Кандидатствай Вход
Какво да правим с парите си при инфлация?

Какво да правим с парите си при инфлация?

2021 г. определено накара много потребители да се замислят какво биха правили с парите си при инфлация в икономиката.

Особено, след като някои oт нaй-гoлeмитe бaнĸи в Бългapия обявиха, че cпиpaт дa oтĸpивaт срочни дeпoзитни cмeтĸи.

Обикновено дeпoзитнaтa cмeтĸa е сметка, oт ĸoятo нe ce тeглят чecтo пapи и ĸлиeнтитe изпoлзвaт cpeдcтвaтa cи oт нeя по-рядко. В случая, ако няма депозитни сметки, то потребителите остават с алтернатива под формата на paзплaщaтeлни или cпecтoвни cмeтĸи. За подобен тип сметки обаче има и по-различни такси.

Като може да се каже, че бaнĸитe нe пocoчвaт aлтepнaтиви зa ĸлиeнтитe си c дeпoзитни cмeтĸи. Как се стигна до подобна ситуация? Причината е, че поради COVID кризата, влагането на парите на потребителите се е насочила основно към депозити и имоти. Защото хората са решили, че това е правилният момент да спестяват “бели пари за черни дни”.

Бaнкитe нaмaлявaт лихвитe пo дeпoзититe, a някoи и прeуcтaнoвявaт приeмaнeтo нa влoгoвe нa грaждaни, зaщoтo ca пълни c пaри. Или с други думи - банките имат излишък от средства.

Още в началото на първата вълна от пандемията, потребителите рязко ограничиха пътуванията си и разходите си за култура и се съсредоточиха да пазаруват потребни и практични неща.

И влоговете и обикновените спестявания на домакинствата са се увеличили.

Ако потребителите не могат да инвестират паричните си средства в депозити, то какви са алтернативите?

Кои са най-оптималните варианти за насочване на финансите, ако банковите депозити не са част от играта вече?

Предлагаме ти някои от най-често срещаните опции за това накъде да насочиш парите си при инфлация.

Акции: Акциите все още са склонни да надвишават инфлацията, въпреки че растежът им може да се забави. Най-добрите области за инвестиране в периоди на инфлация включват технологиите и потребителските стоки.

Благородните метали като злато и сребро традиционно се разглеждат като добър хедж срещу инфлацията, затова е добре да имаш и тази алтернатива на ум.

Недвижими имоти: Земята и собствеността, подобно на стоките, са склонни да растат в стойността си през периоди на инфлация. Тъй като закупуването на недвижими имоти може да стане скъпо, може да помислиш за инвестиране в инвестиционни тръстове за недвижими имоти.

Алтернативни инвестиции: Тук може да става въпрос за изкуство или дори ретро автомобили и други колекционерски предмети. Всички те са склонни да осигуряват добър хедж срещу инфлацията.

Взаимни фондове: взаимните фондове, както произлиза и от името им са начин да инвестираш в в различни финансови активи, включително облигации, депозити, акции. Самият портфейл се структурира от специалисти в управляващи дружества. Взаимните фондове се различават спрямо риска си. Най-висок риск, очаквано имат онези фондове, насочени към акции. А с най-нисък риск са тези в облигации. Взаимните фондове са удобни за всеки тип потребител, който иска да избере инвестиция спрямо риска, който е готов да поеме. Разбира се, колкото по-голям риск поеме, толкова по-голяма може да бъде печалбата му. И обратното е в сила също.

Трябва ли да инвестираш в криптовалута?

Криптовалутите обикновено се изграждат по технология блокчейн. Блокчейн описва начина, по който транзакциите се записват в „блокове“. Това е доста сложен, технически процес, но резултатът е дигитален регистър на трансакции с криптовалута.

Освен това трансакциите изискват двуфакторен процес на удостоверяване. Например, може да бъдеш помоле да въведеш потребителско име и парола, за да започнеш транзакция. След това може да се наложи да въведеш код за удостоверяване, изпратен чрез текст до личния ти телефон.

Притежаването на някаква криптовалута може да увеличи диверсификацията на твоето портфолио. И ако смяташ, че използването на криптовалута ще стане все по-широко разпространено с течение на времето, тогава вероятно има смисъл да закупиш криптовалута директно като част от разнообразно портфолио. За всяка криптовалута, в която инвестираш, не забравяй да имаш инвестиционна теза защо тази валута ще издържи изпитанието на времето.

Ако купуването на криптовалута изглежда твърде рисковано, може да помислиш за други начини за потенциална печалба от нарастването на криптовалутите. Може да закупиш акции на компании като Coinbase, Square и PayPal или да инвестираш в борса като CME Group, която улеснява търговията с криптовалути. Въпреки че инвестициите в тези компании могат да бъдат печеливши, те нямат същия потенциал за увеличаване като директното инвестиране в криптовалута.

Какво да знаеш за биткойн като дългосрочна инвестиция?

Биткойн, като най-широко известната криптовалута, се възползва от мрежовия ефект - повече хора искат да притежават биткойн, защото биткойн е собственост на най-много хора. Биткойн в момента се разглежда от много инвеститори като „дигитално злато“, но може да се използва и като цифрова форма на пари в брой. И по-голямата част от инвеститорите вярват, че биткойн ще се превърне в “глобална валута”. 

За да имаш повече сигурност в бъдеще, когато става дума за финанси, е добре да се подсигуриш с добър кредитен рейтинг и добра кредитна история. За тази цел е добре от рано да помислиш как се изграждат те и с какво трябва да си запознат, за да боравиш правилно с кредитни инструменти. С кредитна карта Бяла Карта имаш лимит до 5000 лв. и може да разполагаш с пари всеки месец до заплата.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш