадеш изискванията си за сумата на кредита
 • да предоставиш данни за приходите си

След това, финансовата институция ще направи вътрешна проверка на кредитоспособността ти, а понякога може да ти бъдат изискани и допълнителни документи – като удостоверение от работодателя ти за приходите ти.

Банките изискват по-детайлна информация и правят проверки на кредитоискателите на няколко нива, а това значително забавя процедурата по кандидатстване.

Срокът на кредита може да бъде по-кратък от 1 до 5 години или дългосрочен над 5 години. Отново, според типа банков кредит и неговия размер, може да бъде изисквано обезпечение – поръчител.

Предимства и недостатъци на кредитите от банки

Предимствата на банковите кредити са :

 • сравнително по-ниския лихвен процент
 • по-големите лимити на отпуснатите суми
 • по-дългите срокове за погасяването им

Банковото кредитиране обаче, има и своите негативи. Както вече споменахме, процедурата по кандидатстване и одобрение е значително по-тромава, а това се дължи на по-високите изисквания на този тип финансови институции. Негатив са и таксите за кандидатстване, които могат да увеличат размера на кредита. 

За разлика от бързите онлайн кредити, шансът да бъдеш одобрен за банков кредит с лошо ЦКР е минимален. Дори и това да е възможно, лихвените проценти ще бъдат различни. Това се получава, тъй като банките искат да покрият предполагаемия риск, одобрявайки нередовни кредитоискатели.

Какво е бърз кредит онлайн и през какви стъпки трябва да преминеш?

Бързите онлайн кредити, които са известни още като „кредит до заплата“ или „заеми до заплата“ дават възможност на потребителите да получат т.нар. бързи пари онлайн.


50/30/20 Калкулатор


Средства:

Нужди 0лв
Лични разходи 0лв
Спестявания 0лв

Към този вид кредити онлайн най-често се обръщат хората, които имат спешна нужда от средства, за да покрият неотложни разходи :

 • здравни услуги
 • неочаквана сметка за ремонт на колата
 • поправка на уреди
 • закърпване на бюджета до заплата

Бързите онлайн кредити са малък по размер финансов продукт, които можеш да използваш, за да посрещнеш неочакван разход или да допълниш бюджета си. Обикновено в размер на от 100 до 6000 лева.

Те се характеризират с по-високи лихви, сравнено с банковите кредити и по-кратък срок за изплащане. Срокът им за погасяване може да е краткосрочен – от 30 до 90 дни или до 2 години. Той зависи от типа бърз онлайн кредит, който избереш. Някои компании ти дават и  възможност да получиш кредит на вноски без поръчител.

Този тип финансови продукти се предлагат от небанковите финансови институции и  се регулира от Закона за потребителските кредити (ЗКП).

При избор на бърз онлайн кредит, проучи добре какви са възможностите, както и внимателно пресметни крайната цена на кредита. Не гледай единствено лихвата и ГПР, тъй като по-краткият срок на кредита може да минимизира този негатив.

Важно е да провериш и фирмата, да разпиташ приятели и да оцениш стойността на кредита в различните сайтове за сравнение на бързи кредити online. Не пропускай да се информираш и за таксите при евентуално забавяне на плащане. 

Кандидатстването за бърз кредит може да бъде онлайн, на място в офис или чрез консултант. Онлайн заявяването обаче е голямо улеснение за потребителите, тъй като спестява време и чакане по опашки.

За да изпълниш процедурата за онлайн кандидатстване за кредит ти трябват само няколко  минути – необходимо е да попълниш само име, егн, имейл и телефон, както и да избереш параметрите на кредита.

При разглеждане на заявката ти, ще бъде направена проверка на НОИ и в Централния кредитен регистър.  След това, ще получиш отговор, а при одобрение можеш да получиш парите бързо.

Предимства и недостатъци на бързите онлайн кредити

Сред основните предимства на онлайн кредитирането е спестеното време – заявките се попълват бързо, а парите се получават след дистанционното одобрение. 

Негативът на онлайн кредитите до заплата са по-високите лихвени проценти, таксите при закъснение и по-кратките срокове за връщане.

Алтернативата – кредитна карта Бяла Карта

Бяла Карта е международна револвираща кредитна карта с лимит до 3000 лева, която – за разлика от кредитите, можеш да използваш многократно.

Необходимо е да минеш през процеса на одобрение само веднъж, а после разполагаш с пари винаги, когато имаш нужда. Голямо предимство е, че Бяла Карта няма годишна такса за обслужване на картата, което означава, че когато не я използваш, няма да ти струва нищо.

Кандидатстването за Бяла Карта е изцяло дистанционно, а при одобрение, получаваш картата до посочен от теб адрес.

За Бяла Карта можеш да кандидатстваш дори без да си нает на трудов договор – достатъчно е да имаш някакви доходи, с които да обслужваш задълженията си.

Как да избереш между банков кредит и бърз онлайн кредит?

Изборът между бърз заем и кредит от банка зависи от твоите нужди. Колко бързо ти трябват парите, колко пари са ти необходими, лихвения процент, кредитната ти история и колко бързо искаш да погасиш заема си.

Банковият кредит е добър вариант, когато имаш отлична кредитна история, не бързаш да получиш парите – сега и веднага, както и в случаите, в които имаш нужда от по-голяма сума пари.

От друга страна – бързият онлайн заем е правилен избор за теб, когато не искаш да чакаш в банкови офиси, а всичко да се случи онлайн, ако имаш влошена кредитна история, имаш нужда от парите незабавно, както и необходимият размер на кредита.

Ако нито един от двата варианта не те устройват, помисли за алтернативи. Една такава е кредитна карта Бяла Карта. Тя е гъвкава и достъпна кредитна карта с лимит до 3000 лева. За Бяла Карта кандидатстваш веднъж и можеш да имаш пари до заплата всеки месец.

Можеш да я използваш както за малки ежедневни покупки, така и за по-големи. Предимството на Бяла Карта е, че имаш шанс за одобрение дори при влошена кредитна история. Искаш да знаеш повече – разбери защо да се довериш на Бяла Карта тук.

В заключение, когато си в по-добро финансово положение, по възможност – започни да заделяш пари за спешни случаи или за бъдещите си планове. Това ще ти даде възможност да взимаш решение бързо и да реализираш плановете си с размах.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш