Кандидатствай Вход
Как да започнеш бизнес без почти никакви пари?

Как да започнеш бизнес без почти никакви пари?

 • Бяла Карта
 • 19.09.2017
 • Твоите пари
 • Коментари: 0
 • 2008

Представяме ти един полезен материал за четене, който определено ще те вдъхнови да се бориш за мечтите си и за финансовата си стабилност след години.

Тъй като сме наясно, че повечето българи си мечтаят да имат собствен бизнес и да работят за себе си, сме подготвили няколко ефективни съвета, чието спазване ще ти помогне да бъдеш една идея по-близо до съкровените си цели.

Без значение, дали вече имаш идеи как да стартираш като предприемач или все още проучваш различни ниши в страната, запомни, че е нужно да правиш редица рискове, за да постигнеш крайната си цел.

Управляването на собствен бизнес в повечето случаи, изисква да работиш без почивни дни, да напуснеш сигурната си работа и дори да бъдеш за известно време на загуба. Всичко това съставлява част от рисковете да работиш за себе си и да градиш сам бъдещето си.

И тъй като знаем, че това, което по принцип те спира да започнеш собствен бизнес, най-често е липсата на парични средства, то сме подготвили няколко полезни практики, които ще те накарат да се замислиш.

Всъщност е напълно възможно да започнеш и да развиеш бизнес, без наличен голям капитал, стига, разбира се, да знаеш какво правиш.

Защо бизнесът се нуждае от пари?

Трябва да знаеш, че различните типове бизнеси изискват различни суми първоначален капитал. Преди да започнеш да анализираш различните методи за намиране на първоначалната инвестиция, първо проучи какъв размер капитал ти е нужен за това, с което искаш да се занимаваш.

Част от важните точки, които трябва да премислиш добре, са следните:

 • Разходи за лицензи и разрешителни – няма как да пропуснеш частта с издаването на разрешения за дадена дейност и т.н. А, дори да не ти се вярва, всичко това ще ти коства значителна сума пари.
 • Доставките – разходите за суровини също са важен аспект от бизнеса ти.
 • Оборудване – премисли какво оборудване точно ще ти е необходимо – тежки машини, множество технологични джаджи или само един компютър? Вариантите могат да бъдат разнообразни, което обуславя и размера на разходите.
 • Офис пространство – дали можеш да работиш от вкъщи, без да плащаш наем за офис? Или пък един малък и реновиран гараж ти е достатъчен, за да извършваш перфектно дейността си.
 • Разходи за абонаменти или членство
 • Оперативни разходи – няма как да пренебрегнеш маркетинговите разходи.
 • Правни такси
 • Разходи за заплати – можеш ли да работиш сам за себе си? Или са ти нужни още хора, които да извършват различни дейности във фирмата? Задължително пресметни потенциалните си разходи за заплати и осигуровки на персонала.

Експертите казват, че ако искаш да стартираш бизнес с малко пари, имаш два избора пред себе си:

 • Да намалиш разходите си или
 • Да увеличиш наличния си капитал от външни източници

Ето още три опции, над които да помислиш:

 • Редуцирай нуждите си – ако планираш да изкарваш приходите си като самоосигуряващо се лице или фрийленсър, то най-добре е да преосмислиш реалните си нужди. Ако можеш да работиш спокойно от дома си, то не наемай офис пространство, което единствено ще генерира разходи за наем. Ако вече имаш наличен компютър и принтер, които ти вършат работа, то не инвестирай излишни парични средства за нова техника, която така или иначе няма да ти носи много допълнителни ползи. Без значение какъв бизнес искаш да започнеш, редуцирай първоначалните си разходи и оперативните такива до минимум. Не прави излишни покупки за неща, които не са ти от полза.
 • Възложи на външни изпълнители – или с други думи – аутсорсвай. Тук обаче говорим за привличането на чужд капитал и външни ресурси, които да мултиплицираш с времето. Как да си набавиш първоначалната инвестиция, когато нямаш достатъчно средства? Ето няколко опции: помоли близките ти да ти помогнат с първоначалните разходи; заеми средства от близките си приятели, като може да им предложиш нещо в замяна, свързано с дейността на бизнеса ти. Дори можеш да им предложиш да бъдат част от бизнеса ти, ако се включат в първоначалната инвестиция. И не на последно място – ползвай кредитни средства – те са най-популярния метод за стартиране на бизнес. Кредитните карти като Бяла Карта са идеален начин да финансираш малък бизнес, при това без да правиш излишни разходи за сдобиването с фактическия кредит. Вече знаеш, че Бяла Карта е безплатна за получаване и е перфектна за правене на разнообразни покупки навсякъде.

За да разбереш как да стартираш собствения си бизнес, не се колебай още сега да заявиш своята Бяла Карта и да се убедиш в безпрецедентните ѝ предимства.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш