Кандидатствай Вход
Как да започнеш бизнес без почти никакви пари?

Как да започнеш бизнес без почти никакви пари?

Представяме ти един полезен материал за четене, който определено ще те вдъхнови да се бориш за мечтите си и за финансовата си стабилност след години.

Тъй като сме наясно, че в днешно време повечето българи си мечтаят да имат собствен бизнес и да работят за себе си, сме подготвили няколко ефективни съвета, чието спазване ще ти помогне да бъдеш една идея по-близо до съкровените си цели.

Без значение дали вече имаш идеи как да стартираш като предприемач или все още проучваш различни ниши в страната, запомни, че е необходимо да се правят известни  рискове, ако искаш да постигнеш крайната си цел.

Управляването на собствен бизнес в повечето случаи изисква да работиш без почивни дни, да напуснеш сигурната си работа и дори да бъдеш за известно време на загуба. 

Всичко това съставлява част от рисковете да работиш за себе си и да градиш сам бъдещето си.

И тъй като знаем, че това, което по принцип те спира да започнеш собствен бизнес най-често е липсата на парични средства, то сме подготвили няколко полезни практики, които могат да те накарат да се замислиш.

Всъщност е напълно възможно да започнеш и да развиеш малък бизнес, без наличен голям капитал, стига, разбира се, да знаеш какво трябва да направиш. 

В днешната статия ще отговорим на въпроса ти "Как да започнеш бизнес без почти никакви пари?"

Защо бизнесът се нуждае от пари?

Трябва да знаеш, че различните типове бизнеси изискват различни суми първоначален капитал. 

Преди да започнеш да анализираш различните методи за намиране на първоначалната инвестиция и да правиш бизнес план, първо проучи какъв размер капитал ти е нужен за това, с което искаш да се занимаваш.

Част от важните точки, които трябва да премислиш добре при започване на бизнес, са следните:

  • Разходи за лицензи и разрешителни - Няма как да пропуснеш частта с издаването на разрешения за дадена дейност и т. н. А дори да не ти се вярва, всичко това ще ти коства значителна сума пари.
  • Доставките - Разходите за суровини също са важен аспект от бизнеса ти.
  • Оборудване - Премисли какво оборудване точно ще ти е необходимо – тежки машини, множество технологични джаджи или само един компютър? Вариантите могат да бъдат разнообразни, което обуславя и размера на разходите.
  • Офис пространство - В крайна сметка дали не можеш да работиш от вкъщи, без да плащаш наем за офис? Или пък един малък и реновиран гараж ти е достатъчен, за да извършваш перфектно дейността си.
  • Разход/и за абонаменти или членство - Това е разход, който със сигурност ще имаш, затова прибави и него към сметката.
  • Оперативни разходи - Няма как да пренебрегнеш маркетинговите разходи.
  • Правни такси - Винаги има такива, затова е добре да ги предвидиш.
  • Разходи за заплати - Можеш ли да работиш сам  или са ти нужни още хора, които да извършват различни дейности във фирмата? 

Задължително пресметни потенциалните си разходи за заплати и осигуровки на персонала. 

Казваме това, тъй като по този начин ще можеш по-лесно да прецениш кой вариант ще ти е по-изгоден в началото на изграждане на бизнеса ти.

Експертите казват, че ако искаш да стартираш бизнес с малко или без пари, имаш два избора пред себе си.

Или трябва да започнеш да намаляваш разходите си, или да намериш начин да увеличиш наличния си капитал от външни източници

Ето ти още три опции, над които можеш да помислиш:

  • Редуцирай нуждите си

Ако планираш да изкарваш приходите си като самоосигуряващо се лице или фрийлансър, то най-добре е да преосмислиш реалните си нужди. 

Така например, ако можеш да работиш спокойно от дома си, то не е необходимо да се наема специално офис пространство, което единствено ще генерира разходи за наем.

Ако вече имаш наличен компютър и принтер, които ти вършат работа, то не инвестирай излишни парични средства за нова техника, която така или иначе няма да ти носи много допълнителни ползи. 

Без значение какъв бизнес искаш да започнеш е добре да запомниш, че трябва да се намери начин, чрез който да редуцираш първоначалните си разходи и оперативните такива до минимум. 

Не прави излишни покупки за неща, които не са ти от полза и няма да ти влязат в работа още в началото. 

  • Възложи на външни изпълнители - или с други думи – аутсорсвай

Тук обаче говорим за привличането на чужд капитал и външни ресурси, които ще трябва да мултиплицираш с времето. 

Как да си набавиш първоначалната инвестиция, когато нямаш достатъчно средства? 

Всъщност, вариантите ти са няколко:

Можеш например да помолиш близките ти да ти помогнат с първоначалните разходи. 

Или заеми средства от близките си приятели, като може да им предложиш нещо в замяна, свързано с дейността на бизнеса ти. 

Дори можеш да им предложиш да бъдат част от бизнеса ти, ако се включат в първоначалната инвестиция. 

И не на последно място - близките ти не могат или ако не желаят да финансират бизнеса ти, винаги можеш да се възползваш от най-популярния метод за стартиране на бизнес, а именно - да използваш кредитни средства.  

Кредитните карти като Бяла Карта са идеален начин да финансираш малък бизнес, при това без да правиш излишни разходи за сдобиването с фактическия кредит. 

Вече знаеш, че Бяла Карта е безплатна за получаване и е перфектна за правене на разнообразни покупки навсякъде.

За да разбереш как да стартираш собствения си бизнес, не се колебай още сега да заявиш своята Бяла Карта и ще се убедиш в безпрецедентните ѝ предимства.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш