Кандидатствай Вход
Как да започнеш бизнес без почти никакви средства?

Как да започнеш бизнес без почти никакви средства?

Развълнуван си да започнеш бизнес? Може би имаш конкретен план, или просто си очарован от идеята да стартираш и развиваш свое собствено предприятие?

Ако си склонен да поемаш някои рискове, като напускане на текущата си работа или оставане без големи лични приходи за известно време, то може би наистина трябва да започнеш нещо ново, което ще трансформира живота ти. Винаги обаче има препятствия, а някои хора виждат спънки във всяко обстоятелство.

Кои са логичните препятствия, които може би те спират?

Винаги наум изниква само едно: Нямаш достатъчно пари.

На пръв поглед това изглежда като основен проблем, но липсата на личен капитал не трябва да пречи да преследваш мечтите си. Всъщност е напълно възможно да започнеш и да развиваш бизнес с почти никаква лична финансова инвестиция - ако знаеш какво правиш.

Защо бизнесът се нуждае от пари?

 

Първо, нека да разгледаме защо бизнесът се нуждае от пари. Няма еднаква "стартова" такса за изграждане на бизнес, така че различните фирми ще имат различни потребности. Важно е първо да прецениш колко ти е нужно, преди да започнеш да намираш алтернативни методи за финансиране на фирмата си.

Обмисли следните идеи, които да имаш предвид:

Лицензи и разрешителни. В зависимост от региона си, може да е необходима специална документация и регистър за работа.

Купуване на суровини? Имаш ли нужда от компютри и / или други устройства и колко?

Имаш ли нужда от специализирани машини или софтуер?

Офис пространство. Това е огромен разход и не можеш да пренебрегваш неща като интернет, разходи за комунални услуги, кетъринг услуги и дали да възлагаш на външни изпълнители задачи като мениджмънт и фактуриране.

Асоциации, абонаменти, членства. Какви публикации и връзки ще подписваш всеки месец?

Оперативни разходи. Тук списъкът е извънредно дълъг и включва редица звена, като не бива да забравяш маркетинга.

Правни такси. Консултираш ли се с адвокат за бизнес процеса? – най-вероятно и препоръчителнo - да.

Служители на свободна практика и изпълнители. Много често ще се наложи да прибегнеш до услугите на служители на свободна практика и външни за фирмата лица, които да изпълняват задължения, които самия ти не умееш.

Може да се каже, че има два основни начина за започване на бизнес с малко пари: намаляване на разходите или увеличаване на наличния капитал от външни източници. Ето три възможности тук:

1. Намали нуждите на бизнеса си

Твоят първи вариант е да промениш своя бизнес модел, така че да имаш по-малки нужди. Например, ако планираш да стартираш компания като консултант или специалист на свободна практика, би могъл да намалиш разходите си за "служители", като си единствен служител в началото. Освен ако не се нуждаеш от офис пространство, можеш да работиш от дома си.

Има няколко разходи, които обаче няма да можеш да избегнеш. Лицензионните такси и съдебните такси ще са задължителни, колкото и да редуцираш останалите разходи.

2. Увеличаване на наличния капитал от външни източници

Вместо да превключваш на „пълен бизнес режим“ може просто да започнеш с основите – стартирай блог, намали аудиторията си и се съсредоточи в една по-тясна ниша. Набави си приходи за известен период от време и чак тогава се насочи към голямото инвестиране в бизнеса.

3. Аутсорсинг

Третата ти възможност е да получиш финансиране от външни източници. Като аутсорсингът може да се изразява в различни форми, ето някои от тях:

Приятели и семейство. Не изключвай възможността да получиш помощ от приятели и семейство, дори ако трябва да разделиш капитала от няколко източника.

Бизнес ангели като инвеститори. Ангелите инвеститори са богати хора, които подкрепят бизнес идеи, съпътствани с перфектен бизнес план. Те обикновено инвестират в замяна на частична собственост върху компанията, която си заслужава да бъде подпомогната финансово.

Рискови капиталисти. Предприятията за рисков капитал са като бизнес ангелите, но обикновено са партньорства или организации и са склонни да разучават предприятия, които не са в такава степен стартъпи, а вече са преминали към следващ етап на развитие.

Груповото финансиране. То е популярно поради една причина: с добра идея и достатъчно работа, можеш да привлечеш финансиране за всичко.

Държавни субсидии и заеми. Администрацията за малкия бизнес (и редица държавни и местни правителствени агенции) съществуват единствено, за да помогнат малкия бизнес да расте. Много от тях предлагат кредити и безвъзмездни средства, за да помогнат да започнеш бизнес.

Банкови заеми. Винаги можете да кандидатстваш за заем, ако имаш добра кредитна история, която да свидетелства твоят добър кредитен профил.

За да създадеш подобна кредитна история обаче ще са ти нужни кредитни инструменти и време, през което да докажеш, че можеш да си изряден платец. е идеалното кредитно средство, с което да създадеш кредитна история, ако досега нямаш такава или да подобриш настоящата си, ако имаш лошо кредитно минало. Бяла Карта е кредитната карта, която ти помага да се разплащаш навсякъде без ограничения и без банкови такси, като успоредно с това ти дава възможност да подобряваш кредитния си рейтинг.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш