Кандидатствай Вход
Банков кредит или бърз онлайн кредит?

Банков кредит или бърз онлайн кредит?

Спешен ремонт у дома, поправка на колата, нов уред или друго – разходите и нуждата от пари се появява при всеки. Когато имаш нужда от допълнителни средства, намирането на пари е важно. Какво обаче да избереш банков кредит или бърз онлайн кредит?

И двата варианта са възможност за допълнителни средства, но всеки от тях има своите плюсове и минуси. В тази статия в блога ни ще ти разкажем за тях, както и ще дадем алтернатива, която можете да обмислите. 

Макар и двата типа заеми да предоставят на кредитополучателите пари на заем онлайн, те имат различни характеристики. За да направиш правилния избор за себе си е необходимо да определиш целта, за която са ти нужни допълнителни пари, както и да се съобразиш с още няколко фактора.

Като те са следните: 

  • Както при банковия кредит, така и при бързия онлайн кредит се минава през проверка и оценка на кредитоискателя. И при двата вида кредити парите трябва да се върнат заедно с начислените лихви.
  • Банковият кредит е подходящ за хора с добра кредитна история.
  • Бързите онлайн кредити имат по-висока лихва, но сроковете им за изплащане са по-гъвкави.
  • Кредитната карта е алтернатива на бързите онлайн заеми и банковите кредити.

Кредит от банка - през какви стъпки трябва да преминеш?                  

Банковите кредити са вид заеми с фиксирани месечни вноски, които се изплащат за определен период от време. Кредитите, отпускани от банки се характеризират с по-ниски лихви и такси, както и с по-високи отпускани суми. В зависимост от типа продукт, който избереш сумите могат да достигнат до 70 000 лева.

Кандидатстването за банков кредит може да бъде както онлайн, така и в банков офис, а одобрението е в рамките на няколко дни до седмица.

За да кандидатстваш за банков заем е необходимо да :

  • попълниш заявление за кредит
  • да дадеш изискванията си за сумата на кредита
  • да предоставиш данни за приходите си

След това, финансовата институция ще направи вътрешна проверка на кредитоспособността ти, а понякога може да ти бъдат изискани и допълнителни документи – като удостоверение от работодателя ти за приходите ти.

Банките изискват по-детайлна информация и правят проверки на кредитоискателите на няколко нива, а това значително забавя процедурата по кандидатстване.

Срокът на кредита може да бъде по-кратък от 1 до 5 години или дългосрочен над 5 години. Отново, според типа банков кредит и неговия размер, може да бъде изисквано обезпечение – поръчител.

Предимства и недостатъци на кредитите от банки

Предимствата на банковите кредити са :

  • сравнително по-ниския лихвен процент
  • по-големите лимити на отпуснатите суми
  • по-дългите срокове за погасяването им

Банковото кредитиране обаче, има и своите негативи. Както вече споменахме, процедурата по кандидатстване и одобрение е значително по-тромава, а това се дължи на по-високите изисквания на този тип финансови институции. Негатив са и таксите за кандидатстване, които могат да увеличат размера на кредита. 

За разлика от бързите онлайн кредити, шансът да бъдеш одобрен за банков кредит с лошо ЦКР е минимален. Дори и това да е възможно, лихвените проценти ще бъдат различни. Това се получава, тъй като банките искат да покрият предполагаемия риск, одобрявайки нередовни кредитоискатели.

Какво е бърз кредит онлайн и през какви стъпки трябва да преминеш?

Бързите онлайн кредити, които са известни още като „кредит до заплата“, „кредит до заплата с лошо ЦКР“ или „заеми до заплата“ дават възможност на потребителите да получат т.нар. бързи пари онлайн.


50/30/20 Калкулатор


Средства:

Нужди 0лв
Лични разходи 0лв
Спестявания 0лв

Към този вид кредити онлайн най-често се обръщат хората, които имат спешна нужда от средства, за да покрият неотложни разходи :

  • здравни услуги
  • неочаквана сметка за ремонт на колата
  • поправка на уреди
  • закърпване на бюджета до заплата

Бързите онлайн кредити са малък по размер финансов продукт, които можеш да използваш, за да посрещнеш неочакван разход или да допълниш бюджета си. Обикновено в размер на от 100 до 6000 лева.

Те се характеризират с по-високи лихви, сравнено с банковите кредити и по-кратък срок за изплащане. Срокът им за погасяване може да е краткосрочен – от 30 до 90 дни или до 2 години. Той зависи от типа бърз онлайн кредит, който избереш. Някои компании ти дават и  възможност да получиш кредит на вноски без поръчител.

Този тип финансови продукти се предлагат от небанковите финансови институции и  се регулира от Закона за потребителските кредити (ЗКП).

При избор на бърз онлайн кредит, проучи добре какви са възможностите, както и внимателно пресметни крайната цена на кредита. Не гледай единствено лихвата и ГПР, тъй като по-краткият срок на кредита може да минимизира този негатив.

Важно е да провериш и фирмата, да разпиташ приятели и да оцениш стойността на кредита в различните сайтове за сравнение на бързи кредити online. Не пропускай да се информираш и за таксите при евентуално забавяне на плащане. 

Кандидатстването за бърз кредит може да бъде онлайн, на място в офис или чрез консултант. Онлайн заявяването обаче е голямо улеснение за потребителите, тъй като спестява време и чакане по опашки.

За да изпълниш процедурата за онлайн кандидатстване за кредит ти трябват само няколко  минути – необходимо е да попълниш само име, егн, имейл и телефон, както и да избереш параметрите на кредита.

При разглеждане на заявката ти, ще бъде направена проверка на НОИ и в Централния кредитен регистър.  След това, ще получиш отговор, а при одобрение можеш да получиш парите бързо.

Предимства и недостатъци на бързите онлайн кредити

Сред основните предимства на онлайн кредитирането е спестеното време – заявките се попълват бързо, а парите се получават след дистанционното одобрение. 

Негативът на онлайн кредитите до заплата са по-високите лихвени проценти, таксите при закъснение и по-кратките срокове за връщане.

Алтернативата – кредитна карта Бяла Карта

Бяла Карта е международна револвираща кредитна карта с лимит до 5000 лева, която – за разлика от кредитите, можеш да използваш многократно.

Необходимо е да минеш през процеса на одобрение само веднъж, а после разполагаш с пари винаги, когато имаш нужда. Голямо предимство е, че Бяла Карта няма годишна такса за обслужване на картата, което означава, че когато не я използваш, няма да ти струва нищо.

Кандидатстването за Бяла Карта е изцяло дистанционно, а при одобрение, получаваш картата до посочен от теб адрес.

За Бяла Карта можеш да кандидатстваш дори без да си нает на трудов договор – достатъчно е да имаш някакви доходи, с които да обслужваш задълженията си.

Как да избереш между банков кредит и бърз онлайн кредит?

Изборът между бърз заем и кредит от банка зависи от твоите нужди. Колко бързо ти трябват парите, колко пари са ти необходими, лихвения процент, кредитната ти история и колко бързо искаш да погасиш заема си.

Банковият кредит е добър вариант, когато имаш отлична кредитна история, не бързаш да получиш парите – сега и веднага, както и в случаите, в които имаш нужда от по-голяма сума пари.

От друга страна – бързият онлайн заем е правилен избор за теб, когато не искаш да чакаш в банкови офиси, а всичко да се случи онлайн, ако имаш влошена кредитна история, имаш нужда от парите незабавно, както и необходимият размер на кредита.

Ако нито един от двата варианта не те устройват, помисли за алтернативи. Една такава е кредитна карта Бяла Карта. Тя е гъвкава и достъпна кредитна карта с лимит до 5000 лева. За Бяла Карта кандидатстваш веднъж и можеш да имаш пари до заплата всеки месец.

Можеш да я използваш както за малки ежедневни покупки, така и за по-големи. Предимството на Бяла Карта е, че имаш шанс за одобрение дори при влошена кредитна история. Искаш да знаеш повече – разбери защо да се довериш на Бяла Карта тук.

В заключение, когато си в по-добро финансово положение, по възможност – започни да заделяш пари за спешни случаи или за бъдещите си планове. Това ще ти даде възможност да взимаш решение бързо и да реализираш плановете си с размах.

Банковите заеми обикновено се предлагат от традиционните банки и може да имат по-дълга процедура за кандидатстване, по-дълъг срок за одобрение, но и по-високи лимити на заемите. От друга страна, бързите онлайн заеми се предоставят от небанкови финансови институции и по-често предлагат опростен процес на кандидатстване, по-бързо време за одобрение, но и по-малък лимит на заема.

За банков кредит може да се наложи да посетиш банков клон, да попълниш подробен формуляр за кандидатстване, да предоставиш различни документи (като например документи за доход и данни за обезпечение на кредита). Бързите онлайн заеми може да имат по-опростен процес на кандидатстване. Можеш да попълниш заявка онлайн, по телефон или в офис, а за някои от тях може да се кандидатства само с валидна лична карта. Разбира се, това зависи от типа кредит и финансовата институция, в която искаш да кандидатстваш.

Банковите заеми обикновено имат по-високи максимални суми, които могат да варират в зависимост от фактори като кредитоспособност, доход и обезпечение. Бързите онлайн кредити по-често предлагат по-малки суми, които обикновено варират от няколкостотин до няколко хиляди лева, в зависимост от заемодателя и изискванията ти.

Бързите онлайн кредити може да имат по-високи лихвени проценти в сравнение с банковите заеми, главно поради по-кратките им срокове за погасяване, по-бързия процес на одобрение и по-високия риск, който небанковите финансови институции могат да поемат. Разбира се, каква ще бъде лихвата по банковия или бързия онлайн кредит зависи от финансовата институция и типа заем, който избереш.

Банковите заеми обикновено имат по-дълъг период на изплащане, който може да бъде и няколко години. Това зависи от вида и размера на заема. Бързите онлайн кредити може да имат по-кратки срокове за погасяване, които обикновено варират от няколко седмици до няколко месеца. Срокът за погасяване и на двата вида заеми може да варира според условията на кредитора и личните ти предпочитания.  

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш