Кандидатствай Вход
Кои са най-големите разходи за всяко домакинство?

Кои са най-големите разходи за всяко домакинство?

Колкото и различни едно от друго да са семействата по отношение на своето ежедневие, навици и като цяло начин на живот, все пак си има основни разходи, които се срещат при всяко домакинство. 

В този смисъл финансовата стабилност и сигурност на дадено домакинство до голяма степен зависят от способността на членовете му да ограничат или поне съобразят въпросните 

разходи с размерите на ежемесечните приходи, постъпващи в семейната каса. 

За да ти помогнем в така поставената задача, в следващите редове ще се постараем да разгледаме изчерпателно кои са основните разходни пера за съвременните домакинства и как могат да се контролират те.

Това са най-големите разходи за домакинството

Битови сметки 

Битовите сметки са подходящ елемент, от който да започнем, тъй като за тях отиват значителна част от ежемесечните разходи на повечето семейства. В понятието „битови сметки“ включваме сметките за ток, вода, парно, телефон и т.н. 

Това са сметки, които няма как да избегнеш, но поне би могъл донякъде да контролираш размера им. Добре е например отоплителните уреди да работят само и единствено в стаите и помещенията, в които реално има хора, а при дейността на бойлера да се използват максимално преимуществата на нощната тарифа. 

Така, общият разход в края на месеца за сметки, ще бъде по-нисък.

Съвет за намаляване на разходи за битови сметки

Специалисти съветват различните кранчета да се проверяват редовно за теч или капки, докато телефонните разговори трябва да са съобразени с условията на съответния тарифен план. Когато човек има редовен поглед върху работата на битовите уреди в своя дом, той е способен да намери най-удачните начини и методи за намаляване на ежемесечните си разходи в този аспект. 

Разходите не зависят само от индивидуалното потребление на домакинствата обаче. Понякога, липсата на изолация, може да е причина за високите сметки за ток или пък старият бойлер да се нуждае от двойно повече електроенергия. 

Ето защо, добре е да се инвестира в обзавеждане и поддържане на дома. Доброто планиране на подобренията, може значително да намали битовите сметки

Хранителни продукти 

Хранителните продукти имат доста голямо влияние върху месечния бюджет на едно домакинство. Без съмнение това също е един постоянен разход, от който няма как да се освободим с оглед нуждата от задоволяване на нашите чисто физиологични нужди. 

Дали обаче е възможно да намалим размера на средствата, давани ежемесечно за подобни продукти, без да си поставяме ограничения и да се лишаваме от любимите си храни? Отговорът е по-скоро положителен. 

Голяма част от домакинствата всъщност купуват значително повече храна, отколкото са способни да консумират за определен период от време. В резултат част от въпросната храна впоследствие се изхвърля на боклука, което за потребителя означава напразно похарчени пари. 

Можеш да промениш подобна ситуация, като направиш по-прецизни изчисления и преценки за това колко точно храна е нужна в твоя дом за една седмица например. Така от една страна ще си спестиш разходи, а от друга – няма да се занимаваш с непрекъснато отделяне и изхвърляне на сух хляб, развалени млека и други продукти, чийто срок на годност е изтекъл.

Съвет за оптимизиране на разходи в домакинствата

Умното пазаруване ще минимизира семейните разходи за хранителни продукти. За да пазаруваш по-разумно, прави си списък с основни хранителни продукти, които ще са необходими за седмицата. 

Освен храна и безалкохолни напитки, включи и сладкишите, с които да си угодиш след изтощителен ден на работа, например. 

Когато имаш разписано всичко, придържай се към плана. Ако се окаже, че в края на седмицата изхвърляш храна, оцени какво количество да вземеш следващия път. Задай си въпроси като: Какво е потреблението на хляб в дома ти или защо се налага да изхвърляш зеленчуци. С времето все по-ефективно ще управляваш бюджета за храна

Транспорт 

Независимо дали ходиш на работа със собствен автомобил или пък използваш обществен превоз, със сигурност разходите за транспорт не са никак маловажен аспект в месечния ти бюджет. В първия случай вероятно плащаш за билети за обществен транспорт, докато във втория си принуден непрекъснато да зареждаш с гориво превозното си средство. 

Що се отнася до личната кола, възможностите ти за ограничаване на разходите не са особено големи, като изключим някои периодични намаления на горивата в определени бензиностанции. 

По отношение на използването на обществен превоз обаче можеш да бъдеш много по-гъвкав. Започвайки от вземане на дневни, месечни и други карти, и стигайки до използване на преференциални условия, предоставяни на определени социални групи (ако влизаш в подобна група, разбира се). 

В този смисъл ти препоръчваме да направиш разбор на своите ежедневни навици във връзка с пътуването и да намериш най-удачния начин да намалиш крайните си разходи за него.

Развлечения 

Естествено няма как да не споменем и развлеченията като източник на разходи за всеки човек или домакинство. Най-често в тази категория слагаме излизанията с приятели, посещенията на театър и кино, вечерите в ресторанти или заведения и т.н. 

Това всъщност е категорията, която можеш да контролираш в най-голяма степен в зависимост от моментните си възможности и финансово състояние. Или казано с други думи, да ограничаваш подобни забавления, когато изпитваш икономически затруднения, и съответно да си ги предоставяш по-често по време на благоприятни периоди. 

По отношение на развлеченията винаги подхождай с известна доза практичност и се наслаждавай само и единствено на това, което можеш да си позволиш в конкретния момент.  

Облекло и обувки

Това е друго перо в семейния бюджет, което изисква планиране и средства. Допълването на гардероба с дрехи и обувки през всеки сезон е голям разход. Не можеш да спреш да пазаруваш.

Съвет за намаляване на разходите

Когато купуваш облекло и обувки, стреми се те да са с възможно най-високо качество. Това означава, че няма нужда всеки сезон да купуваш нови маратонки, защото стартите са се 

скъсали или нов пуловер, защото онзи от 15 лева е избелял. 

Разбира се, не говорим да пазаруваш от луксозни магазини. Напротив, можеш да помислиш дали магазините за втора употреба не са вариант за модни находки на разумни цени. Да, там можеш да намериш маркови и висококачествени продукти, които са с етикет, а цената е в пъти по-ниска от тази в мола. 

Как кредитните карти помагат в разходите на домакинствата?

Колкото и да е разумен и внимателен във връзка със своите лични финанси, всеки човек може да изпадне във временни затруднения, поради независещи от него външни обстоятелства. Не винаги е достатъчно да разчита само на работна заплата, особено при непредвидени разходи за поддържане на дома, например. 

В такива моменти, кредитната карта е полезен инструмент, който може да е помощ с разходите на домакинствата. Когато имаш кредитна карта в джоба си, можеш да реагираш при всеки неочакван разход, дори преди заплата – спешен ремонт, нови обувки, спукана гума, изравнителни сметки. Какъвто и разход да имаш нужда да посрещнеш, кредитната карта може да бъде удобен и полезен финансов инструмент за теб. 

Не забравяй обаче, че когато избираш карта, трябва да се спреш на такава, която отговаря на твоето потребление и нужди. Има много кредитни карти с годишна или месечна такса за обслужване, които имат бонуси, кешбек, промоции, които обаче не използваш. Това може да ги направи скъпи и неизгодни за теб. 

Има и такива, които имат такса за теглене от банкомати, а ти предпочиташ да плащаш в брой и да имаш пари кеш. Е, това също може да не е изгодно за теб. Ето защо, важно е да избереш твоята кредитна карта. 

Ако искаш да имаш одобрен кредит в джоба си, на който да разчиташ при неочаквани разходи преди заплата, можеш да разчиташ на Бяла Карта.  

Тя е международна кредитна карта Mastercard с кредитен лимит до 3000 лева, която няма годишна такса за обслужване, няма и такси при теглене на пари от банкомати в България и Европейския съюз. Използваш, както ти е удобно – без притеснения.

Благодарение на кредитна карта Бяла Карта ще получиш необходимите ти средства точно тогава, когато ти трябват най-много, за да си стъпиш на краката и да посрещнеш нуждите си.  Бяла Карта е подходяща дори и да си на самостоятелна заетост, защото за да кандидатстваш за нея, няма изискване на имаш постоянен трудов договор. 

Достатъчно е само да имаш регулярни доходи. С кредитна Бяла Карта ще се измъкнеш от затрудненията и ще се върнеш по пътя на финансовата сигурност и благополучие.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш