Кандидатствай Вход
Как да помогнем на нашия студент да стане финансово независим?

Как да помогнем на нашия студент да стане финансово независим?

Завършването на гимназията и началото на студентството е един много важен период в живота на нашите деца. 

Период, в който те на практика правят прехода между сигурното и пълно със забавления детство и юношество, и отличаващото се с постоянни предизвикателства и трудности ежедневие на възрастните хора. 

Този преход може да бъде значително стресов за доста младежи. 

И една от основните причини за това се крие в приближаването на момента, в който те вече не могат да останат изцяло финансово зависими от своите родители и ще трябва да свикнат сами да се издържат и да плащат разходите си.

Твоята роля и влияние като родител в този момент е от изключително значение за добрия старт на младежа в истинския живот. 

Какво трябва да знаеш по въпроса? На първо място, съветът ни е да не се отлага процесът по превръщане на твоя наследник във финансово независим и справящ се сам с предизвикателствата човек. 

Колкото по-рано бъде даден стартът, толкова по-лесно ще е за всички занапред. А студентството е най-подходящият период, в който младежът може с малки, но последователни стъпки да се придвижи към голямата цел. 

В следващите редове ще ти дадем няколко трика как да помогнеш на твоя студент да стане финансово независим.

Подготовка от гимназията 

Добре е подготовката на детето за предстоящите предизвикателства да започне още в последните години от гимназията. 

Това може да стане чрез някои на пръв поглед много прости действия. Постарай се като родител да изградиш финансова дисциплина у своя наследник. Сподели с него личния си опит и усилията, които полагаш, за да му осигуриш добро бъдеще.

В допълнение, накарай го да се замисли за какво точно харчи дадените му пари и дали наистина си купува с тях важни и необходими в ежедневието неща. 

Летните ваканции пък са добра възможност младежът да ти помогне малко в работата (ако това е възможно) или пък да го стимулираш самият той да си намери почасова работа. Така ще види отблизо как се изкарват пари и колко по-сериозни и трудни са нещата в света на възрастните

План за студентските години 

Когато твоят наследник вече е на прага на студентските си години, е време да проведеш с него сериозен и откровен разговор. Обсъдете заедно как ще протече въпросният период от живота му, съставете план (в това число и финансов) за бъдещето. 

Голяма роля тук играят няколко фактора. Например дали младежът ще учи в друг град, колко струва обучението му, ще ползва ли общежития и т.н. Все важни въпроси, на които трябва да се обърне необходимото внимание. 

Горещо ти препоръчваме да бъдеш напълно искрен с твоя наследник относно разходите, които имаш възможност да поемеш. Бъдещият студент трябва да е наясно какъв точно начин на живот може да си позволи в своите студентски години и кои са основните задачи и предизвикателства пред него.

Постепенно изграждане на финансова независимост 

Изграждането на финансова независимост е доста труден процес и трябва да протича постепенно, но и в същото време уверено. Какво имаме предвид? 

Когато твоят наследник започне следването си, е добре възможно най-бързо да намери начин да го комбинира с някаква почасова работа. 

Така той ще може сам да си изкарва известно количество пари, да плаща част от разходите си и да придобие повече самочувствие и увереност в своите възможности. 

Разбира се, бъди сигурен, че поне през първите 1-2 години твоята финансова подкрепа като родител ще продължава да играе важна роля в живота му. Тази финансова подкрепа обаче с времето трябва да започне да намалява. 

Постепенното протичане на процеса ще даде на младежа нужното време и ще го стимулира да се развива в личностно и кариерно отношение и да поеме контрола върху собствените си финанси. 

Използване на кредитни карти и финансова грамотност

Кредитните карти могат да дадат по-голяма финансова независимост на младите хора. Разбира се, за да се случи това, те трябва да са запознати с всички предимства и недостатъци на този продукт, както и начините на употреба. 

При правилна употреба, кредитната карта може да помогне за изграждане на добра кредитна история. Както знаеш, това може да отвори вратите към по-голямо финансиране на бизнес идея, закупуване на дом или друго. Човек, който има отлична кредитна история има по-голям шанс да стане финансово независим.

Ето защо, важно е да обясниш на бъдещия студент как работят кредитните карти и за какви ситуации са подходящи. Студентските години са забавни, но има и моменти, в които младите хора имат нужда от допълнителни пари. В тези моменти кредитните карти могат да бъдат полезни.

Ролята на Бяла Карта 

Бяла Карта може да има голяма роля в процеса на превръщане на твоя наследник във финансово независим човек.  

Сред основните предимства на този финансов инструмент са улесненият достъп и облекчените изисквания към картодържателите. Бяла Карта ще осигури на младежа необходимите финансови средства, за да се справи с първоначалните си разходи, свързани със следването.

Преодолявайки този труден период, той ще може да си стъпи на краката и да поеме съдбата си изцяло в свои ръце. Персоналният акаунт мениджър ще помогне на студента да следи и контролира личните си финанси по всяко време. 

В допълнение, Бяла Карта ще бъде и неговата клубна кредитна карта, с която ще получава постоянни отстъпки в широка мрежа от партньорски обекти и ще се възползва от специалните промоционални оферти в Белият магазин.

Запознай своя студент с всички ползи и предимства, които кредитните карти имат и му помогни да избере правилната за нуждите му. Финансовата грамотност може да доведе до порастването на един финансово независим млад човек, който да поеме бъдещето си в свои ръце.

Не пропускай да му предадеш важните уроци за парите и да го насочиш в правилната посока по пътя към превръщането му в напълно финансово независим възрастен.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш