Кандидатствай Вход
Кога се налага запор на заплата и как да се справиш?

Кога се налага запор на заплата и как да се справиш?

Запорът на заплатата, финансовите проблеми, затрудненията – неприятни теми, за които много хора не искат да говорят и често са повод за срам. 

Никой не е застрахован от това да попадне в предизвикателна ситуация. В тези моменти, важно е да знаеш, че можеш да преминеш през това. Има начини и механизми, с които да възстановиш доброто състояние на личните си финанси и да си стъпиш отново на краката. 

В тази статия в блога ни, разказваме за това какво е запор на заплата, кога се налага и даваме няколко съвета, които да ти помогнат да преминеш през този етап. 

Какво представлява запорът на заплата?

Запорът на заплата е правен механизъм, при който част от заплатата на длъжник се прехвърля към кредитор или друго лице или организация, която има право на законно събиране на средства, директно от работодател, за да се покрият неизплатени дългове. 

Това действие се осъществява на база влязъл в сила съдебен или административен акт, въз основа на който задължението може да бъде събрано по принудителен ред. Условията и размерът, в който може да бъде наложен запор на заплатата на даден служител са регламентирани в приложимото законодателство. 

При запор върху заплатата удръжките се правят всеки месец до изплащане на задължението.

В какви случаи се налага запор на заплата?

Част от случаите, при които може да бъде наложен запор на заплатата са:

  • При неизплатени дългове: Когато дадено лице има неизплатени задължения към кредитори – банки или небанкови финансови институции, кредиторът може да потърси правата си и по съдебен път да изиска задължението да бъде изплатено чрез запор на заплатата на дадения заемополучател. 
  • Неплатени данъци, такси, глоби: Държавните органи имат право да наложат запор при наличие на задължения. 
  • Решения на съда: При решение, издадено от съда, което налага дадено лице да плати определена сума и това не бъде изпълнено доброволно, може да се наложи запор на заплатата. 

Колко време продължава и кога се вдига запорът?

Продължителността на запора зависи от конкретната ситуация. В най-общи линии запорът ще бъде активен до изплащане на дълга или до промяна в обстоятелствата, при които е наложен той.

Условията за вдигане на запора могат да се променят при споразумение с кредитора или при изплащане на задължението. 

Какво е важно да се знае при запор на заплатата?

Първо и най-важното нещо е, че работникът трябва да има информация, че ще му бъде наложен запор. Трябва да бъде получено уведомление и информация за дълга, който следва да се изплати.

При наложен запор на заплатата, трябва да се знае, че законът гарантира минимален доход. Несекевстируеми са минималната работна заплата, социалните пенсии, обезщетенията за майчинството,  болничните, но и други социални помощи. 

Има законово ограничение върху размер на сумата, която може да бъде удържана: 

  • Ако размерът на възнаграждението е между минималната работна заплата и двукратния ѝ размер, то запорът може да бъде до една трета от възнаграждението. 
  • В случай че заплатата е от два до четири пъти по-голяма от минималната работна заплата, запорът може да бъде в размер на 50% и една трета, ако длъжникът издържа деца. 
  • Когато заплатата е над четири пъти по-голяма от минималната работна заплата за страната, то запорът може да бъде до 50% от цялата заплата, ако е без деца или горницата над два пъти и половина минималната заплата, ако издържа деца.

Размерът на възнаграждението се определя след платени данъци и осигуровки. 

Важно е да се има предвид, че запорът на заплатата не влияе върху трудовите и осигурителни права. 

Съвети за справяне с финансовите затруднения по време на запор

Макар да има законови ограничения за размера, в който може да бъде наложен запорът, тази ситуация може да предизвика значителни финансови затруднения. Ето защо, важно е да следваш няколко правила, за да се справиш със ситуацията. Имай предвид, че стратегическото планиране и организираност са ключови в този момент. 

Преглед и планиране на бюджета

Предвид намалените приходи, важно е да опишеш с каква сума точно разполагаш на месец и да анализираш текущите си разходи. Прегледай всичко подробно, определи от какво можеш да се лишиш и го направи. Фокусирай се върху основните си нужди като храна, жилище, здраве, изплащане на други дългове и транспорт. 

Комуникация с кредитори

В случай че имаш други дългове, които изплащаш, при намаление на приходите можеш да се свържеш с кредитора и да поискаш предоговаряне на условията. Това включва срокове за връщане, сума и други. Това може да ти помогне да контролираш ситуацията по-добре. 

Увеличаване на доходите

Логично, когато доходите ти бъдат намалени, добра идея е да потърсиш начин за увеличаването им. Намери допълнителна работа или продай ненужни вещи например, но намери вариант да увеличиш доходите си. По този начин ще можеш да посрещнеш нуждите си дори по времето, в което имаш запор на заплатата. 

Психологическа подкрепа

Финансовите затруднения обикновено са свързани с чувства на безпомощност и срам и причиняват голям стрес. В тези моменти, ако прецениш, че имаш нужда, потърси психологическа подкрепа и направи консултация със специалист. Подобни действия могат да ти помогнат по-бързо да си стъпиш на краката.

Време е за дългосрочен план

Направи стриктен дългосрочен финансов план, който да очертае приоритетите ти и да ти помогне да се справиш с текущите затруднения, но и да избегнеш такива в бъдеще. 

Помисли как да създадеш фонд за спешни случаи, който да използваш в случай на непредвидена финансова ситуация. 

С правилния подход и план можеш да се справиш успешно с финансовите трудности. Не нужно ситуацията да остава такава завинаги. Разбира се, за целта е нужно да се научиш на организираност и правилно и ефективно управление на личните финанси.

Запорът върху заплатата е само един от начините да бъдат събрани задълженията. Запор може да бъде направен върху движимо и недвижимо имущество, сметки и други. 

При налагане на запор в следствие на неизплатени задължения по договори за кредит, твоята кредитна история вероятно не е добра. Данни за нея се съхраняват в ЦКР се пазят в срок от 5 години след изплащане на задължението. При изрядно финансово поведение и липса на забави на плащания по заемите, кредитната история може да бъде подобрена.
 

Първото нещо, което е добре да направиш е да се свържеш с кредитора, за да обсъдиш възможностите за предоговаряне на задълженията. Можеш също така да се свържеш с финансов консултант, който да те посъветва как да организираш финансите си, за да се справиш с трудната ситуация. 

0 Коментара


Име и коментар са задължителни!
Успешно добавен коментар!