Кандидатствай Вход
След банкрут – какво да предприемеш?

След банкрут – какво да предприемеш?

Знаеш ли какво е определението за банкрут? Това е законно обявена невъзможност на дадена организация или лице да се изплати пред своите кредитори. Може да срещнеш термина и като „фалит“.

В икономически развитите страни, има възможност да бъде поискано или заведено декларирано състояние на банкрут от банкрутиралото лице или организация, или поискано от кредиторите с цел обезщетение на част от дължимото им. 

От няколко години и у нас се правят различни опити да бъде приет Закон за несъстоятелността или за личния фалит. Засега обаче такъв все още няма. И въпреки това, днес искаме да ти дадем ценни съвети как да постъпиш в случай, че изпаднеш в несъстоятелност, съдейки по регламентите и световни практики.

Банкрутът позволява на длъжника (дебитора) да погаси дълговете си чрез разпределяне на своите авоари между кредиторите. В допълнение, декларацията за банкрут може да освободи дебиторите от финансовите им задължения, след като авоарите им са разпределени, дори ако и така дълговете не са платени изцяло.

Думата банкрут произлиза от banca rotta и означава „счупен тезгях“. Произлиза от някогашната практика тезгясите на провалили се банкери и сарафи да бъдат начупвани. В българския думата е заета от френския език: banqueroutte.

Какво обаче стои зад теоретичното понятие и същност на банкрута?

Всеки може да претърпи банкрут. Никой не е застрахован от подобно развитие на обстоятелствата, които да доведат човек до финансов крах и невъзможност за изплащане на дългове.

Въпросът е какво да направиш, ако вече си изправен пред личния си банкрут? 

Като за начало, е необходимо да се заемеш с възстановяването на вече влошения си кредитен рейтинг. При това стратегията трябва да е бърза и ефикасна.

Не се поддавай на първоначалното отчаяние и разочарование, не бива да се отказваш от амбициите си. В крайна сметка, всеки край е начало на нещо ново. Това означава, че предстоят нови бизнес начинания и не бива да оставяш негативните емоции да вземат връх. 

Хубавата новина е, че сега имаш шанс да започнеш нещо ново, получаваш нов старт в живота и с получения негативен опит можеш да пожънеш успехите, за които мечтаеш.

Постави банковите си документи на сигурно място

Малко са шансовете тези документи да ти потрябват отново, но ако даден кредитор да се обърне към теб, искайки ти пари, които вече практически не дължиш. Наличните документи могат да предложат доказателство, че вече не дължиш никакви плащания, затова се постарай да ги пазиш на сигурно място.

Разбери защо си изпаднал в несъстоятелност

Докато мислиш да възстановиш кредитния си рейтинг, попитай се дали това е временен проблем, предизвикан от извънредни обстоятелства, свързани със загуба на работа или болест, възпрепятстваща заетостта на пълен работен ден.

Или може би става въпрос за перманентни лоши навици и неспособност за управление на финансите? Този анализ на обстоятелствата и реалните причини ще ти помогне да подобриш собствения си финансов контрол.

Внимателно обмисляй от кого заемаш пари

Това, че дадена банкова институция ти предлага заем, не означава, че веднага трябва да се втурнеш да подписваш договор за кредит. Имай предвид, че е голяма вероятността лихвата да е значително по-висока, тъй като банката ще е оценила, че кредитният ти рейтинг не е толкова добър, заради установения банкрут. 

Анализирай възможностите на пазара и премисляй по няколко пъти всяка сделка за кредит, която ти се предлага, тъй като ще се намираш в положение, в което трябва да балансираш съвършено финансовите си средства, за да не изпаднеш отново в неплатежоспособност.

Не прекалявай с увереността

Дори и да започнеш ново начинание или да вземеш нова кредитна карта, това не означава, че трябва да харчиш предоставените средства безразсъдно. 

Не бива да забравяш, че фокусът ти трябва да е върху повишаване на кредитния рейтинг, което изисква да премисляш  всяко ползване на кредитната си карта или вземане на заем. Вероятността отново да задлъжнееш и да затрудниш бюджета си би ти коствала твърде много.

Какво друго да направиш след банкрут? Какви са ползите от кредитни карти след банкрут?

Тъй като, както казахме, в България все още няма закон за личен фалит или банкрут, подобен можем да определим сами. Най-често такъв настъпва при изпадане при несъстоятелност, невъзможност за погасяване на задължения към кредиторите, както и когато срещу длъжника се води съдебно производство. 

Всички тези фактори водят до лоша кредитна история и голяма вероятност за невъзможност за получаване на финансиране. В подобна ситуация, много хора могат да изпитат силен стрес и безсилие да се справят със ситуацията. 

Добрата новина обаче е, че има шанс да подобриш положението и да си дадеш някакъв шанс да подобриш кредитната си история. Това от своя страна ще ти помогне при нужда от вземане на пари на заем от кредитор. 

Историята за нередовно изплащане на задълженията се пази в срок от 5 години, след пълното им погасяване, в Централния кредитен регистър. През това време, възможността да получиш финансиране е много малка. 

Причината е, че тази информация достига до различните кредитори, когато кандидатстваш за заем. Това ги кара да оценят хората след банкрут като високорискови потребители. 

Във времето, в което очакваш подобряване на кредитния ти рейтинг, има няколко неща, които можеш да предприемеш като: изграждане на по-добра финансова култура, както и използване на кредитна карта. Стратегическото използване на кредитни карти може да помогне да започнеш да изграждаш надеждността си в очите на кредиторите.

Започни стратегически да възстановяваш кредитната си история. Не бързай да кандидатстваш за първия заем, който ти се предложи от банка, но все пак бъди нащрек за новите възможности във финансовия свят. 

Имай предвид, че има кредитни инструменти, които дават шанс на хора с недотам добра кредитна история като кредитна карта Бяла Карта. Това е кредитна карта, за която можеш да получиш одобрение, дори с лоша кредитна история. 

Пазарувайки с Бяла Карта, имаш възможност да подобриш кредитната си история, след преживения банкрут. Затова обмисли дали да не кандидатстваш за кредитна карта Бяла Карта.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш