Кандидатствай Вход
5 съвета за възстановяване на лошия кредитен рейтинг

5 съвета за възстановяване на лошия кредитен рейтинг

  • Бяла Карта
  • 22.05.2017
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 2318

Този материал определено не е насочен единствено към хората, които вече са изградили лош кредитен рейтинг и търсят ефикасни начини да го подобрят. Напротив, препоръчваме ти да прочетеш тази статия, дори да нямаш никаква кредитна история, защото съветите в нея ще ти бъдат изключително полезни, без значение дали си плащаш винаги вноските навреме или пък тепърва ти предстои да използваш кредитна карта.

В момента, в който пожелаеш да си закупиш жилище или автомобил на лизинг, кредитният ти рейтинг трябва да изглежда повече от перфектно за кредитиращата институция. В противен случай, едва ли ще можеш да се възползваш от подобна възможност, тъй като кредитната ти история ще е видима за всяка една финансираща компания.

Поради тази и други причини, ти предоставяме полезна информация за възстановяване на евентуалния ти лош кредитен рейтинг, с цел да можеш винаги да поддържаш добрия си кредитен профил пред всяка една банка и небанкова институция.

1. Консолидирай дълга си

Консолидацията на дългове е начин, чрез който да обединиш всички задължения/кредити, които имаш към различни институции, в един дългосрочен заем. По този начин ти имаш шанс да получиш по-нисък лихвен процент и значително по-малка вноска по кредита си, заради факта, че ще имаш задлъжнялост само към една институция. От своя страна това може да се яви и улеснение за теб, в случай, че различните кредитни отношения с няколко банки ти създават затруднения. Така няма да имаш и множество плащания по различни кредити към различни институции всеки месец.

Имай предвид, че колкото повече кредити имаш, толкова повече са и банковите такси, които различните банкови институции ти начисляват. Освен това всеки един заем най-вероятно се изплаща на различно число от месеца, което е предпоставка да объркаш вноските или да забравиш да погасиш някоя от тях.

Ако разполагаш наистина с няколко кредита, които не са само към една банка, то най-правилното решение е да размислиш за консолидиране на дълга си, теглейки нов по-голям заем, с който да изплатиш настоящите. Не забравяй, че на практика, така ще спестиш пари в дългосрочен план, заради по-ниските нива на ГПР. Разбира се, първоначално те съветваме да прецениш лихвите си по всяко едно задължение и да изчислиш, дали консолидацията би била изгодна в твоята ситуация.

2. Никога не затваряй кредитните си карти

Запомни, че съвсем не е полезна практика да затваряш използваните и неизползваните си кредитни карти. Подобно нещо не се отразява добре на кредитния ти рейтинг. Или с други думи, ако по някаква причина имаш лоша кредитна история, определено не бива да бързаш да затваряш кредитните си карти, с цел да изглеждаш по-надежден кредитополучател пред институциите. Всъщност подобно действие само би ти изиграло лоша шега, тъй като всяка финансираща компания, за да ти отпусне по-голям размер кредит, иска да види, че имаш дълга кредитна история. За институцията това означава, че има не малко компании, които са ти гласували доверие, предоставяйки ти финансови средства. Съответно, при затваряне на картите, ти ще ограничиш и кредитната информация за институциите, които няма да имат достатъчно доказателства, за да преценят, че си надежден кредитополучател. Разбира се, това е в сила, най-вече за големи размери заеми. Ако все още нямаш кредитна Бяла Карта, то не е необходимо да имаш кредитна история, за да я заявиш и да бъдеш одобрен за нея. Това е така, заради мисията на Бяла Карта да бъде масово разплащателно средство, достъпно за повечето българи. Съветваме те, ако все още не си се сдобил с твоята кредитна Бяла Карта, да го направиш още сега, за да стартираш своята по-добра кредитна история с лесни и удобни плащания.

И все пак – най-важното нещо, което е добре да не забравяш е, че кредитната карта е инструмент, който ти помага не само да демонстрираш кредитна история пред банките, но и да подобряваш системно кредитния си рейтинг. Единственото условие е да използваш отговорно кредитните си карти и да съумяваш да харчиш толкова, колкото можеш да върнеш в срок.

3. Плащай вноските си навреме

Естествено, това е крайно очевадно условие, което ще подобри кредитния ти рейтинг, но това не означава, че не бива да фигурира в този списък от съвети. Практически, това е правило номер едно, което ти спомага да бъдеш надежден платец и действа положително на иначе лошата ти кредитна история. Трябва да знаеш, че дадени неплатени вноски са видими за период от 5 години в кредитното ти досие. Всяка финансираща компания може да види тези данни, но също така, може да вижда и настоящите ти редовни плащания по кредитната карта например. По този начин, ти бавно, но сигурно градиш добрия си кредитен рейтинг.

4. Периодично преглеждай кредитния си баланс

Това единственият сигурен и бърз начин да узнаеш, ако има нередности с кредитната ти карта и плащанията чрез нея. Много често кредитният рейтинг може да пострада, поради ситуации, при които ти нямаш никаква вина. Такъв пример са измамите с кредитни карти. Имай предвид, че те могат да бъдат установени, именно чрез редовна проверка на кредитния баланс и трансакциите, посочени в него.

5. Използвай често кредитната си карта

Да, този съвет все още е в пълна сила за тези, които имат лош кредитен рейтинг или просто искат да вземат превантивни мерки срещу него.

Така както наличието на кредитни карти е добър показател за кредитната ти история, то плащането с дадена кредитна карта е в пъти по-ефикасно за рейтинга ти пред финансиращи компании. Затова ти препоръчваме да се разплащаш често, макар и за малки суми, с кредитната Бяла Карта, за да градиш профила си пред институциите. Бъди сигурен, че разумното управление на средство като кредитната карта, определено е добра индикация за платежоспособността ти пред банките.

Ако все още не си убеден в това, то звънни на телефон 0700 20 140 и заяви твоята Бяла Карта.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш