Кандидатствай Вход
Твоята финансова равносметка в края на годината – на кои елементи да обърнеш внимание?

Твоята финансова равносметка в края на годината – на кои елементи да обърнеш внимание?

  • Бяла Карта
  • 17.11.2019
  • Кредитни карти
  • Коментари: 0
  • 922

Освен за празнично настроение и скъпоценни моменти с най-близките хора, краят на годината е и период за финансова равносметка. Равносметка на това, което се е случило с личните ти финанси през последните 12 месеца, както и на състоянието, в което се намират те към настоящия момент. Подобен финансов обзор ще ти помогне да набележиш адекватни цели за следващата година с оглед постигането на най-доброто, на което си способен в този аспект. Ето на кои елементи е необходимо да обърнеш специално внимание при своята финансова равносметка:

Ниво на дълговете – няма как да не започнем с дълговете, тъй като тяхното изплащане е цел, която си поставяме в началото на почти всяка година. Така че стартирай финансовата си равносметка с оценка за това в каква степен си успял да постигнеш споменатата цел. С по-малко задължения към банки, финансови институции и трети лица ли си в момента, сравнено с началото на годината? По-нисък процент от доходите ли са таксите и лихвите, които ти се налага да заплащаш на месечна база по въпросните задължения? Ако отговорите на тези въпроси са положителни, значи определено се движиш в правилната посока. В случай обаче, че тенденциите са напълно противоположни, помисли точно къде грешиш и прецизирай действията си, преди финансовите проблеми да са станали наистина сериозни.

Количество спестявания – хубаво е в края на годината да прегледаш и количеството средства, които си успял да заделиш за „черни дни“. Наличието на солидни спестявания е сред най-важните фактори за гарантиране на необходимата финансова стабилност и сигурност. В случай, че имаш проблеми със събирането на такива, ти препоръчваме да опиташ един доста ефективен метод. Приеми като свое задължение заделянето на известно количество средства в спестовния ти фонд към края на всеки месец. Дори и заделяните суми да са съвсем минимални, редовното спазване на тази практика в дългосрочен план ще ти гарантира изграждане на доста солидни спестявания, които да можеш да използваш в трудни моменти.

Състояние на инвестиционното портфолио – състоянието на инвестиционното портфолио до голяма степен определя възможностите и перспективите, които имаш във финансов план в близко и по-далечно бъдеще. Направи внимателен преглед на всяка една направена от теб инвестиция и по-специално на нейната настояща стойност, възвръщаемостта, която ти носи, пазарните тенденции и т.н. Препоръчваме ти да се освободиш в максимално кратки срокове от инвестициите, които ти носят финансови загуби и видимо понижават стойността си във времето. От друга страна, би било мъдро решение да предприемеш действия относно диверсификацията на своето портфолио. Нужно е в него да се съдържат различни типове активи, които не са свързани по никакъв начин помежду си. Така евентуалното „потъване“ на дадена инвестиция няма да повлече цялото портфолио в бездната.

Преглед на месечните разходи – не е възможно финансовата равносметка в края на годината да мине без преглед на разходите, които си правил на месечна база. Отговарят ли тези разходи на финансовите ти възможности и на нивото на доходите, които получаваш? Има ли разходи, които са напълно излишни и водят само и единствено до рискове пред финансовата ти стабилност и сигурност? Възможно ли е да оптимизираш ежедневните си разходи, без това да се отрази осезаемо върху начина на живот, на който си свикнал? Отговори си на тези питания, за да можеш да предприемеш максимално ефективни действия във връзка с изготвянето на своите бюджети за първите месеци от следващата година.

Набележи финансови цели – и накрая, добре е да имаш конкретни финансови цели за следващите 12 месеца, както и план за тяхното изпълнение. От голямо значение е въпросните цели да са реалистични, постижими и съответстващи на перспективите, които стоят пред теб в професионален и личен план. Помни, че планирането и прецизната организация на личните финанси са ключът към гарантиране на финансовата сигурност и благополучието, към които ние всички се стремим.

Кредитна карта Бяла Карта може да бъде твоят пръв помощник в усилията ти да си осигуриш положителни перспективи във финансов аспект. Тази гъвкава и достъпна кредитна карта е способна да ти предостави допълнителни финансови средства винаги, когато имаш нужда от такива. Допълнителни финансови средства, които ще ти помогнат да излезнеш от затруднена ситуация или пък да финансираш перспективна инвестиция или бизнес начинание. Кредитна карта Бяла Карта – кредитната карта, която винаги е до теб и те стимулира да реализираш всички свои цели, планове и мечти! 

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш