Кандидатствай Вход
Практичен поглед към Бюджет 2020 – какви промени ни носи той?

Практичен поглед към Бюджет 2020 – какви промени ни носи той?

Както в края на всяка година, държавният бюджет за следващата такава се превърна във водеща тема. Тема, дискутирана от политици, икономисти, финансисти, журналисти и различни други лица, които често виждаме по медиите. Важно е сред целия поток от информация, който ни залива отвсякъде, да отделим само и единствено необходимите данни за нас като граждани, работещи в обществената или частната сфера, или пък занимаващи се със собствени бизнес начинания. Точно това ще се опитаме да направим в днешната статия от блога на Бяла Карта. По-надолу ще имаш възможност да прочетеш един практичен поглед към Бюджет 2020 и промените, които той носи за държавата, бизнеса и работещите.

Безспорно една от най-значимите новини, свързани с Бюджет 2020, е повишението на минималната работна заплата. От 1 януари следващата година тя ще стане 610 лв. Реакциите на заинтересованите страни към тази новина съвсем не са еднозначни. Най-доволни от нея са работещите в бюджетната сфера, които получават заплатата си изцяло от държавата и за които въпросното повишение ще важи в пълен размер. По-скоро резервирани към решението обаче са от бизнес сектора. За тях повишението на минималната работна заплата означава повече разходи, отиващи както за възнаграждения, така и за заплащане на нарасналите осигуровки.

Служителите от бюджетната сфера имат и още една причина да се зарадват на Бюджет 2020. Всички заплати в този сектор ще се повишат средно с 10% през следващата година. И докато от финансовото министерство казват, че това увеличение е напълно логично и съобразено с настоящата финансова ситуация в държавата, експерти от неправителствения сектор предупреждават за някои рискове. Според тях все още не са налице необходимите структурни реформи в бюджетните системи и организации, а въпросното повишение на заплатите ще доведе единствено до по-голямо раздуване на разходите без видимо повишаване ефективността на работата.

Учителите може би са съсловието, чиито искания в най-голяма степен са взети предвид при формирането на държавния бюджет за следващата година. Нарастването на заплатите в образователната сфера, за което учителските синдикати отдавна настояват, вече е факт. През 2020 година основните работни заплати на педагогическия персонал ще бъдат увеличени с поне 17%. Което на практика означава, че всеки млад учител ще получава минимум 1085 лв, а за старшите учители  границата е 1120 лв.

Не така безоблачно обаче е положението с исканията на медицинските сестри. Здравното министерство взе решение минималните заплати на упражняващите тази професия да бъдат увеличени съответно до 900 и 950 лв (в зависимост от това дали работят в извънболничната или в болничната помощ). Но според сестрите приетите промени включват и намаляване на бонусите, получавани по клинични пътеки, което на практика елиминира положителния ефект. В последните дни се заговори за увеличаване на финансирането по самите клинични пътеки и за фиксиране на съотношение между заплатите на лекарите и медицинските сестри. Преговорите между правителството и медицинските сестри със сигурност ще продължат с оглед намирането на разумен компромис и за двете страни.

По традиция обсъждането на бюджета премина с някои доста сериозни спорове между работодатели и синдикати. Един от най-съществените сред тях беше свързан с това дали първият ден от болничните трябва да бъде платен или не. В средата на ноември управляващите се спряха на варианта този ден да бъде неплатен, аргументирайки се с голямото количество фалшиви болнични и останалите некоректни практики. След протести от страна на синдикатите обаче, въпросното предложение беше оттеглено и си остана в сила старата система за болничните. Недоволни сега са работодателите, според които е нужна промяна, тъй като не е справедливо първите 3 дни от болничния да са за сметка на бизнеса.

Оценката, около която все пак се обединяват основните заинтересовани страни, е, че държавният бюджет за следващата година е реалистичен, изпълним и гарантиращ финансовата сигурност и стабилност на страната. Основните притеснения са свързани с липсата на решителни реформи в бюджетната сфера, които биха позволили да се ограничат излишните разходи, както и да се повиши ефективността на държавните системи и институции. Нуждата от подобни мерки бива пренебрегвана дълго време, но тя се превръща във все по-актуален въпрос и със сигурност ще бъде водеща точка и при обсъжданията на държавните бюджети за следващите няколко години.

И през 2020 година твоята кредитна карта Бяла Карта ще бъде винаги до теб, за да осигурява пълното ти спокойствие във финансов план. Тази гъвкава и достъпна кредитна карта е в състояние да ти предостави допълнителни финансови средства по всяко време и във всяка точка от света. Заложи на кредитна карта Бяла Карта и си гарантирай солидната основа, от която ще можеш уверено да преследваш целите и мечтите си в краткосрочен и дългосрочен план!

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш