Кандидатствай Вход
Плащане онлайн - съвети за начинаещи

Плащане онлайн - съвети за начинаещи

Купуването на стоки онлайн има своите предимства - избягването на посещение в търговския център, където по-трудно би могъл да сравниш цените например. 

Но дали е безопасно? Дали не е по-скъпо от пазаруването в магазина? И какви възможности има за плащане? Сега има повече начини от всякога да пазаруваш и да плащаш за стоки в интернет. В тази статия даваме някои съвети за начинаещи шопинг маниаци в мрежата.

Плащане онлайн съвети за начинаещи

Нямаш кредитна карта? Не е (задължително) проблем!

Въпреки че кредитни карти като Бяла Карта са перфектно средство за изграждане на кредитна история и още по-полезно средство за разплащане в интернет, все пак има и други начини, по които да правиш плащания онлайн

И те отчасти отново са свързани с кредитната ти карта.

Ако купуваш от физическо лице на уеб сайт като craigslist (а не онлайн магазин), тогава няма да ти е необходима кредитна карта. 

Много услуги за онлайн банкиране позволяват на потребителите да изпращат пари директно от банковите си сметки на търговеца на дребно, стига да имат имейл адрес и да използват онлайн банкиране. 

Увери се, че си проверил какви са правилата на банката ти – много институции имат такси за тези услуги, които само ще увеличат разходите ти.

Други сайтове за пазаруване, като eBay, предоставят възможност на потребителите си да регистрират фирми за посредничество като PayPal, за да платят за стоки. 

След като регистрираш допълнителния начин за плащане, можеш да избереш дали да изпратиш средства директно от банковата си сметка, от профила си в PayPal или с кредитна карта.

Как се използва?

PayPal е една от най-популярните услуги на трети страни, когато става дума за финансови трансакции в интернет. 

Вместо да попълваш адреса си, номера на кредитната си карта и данните си за плащане всеки път, когато плащаш за нещо. PayPal запазва тази информация и всичко, което трябва да направиш, е да запомниш потребителското си име и парола.

Ако планираш да платиш с кредитна карта, можеш да започнеш да го използваш незабавно. 

Ако предпочиташ да свържеш банковата си сметка с профила си в PayPal, процедурата ще отнеме няколко дни, за може банката ти да потвърди информацията за профила и сметките ти. 

Хубавото е, че тази процедура се извършва еднократно и при всяко следващо разплащане с PayPal ще плащаш с едно единствено натискане на бутон.

Кой го използва?

Освен продавачите на eBay и други видове независими онлайн търговци на дребно, много лица на свободна практика и независими изпълнители може да те помолят да платиш за стоки или услуги чрез PayPal или подобна програма. 

Потребителите могат лесно да фактурират и да следят кои клиенти са платили и да избягват проверките за осребряване. 

Също така могат да приемат плащания от всяка държава, която предлага PayPal, и услугата ще извършва валутни преводи - срещу заплащане, разбира се.

PayPal отскоро си партнира с по-големи търговски обекти, за да направи пазаруването по-удобно. 

Отново, вместо да попълваш цялата си информация на уебсайта на участващия магазин, просто задаваш своя имейл адрес и парола за PayPal и транзакцията е извършена.

Не просто Paypal

Но PayPal не е единственият начин да платиш онлайн. Базираната в Лондон компания MoneyBookers е подобна услуга с около 10,8 милиона притежатели на сметки в целия свят. 

Потребителите могат също така да прехвърлят средства между държави, а програмата ще конвертира и валутите при такса за услугата. 

Но с още няколко теста, които удостоверяват самоличността на купувача, клиентите на MoneyBookers имат по-високи лимити и могат да извършват транзакции до 50 000 евро.

Google Checkout е друга подобна платежна услуга на трета страна, която си партнира с някои търговци на дребно, за да направи процеса на пазаруване бърз и удобен. 

Когато използвате Google, някои сайтове могат да имат малка снимка на пазарска количка до тях. 

Това посочва в кои уеб сайтове участват търговците на Google Checkout и е друг начин за ускоряване на транзакциите за онлайн пазаруване.

Amazon също предлага Amazon Payments, където същата информация за кредитни карти, която си използвал за закупуване на стоки на този сайт, може да се използва и за закупуване на стоки в партньорски онлайн магазини като Jockey и Patagonia.

Пазаруване по телефона?

Да, разбира се, можеш да изпращаш пари на твоя смартфон. 

Точно като компютър, PayPal и други подобни услуги правят възможни отдалечените сигурни плащания. 

Трябва само да изтеглиш приложението за своя iPhone, Blackberry и Android и да го използваш, както би направил, ако седеше на компютъра си.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш