Кандидатствай Вход

Фишинг

Фишинг представлява злонамерено придобиване на чувствителна информация като потребителско име, парола и детайли за кредитна карта. Начините извършителят на подобна измама да се сдобие с чувствителна информация и да се възползва са много. Най-често той се представя за официална институция или за друго физическо лице и използва електронни комуникации. 

В началото на фишинг атака измамникът използва  дубликат на съществуваща уеб страница на голяма банка или кредитна компания, за да събере необходимата му информация, . Възможно е да бъде дублирана и уеб страница на официална институция. След това киберпрестъпниците изпращат email-и, чрез които да накарат получателите да отидат към фалшивия уебсайт. Там се изисква лицето да попълни някаква форма, съдържаща пароли, лични или финансови данни.

Как да се предпазиш от фишинг?

Важно е да подлагаш под съмнение email-ите, които получаваш, дори и да са изпратени от големи държавни или финансови институции. При получаване на подобен email, в никакъв случай не последвай линковете в текста. Ако искаш да се увериш, че съответната институция наистина стои зад тази комуникация, отвори отделен прозорец в браузъра си и посети директно сайта на организацията.  
1) Провери за информация в секция Новини.

2) Свери домейна на институцията с този, използван в линковете от email-а.

3) Свържи се директно с институцията, за да провериш достоверността на информацията и да подадеш жалба, ако се увериш, че става въпрос за фишинг.

Кого да уведомиш, ако станеш жертва на фишинг?

Изключително важно е да бъде уведомена институцията, използвана като изпращач на съобщенията. Изпрати им снимка на самия email, както и линковете към измамния сайт. Помоли за обратна връзка след приключване на проверката.

Киберизмамите са криминално престъпление, така че трябва да сезираш и правоохранителните органи. Вече има възможност подобен тип жалби да се подават електронно, така че няма защо да се притесняваш, че ще загубиш много време. За сметка на усилията си, може да предпазиш много хора от това самите те да станат жертва на измама. 

3rd party

Фишинг представлява злонамерено придобиване на чувствителна информация като потребителско име, парола и детайли за кредитна карта.

Да, както всички безконтактни карти, така и Бяла Карта разполага с всички системи за сигурност, които защитават твоите плащания.
3D защитата на плащанията с кредитна карта Бяла Карта се осъществява чрез еднократна парола. След въвеждане на данните от твоята кредитна карта в процеса на удостоверяване на плащането е възможно да ти бъде поискан код за 3D верификация. Този код ще бъде изпратен като SMS на посочен от теб телефонен номер и е валиден само за конкретното плащане. След въвеждането му твоето плащане ще бъде завършено. Услугата в напълно безплатна за всички клиенти на Бяла Карта.