Кандидатствай Вход
Трудно ли е да се получи потребителски кредит?

Трудно ли е да се получи потребителски кредит?

Изборът на правилния вид кредит може да се окаже трудна задача, особено при голямото разнообразие от възможности на пазара.

Всеки вид кредитен продукт може да има както предимства, така и недостатъци. Ти трябва да избереш този, който най-добре отговаря на финансовото ти състояние и нужди. 

Много хора обаче не знаят трудно ли е да се получи потребителски заем, как се кандидатства за него и други детайли около него. 

За да ти помогнем да се ориентираш, в тази статия ще те запознаем с един от най-разпространените видове заеми - потребителския кредит. 

Когато познаваш характеристиките и предимствата този кредитен продукт, ще можеш да определиш дали той е правилният избор за нуждите ти. 

И така, нека видим какво представлява потребителския кредит, на какви условия трябва да отговаряш, за да получиш одобрение, нужна ли е застраховка на него и други. 

Какво представлява потребителският кредит?

Потребителският кредит е популярна форма на кредитиране, която може да помогне на хората да финансират лични нужди, спешни разходи, големи покупки или планове. 

Размерът му може да варира от няколкостотин до 80 000 лева. 

Този тип заеми могат да бъдат изплатени на вноски във времето, което позволява да бъде организиран по-добре семейният бюджет.  Освен това, за разлика от един ипотечен кредит, може да бъде и необезпечен.

Размерът на заема, лихвените проценти и условията за погасяване обикновено се основават на избора на финансова институция, кредитен рейтинг на кредитополучателя, избрания срок за връщане на задължението и доходите. 

На какви условия трябва да отговаряш, за да получиш одобрение за потребителски кредит?

Условията за кандидатстване за кредит от този тип обикновено са в зависимост от банката или  кредитната институция, в която кандидатстваш. Има обаче някои общи изисквания, които са общи за повечето кредитори. 

Те включват:

  • Добра кредитна история: Добрият кредитен рейтинг е важен фактор за получаването на потребителски кредит от голяма част от финансовите институции. Заемодателите използват кредитния рейтинг, за да оценят нивото на риска на кредитополучателя.
  • Стабилен доход: Често банковите институции може да изискат от кредитоискателя да докаже, че работи на трудов договор и има постоянен доход. 
  • Съотношение дълг/доход: Кредитодателите може да разглеждат и съотношението дълг/доход на заявителя на заема. Това представлява съотношението между месечните плащания по дълга и месечния доход на кредитополучателя. 
  • Други фактори: финансовите институции може да взимат предвид и други фактори, като например трудовата история на кредитополучателя, образованието му и други дългове.

Като цяло получаването на одобрение за потребителски кредит може да бъде лесен процес, ако имаш стабилен доход, нямаш много големи задължения и имаш добра кредитна история.

Ако невинаги нещата са се случвали по план при теб и в миналото си просрочил някое и друго плащане, то твоята кредитна история може би не е отлична. 

Добрата новина е, че дори в подобна ситуация, на пазара има финансови институции, като по-често това са небанковите финансови организации, които дават шанс за одобрение дори да имаш влошено ЦКР

Важно е обаче да се отбележи, че всяка финансова институция има различни условия за одобрение за потребителски кредит. 

Преди да кандидатстваш проучи възможностите, условията и намери най-добрия вариант за себе си. 

Ако имаш въпроси в процеса за кандидатстване за кредит за потребители, свържи се с финансовата институция и изискай допълнителна информация

Информирай се какви са условията по договора за кредит, има ли такса за кандидатстване, процент на разходите ГПР, фиксиран или референтен лихвен процент ще ти бъде начислен според размера на кредита.

Не е зле да потърсиш информация и според условията по договора какво ще се случи ако не можеш да се справиш с погасяване на кредита си в срок и разбира се при подписване на договора не забравяй да прочетеш всичко, дори и текста с малкия шрифт.

Важно и задължително ли е да застраховаш своя потребителски кредит?

Когато кандидатстваш за потребителски кредит, може да ти бъде предложена застраховка. 

Целта и е да ти даде защита  в случай, че не си в състояние да изплатиш заема си поради непредвидени обстоятелства, като загуба на работа, изпадане във временна нетрудоспособност или друго. 

Въпреки, че кредитната застраховка може да осигури спокойствие, важно е да прецениш какъв разход ще генерира тя и какви са ползите, преди да решиш дали да я закупиш. 

Виж няколко фактора, които да вземеш предвид при решението си:

Каква е цената на застраховката?

Кредитната застраховка може да бъде скъпа и да увеличи цената на твоя потребителски кредит. Освен това покритието може да не е 

изчерпателно и да има различни изключения и ограничения, които могат да ограничат ефективността му при защитата ти. 

Ето защо, преди да подпишеш договор за кредитна застраховка, е важно внимателно да прочетеш и да разбереш условията на полицата.

Какъв е размерът на кредита?

Размерът на кредита е един от ключовите фактори, които могат да ти помогнат да определиш дали имаш нужда от застраховка на потребителски кредит. 

Макар застраховката да може да оскъпи заема ти, добра идея е да бъде включена, когато кредитът е в по-голям размер и по-дълъг срок за изплащане или нямаш пари за спешни случаи.

Понякога по-малките по размер кредити могат при нужда да бъдат покрити с фонда ти за спешни случаи, ако настъпи непредвидена ситуация.

По-малките суми може да не представляват затруднение за връщане, но ако теглиш заем в размер на 50 - 60 хиляди лева, срокът е по-дълъг и предвидимостта е по-малка. 

Ако нямаш финансов буфер или кредитът е по-голям, застраховката може да бъда логичен и разумен избор.

Имаш друга застраховка

Друг фактор, който трябва да вземеш предвид, е дали вече имаш застраховка, която може да покрие кредита, като например застраховка "Живот" или "Инвалидност"

Ако вече имаш адекватно покритие, текущата кредитната застраховка може да не е необходима.

Имаш влошено ЦКР

Като цяло кредитната застраховка може да е по-подходяща за лица, които имат по-висок риск да не погасят кредита си, като например тези с влошена кредитна история или нестабилна заетост. 

За лицата с добър кредит и постоянен източник на доходи кредитната застраховка може да не е необходима.

Икономическа обстановка

В настоящия икономически климат, в който експертите предричат предстояща финансова криза, кредитната застраховка може да бъде добър вариант, ако се притесняваш от възможността за загуба на работа или от настъпването на други непредвидени обстоятелства, които могат да повлияят на способността ти да погасяваш кредита си.

Ако си в уязвимо положение и се притесняваш от настъпване на подобни неприятни събития, застраховката на кредитна може да ти осигури допълнително ниво на спокойствие. 

С подходящата кредитна застраховка може да имаш сигурност, че вноските по кредита ти ще бъдат покрити в случай на настъпило застрахователно събитие.

В крайна сметка решението дали да сключиш кредитна застраховка за личен заем ще зависи от множество фактори. 

Важно е да се отбележи обаче, че кредитната застраховка може да не покрива всички възможни сценарии и може да има ограничения и изключения.

Внимателно обмисли всички фактори, условия и проучи наличните възможности, преди да вземеш решение.

В заключение, независимо от това, че кредитната застраховка може да не е необходима за всеки, тя може да бъде добър вариант за тези, които се притесняват, че може да изпаднат в неплатежоспособност. 

При всички положения, застраховката ще даде по-голямо спокойствие на всеки кредитополучател, ако възникнат неочаквани събития. 

Ако не знаеш дали кредитната застраховка е подходяща за теб, може да е полезно да поговориш с финансов съветник или кредитен специалист.

Както виждаш, възможността за получаване на потребителски кредит зависи от множество фактори. Няма един отговор на въпроса „трудно ли е да се получи кредит“. 

Има обаче, повече от едно решение, когато имаш нужда от пари. Подходящо за теб може да бъде кредитната карта.

В кои случаи и каква да избереш - продължаваме надолу.

Кога е подходящо да избереш кредитна карта вместо потребителски кредит?

Кредитните карти, за разлика от потребителския заем може да са по-удобен метод за посрещане на ежедневни нужди и реакция в непредвидени ситуации.  

Те предлагат удобство и гъвкавост, които са полезни в динамичното ежедневие.

Изборът между кредитна карта и потребителски кредит зависи от нуждите ти. Същото се отнася и за избора на кредитна карта.

Защо Бяла Крата може да е подходяща за теб?

Кредитна карта Бяла Карта е с лимит до 5000 лева и може да бъде добър помощник на всеки, който има нужда от допълнителни пари в ежедневието. 

За разлика от потребителския кредит, за нея кандидатстваш веднъж, а при одобрение можеш да имаш пари до заплата всеки месец. 

Удобна, гъвкава и без излишни такси - Бяла Карта може да бъде подходяща за ежедневни разходи и спешни случаи. 

Тя няма такси при плащане на ПОС, онлайн или при теглене на пари в брой от банкомати в България и останалите страни от Европейския съюз. Това я прави подходяща за използване във всяка ситуация.

Ако искаш да я използваш за спешни случаи - също е добър избор, защото няма годишна такса за обслужване на картата. Това означава, че ако не я използваш, няма да дължиш нищо и няма да натоварваш бюджета си излишно.

Какъвто и избор да направиш, важно е да използваш кредита отговорно и да извършваш плащанията си навреме, за да избегнеш натрупването на такси и да влошаваш кредитната си история. 

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш