Кандидатствай Вход
Грешките, които правим с кредитните карти и как да ги избегнем

Грешките, които правим с кредитните карти и как да ги избегнем

  • Бяла Карта
  • 15.03.2017
  • Кредитни карти
  • Коментари: 0
  • 1877

Финансовата грамотност е в основата на финансовата стабилност и „щастливото“ управление на собствените парични потоци.

За да ти помогнем разумно да управлявате наличните си средства, ще ти дадем някои ценни съвети свързани с кредитната ти карта.

Умееш ли да боравиш добре с кредитната си карта?  

Запознай се с универсалните грешки при ползването на кредитна карта, които да избягваш, за да си щастлив ползвател на всички нейни предимства.

Много от нас не умеят да се възползват от предимствата на кредитната карта. Водещи сред тях са използването на кредитен продукт без дългосрочен ангажимент и гъвкавостта. С наличието на кредитна карта можеш да правиш необходими и по-големи като размер покупки, както и да обезпечиш неотложни и спонтанно възникнали плащания. С кредитната си карта можеш да пазаруваш в по-големите търговски вериги, ресторанти и хотели, ползвайки търговски отстъпки.

За да не изпадаш в критични ситуации, е необходимо да се подготвиш предварително и да познаваш грешките, които може да се допуснат при ползването на кредитна карта.

Непознаването на кредитния продукт може да доведе до куп ирационални действия, с които да стигнеш дори до отрицателен баланс – надвишаване на кредитния лимит, с който можеш да се справиш, пренебрегване условията по договора за кредитна карта, необслужване на други заеми и лоша кредитна история. Други често срещани грешки са  откриване на много кредитни карти, регистрирането им във всевъзможни сайтове, предоставяне на данни на други лица и емоционално пазаруване. 

Ето кои неща е най-важно да съблюдаваш, за да предотвратиш нежелани последствия, както и да менажираш успешно кредитната си карта:

1. Кредитен лимит - Необходимо е много внимателно да прецениш лимитa на картата си. По-високият лимит дава по-големи възможности, но ако си емоционален човек и си склонен понякога на необмислени покупки, е добре лимитът да бъде по-нисък. При кражба по-високият лимит води и до по-големи загуби. 

2. Договор - Основно правило е внимателно да прочетеш договорa си преди да бъде сключен, като обърнеш внимание на всички клаузи. Важно е да се запознаеш предварително с всички видове такси и какви ще са разходите по кредитната карта.

3. Търговска мрежа и отстъпки - За да се ползва оптимално самата кредитна карта, необходимо е да провериш веригите, в които можеш да я ползваш и търговските отстъпки, които се предлагат в тях при ползването й.

4. Целево ползване - Например, ако пътуваш често, е добре да си вземеш карти, които ти дават специални бонуси в сферата на туристическите услуги /при резервации на хотели, отстъпки от билети, услуги на летища/.

5. Кешбек карти - При по-чести пазарувания е добре да използваш кешбек карти.

6. Разумен подход по отношение брой кредитни карти, които притежаваш и откриваш - Важно е да не прекаляваш с откриването на много кредитни карти. Ако ползваш повече карти може да решиш, че Вселената е невероятно голяма и щедра спрямо теб и да изпаднеш в дългове.

7. Финансова култура - Бъди информиран и чети периодично за промени в регулациите и финансовата политика на твоя кредитор. Всяка промяна по продукт ще бъде надлежно комуникирана с теб. Затова е важно да актуализираш данните си при промяна на имейл адрес и телефон.

8. Съхранение на кредитните карти - Ако разполагаш с няколко кредитни карти, остави част от тях у дома и не носи всичките със себе си. Важно е да следиш за съхранението на картите си и внимателно да ги даваш на други близки хора, като особено внимание се обърне на тийнейджърите и тяхната все още неоформена финансова култура.

9. Кредитен баланс - Необходимо е да не стигаш до просрочени плащания, да следиш движението по кредитните си карти, защото това може да доведе до допълнителни такси и начисляване на  допълнителни лихви.

10. Предпазливост при онлайн плащания - При ползване за интернет покупки е желателно да пазаруваш само от сигурни сайтове, да използваш отделна карта с цел предпазване от евентуални кражби, както и да внимаваш за фишинг сайтове, целящи неправомерно отнемане на личните ти данни.

Всеки един човек, който използва кредитни карти, трябва да е абсолютно наясно с този продукт, както и да има нужната финансова информираност. Това дава гаранция за спокойствие и надеждно управление на личните финанси!

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш