Кандидатствай Вход
Кои са най-големите разходи за всяко домакинство?

Кои са най-големите разходи за всяко домакинство?

  • Бяла Карта
  • 19.06.2018
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 1729

Колкото и различни едно от друго да са семействата по отношение на своето ежедневие, навици и като цяло начин на живот, все пак си има основни разходи, които се срещат при всяко домакинство. В този смисъл финансовата стабилност и сигурност на дадено домакинство до голяма степен зависят от способността на членовете му да ограничат или поне съобразят въпросните разходи с размерите на ежемесечните приходи, постъпващи в семейната каса. За да ти помогнем в така поставената задача, в следващите редове ще се постараем да разгледаме изчерпателно кои са основните разходни пера за съвременните домакинства и как могат да се контролират те.

1. Битови сметки – битовите сметки са подходящ елемент, от който да започнем, тъй като за тях отиват значителна част от ежемесечните разходи на повечето семейства. В понятието „битови сметки“ включваме сметките за ток, вода, парно, телефон и т.н. Това са сметки, които няма как да избегнеш, но поне би могъл донякъде да контролираш размера им. Добре е например отоплителните уреди да работят само и единствено в стаите и помещенията, в които реално има хора, а при дейността на бойлера да се използват максимално преимуществата на нощната тарифа. От друга страна, специалисти съветват различните кранчета да се проверяват редовно за теч или капки, докато телефонните разговори трябва да са съобразени с условията на съответния тарифен план. Когато човек има редовен поглед върху работата на битовите уреди в своя дом, той е способен да намери най-удачните начини и методи за намаляване на ежемесечните си разходи в този аспект.

2. Хранителни продукти – хранителните продукти имат доста голямо влияние върху месечния бюджет на едно домакинство. Без съмнение това също е един постоянен разход, от който няма как да се освободим с оглед нуждата от задоволяване на нашите чисто физиологични нужди. Дали обаче е възможно да намалим размера на средствата, давани ежемесечно за подобни продукти, без да си поставяме ограничения и да се лишаваме от любимите си храни? Отговорът е по-скоро положителен. Голяма част от домакинствата всъщност купуват значително повече храна, отколкото са способни да консумират за определен период от време. В резултат част от въпросната храна впоследствие се изхвърля на боклука, което за потребителя означава напразно похарчени пари. Можеш да промениш подобна ситуация, като направиш по-прецизни изчисления и преценки за това колко точно храна е нужна в твоя дом за една седмица например. Така от една страна ще си спестиш разходи, а от друга – няма да се занимаваш с непрекъснато отделяне и изхвърляне на сух хляб, развалени млека и други продукти, чийто срок на годност е изтекъл.

3. Транспорт – независимо дали ходиш на работа със собствен автомобил или пък използваш обществен превоз, със сигурност разходите за транспорт не са никак маловажен аспект в месечния ти бюджет. В първия случай вероятно плащаш за билети за обществен транспорт, докато във втория си принуден непрекъснато да зареждаш с гориво превозното си средство. Що се отнася до личната кола, възможностите ти за ограничаване на разходите не са особено големи, като изключим някои периодични намаления на горивата в определени бензиностанции. По отношение на използването на обществен превоз обаче можеш да бъдеш много по-гъвкав. Започвайки от вземане на дневни, месечни и други карти, и стигайки до използване на преференциални условия, предоставяни на определени социални групи (ако влизаш в подобна група, разбира се). В този смисъл ти препоръчваме да направиш разбор на своите ежедневни навици във връзка с пътуването и да намериш най-удачния начин да намалиш крайните си разходи за него.

4. Развлечения – естествено няма как да не споменем и развлеченията като източник на разходи за всеки човек или домакинство. Най-често в тази категория слагаме излизанията с приятели, посещенията на театър и кино, вечерите в ресторанти или заведения и т.н. Това всъщност е категорията, която можеш да контролираш в най-голяма степен в зависимост от моментните си възможности и финансово състояние. Или казано с други думи, да ограничаваш подобни забавления, когато изпитваш икономически затруднения, и съответно да си ги предоставяш по-често по време на благоприятни периоди. По отношение на развлеченията винаги подхождай с известна доза практивност и се наслаждавай само и единствено на това, което можеш да си позволиш в конкретния момент.  

Колкото и да е разумен и внимателен във връзка със своите лични финанси, всеки човек може да изпадне във временни затруднения поради независещи от него външни обстоятелства. Ако се намираш в подобна ситуация, веднага използвай възможностите, които ти предоставя твоята кредитна карта Бяла Карта. Благодарение на тази кредитна карта ще получиш необходимите ти средства точно тогава, когато ти трябват най-много, за да си стъпиш на краката. С кредитна Бяла Карта ще се измъкнеш от затрудненията и ще се върнеш по пътя на финансовата сигурност и благополучие.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш