Кандидатствай Вход
Как да започнеш бизнес без почти никакви средства?

Как да започнеш бизнес без почти никакви средства?

Развълнуван си да започнеш малък бизнес? Може би имаш конкретен план или просто си очарован от идеята да стартираш и развиваш свое собствено предприятие?

Ако си склонен да поемаш някои рискове като напускане на текущата си работа или оставане без големи лични приходи за известно време, то може би наистина трябва да започнеш нещо ново, което ще трансформира живота ти. 

Преди да предприемеш тази крачка обаче е добре да си наясно, че ще бъдеш изправен пред редица препятствия, основното от които най-често е, че не разполагаш с достатъчно пари. 

Това препятствие на пръв поглед наистина изглежда трудно преодолимо, но липсата на личен капитал не трябва да пречи да преследваш мечтите си. 

Всъщност е напълно възможно да започнеш и да развиваш бизнес с почти никаква лична финансова инвестиция, ако знаеш какво правиш.

Защо бизнесът се нуждае от пари?

Няма как да започнеш бизнес от нулата без начален капитал. За съжаление обаче, няма еднаква "стартова" такса за стартиране на бизнес, така че различните фирми ще имат различни потребности.  

Затова е важно първо да прецениш колко ти е нужно, преди да започнеш да намираш алтернативни методи за финансиране на фирмата си.

Добре е, когато стартираш да имаш изграден бизнес план и да си наясно как ще управляваш парите си преди да започнеш да печелиш пари и след това. 

Обмисли следните идеи, които е добре да вземеш предвид:

Лицензи и разрешителни

В зависимост от региона, в който искаш да развиваш бизнеса си може да е необходима специална документация и регистър за работа.

Капитал за закупуване на суровини или машини

Според това дали искаш да предлагаш продукт или услуга прецени от какъв начален капитал ще имаш нужда за покупка на машини, софтуер, някакъв вид устройства или суровини или материали.

Офис пространство

Това е огромен разход и не можеш да пренебрегваш неща като интернет, разходи за комунални услуги, кетъринг услуги и дали да възлагаш на външни изпълнители задачи като мениджмънт и фактуриране.

Оперативни разходи

Тук списъкът е извънредно дълъг и включва редица звена, като не бива да забравяш маркетинга.

Правни такси

Със сигурност ще ти се наложи да се консултираш с адвокати за бизнес процеса, със счетоводители и с други консултанти, затова трябва да предвидиш определена сума и за техните услуги. 

Служители на свободна практика и изпълнители

Много често ще се наложи да прибегнеш до услугите на служители на свободна практика и външни за фирмата лица, които да изпълняват задължения, които самия ти не умееш.

Как да започнеш бизнес, ако нямаш много средства?

Може да се каже, че има няколко основни начина за започване на бизнес с малко пари: намаляване на разходите или увеличаване на наличния капитал от външни източници. 

Ето няколко идеи  как да започнеш  собствен бизнес без почти никакви средства, от които можеш да се възползваш:

1. Намали нуждите на бизнеса си

Твоят първи вариант е да промениш своя бизнес модел, така че да имаш по-малки нужди. 

Например, ако планираш да стартираш компания като консултант или специалист на свободна практика, би могъл да намалиш разходите си за "служители", като си единствен служител в началото. 

Освен това, ако не е абсолютно наложително да наемеш офис, можеш първоначално да работиш от дома си.  

Има няколко разходи, които обаче няма да можеш да избегнеш. Лицензионните такси и съдебните такси ще са задължителни, колкото и да редуцираш останалите разходи.

2. Увеличаване на наличния капитал поетапно

Вместо да превключваш на „пълен бизнес режим“ може просто да започнеш с основите - стартирай блог, съсредоточи в една по-тясна ниша или се опитай да откриеш допълнителни източници на доход.

Набави си приходи за известен период от време и чак тогава се насочи към голямото инвестиране в бизнеса.

3. Потърси финансиране от външни източници

Третата ти възможност е да получиш финансиране от външни източници.

Сред които:

Приятели и семейство: Не изключвай възможността да получиш помощ от приятели и семейство, дори ако трябва да разделиш капитала от няколко източника.

Бизнес инвеститори: Това са инвеститори които подкрепят бизнес идеи, съпътствани с перфектен бизнес план. Те обикновено инвестират в замяна на частична собственост върху компанията, която си заслужава да бъде подпомогната финансово.

Рискови капитали: Предприятията за рисков капитал са като бизнес инвеститорите, но обикновено са партньорства или организации и са склонни да разучават предприятия, които не са в такава степен стартъпи, а вече са преминали към следващ етап на развитие.

Груповото финансиране: То е популярно поради една причина: с добра бизнес идея и достатъчно работа, можеш да привлечеш финансиране за всичко.

Държавни субсидии и заеми: Административните институции за малък бизнес (и редица държавни и местни правителствени агенции) съществуват единствено, за да помогнат малкия бизнес да расте. 

Много от тях предлагат кредити и безвъзмездни средства, с които ти, както и всеки, който реши да стартира бизнес без начален капитал да можете да го направите спокойно. 

Банкови заеми:  Винаги можеш да кандидатстваш за заем, ако имаш добра кредитна история, която да свидетелства твоят добър кредитен профил.

За да създадеш подобна кредитна история обаче ще са ти нужни кредитни инструменти и време, през което да докажеш, че можеш да си изряден платец е идеалното кредитно средство, с което да създадеш история, ако досега нямаш такава или да подобриш настоящата си, ако имаш лошо кредитно минало.

Бяла Карта е кредитната карта, която ти помага да се разплащаш навсякъде без ограничения и без банкови такси, като успоредно с това ти дава възможност да подобряваш кредитния си рейтинг.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш