Кандидатствай Вход
Колко време трябва да пазя извлеченията по кредитната си карта?

Колко време трябва да пазя извлеченията по кредитната си карта?

Както пазиш бележките за вноски по своя потребителски кредит и документите, свързани с него, така трябва да се пазят и извлеченията по твоите кредитни карти. 

Извлеченията по кредитните карти са важни документи, които може да ти бъдат от полза, когато имаш нужда да проследиш разходите си, да направиш справка или да оспориш трансакция, например. 

Те се явяват важен документ, за който трябва да се погрижиш. За да ти помогнем в тази задача, в тази статия в блога отговаряме на въпроса ти „Колко време трябва да пазя извлеченията по кредитната си карта?“. Ще разбереш още и как сигурно да ги съхраняваш и изхвърляш, когато му дойде времето.

Защо извлеченията по кредитни карти са важни?

Извлечението по твоята кредитна карта е прозорец към финансовите ти навици. Чрез него можеш да проследиш къде и за какво си похарчил парите си. 

По този начин, ще можеш да придобиеш представа как да организираш бюджета си и евентуално да спестиш. Разбира се, това е валидно в случаите, в които използваш своята кредитна карта за ежедневни разходи и покупки.

В извлеченията обикновено има информация за такси, които си платил, като например такса за теглене на пари от банкомат, месечна такса или други. 

Извлеченията по кредитните карти служат и като защита. Важно е да проверяваш извлеченията си ежемесечно, защото в случай на неправомерна трансакция или погрешно таксуване, ще можеш да реагираш. Имай предвид, че ако забележиш неправомерна трансакция, трябва възможно най-скоро да се свържеш с финансовата институция, от която е кредитната карта. 

Различните банки и небанковите финансови институции може да имат различни срокове, в които приемат жалби. Ето защо, не е добра идея да губиш време. 

Колко време трябва да пазя извлеченията по кредитната си карта?

Препоръчителният минимален срок за пазене на извлеченията по кредитната ти карта е 60 дни. Така ще имаш достатъчно време да прегледаш трансакциите и ще можеш да забележиш евентуални нередности. 

Кога трябва да пазя извлеченията по кредитната си карта за повече от 60 дни?

Има ситуации, в които може да има смисъл да пазиш кредитните си извлечения за повече време. Ето и някои ситуации, в които това може да ти бъде от полза.

Искаш да проследиш разходите си

Можеш да запазиш извлеченията си, ако искаш да проследиш навиците си на пазаруване и да оптимизираш бюджета си. 

За бизнес разходи

Ако използваш кредитната си карта за бизнес разходи, запази извлеченията си за повече от година. Така ще можеш да проследиш трансакции при необходимост, за да бюджетираш по-добре. 

Извлеченията може да са ти необходими при одити и за деклариране на разходите и приходите на бизнеса. Говори със счетоводителя си, ако нещо друго е необходимо. 

За по-дълга гаранция на стоки

Възможно е някои кредитни карти да предлагат удължена гаранция при плащане на определени стоки с тях. Ако твоята карта е такава, увери се, че пазиш извлечението си толкова дълго, колкото ще е необходимо, за да се възползваш от удължената гаранция. 

Как правилно да съхраняваш извлеченията по кредитната си карта?

Ако искаш да защитиш личните и финансовите си данни, важно е да съхраняваш извлеченията по своята кредитна карта сигурно. 

Извлеченията могат да бъдат на хартия, онлайн или в дигитален формат. Ето как е най-добре да ги съхраняваш.

Хартиени извлечения

Хартиените копия на изявленията е добре да се приберат на сигурно място в дома. Ако имаш сейф, това е най-подходящото място за съхранение. 

За още по-сигурно, можеш да ги сканираш и да ги съхраняваш в електронен формат. 

Извлечения по кредитна карта в електронен формат

Най-сигурното съхранение на дигиталните документи е на хард диск или в папка с парола, която само ти знаеш. 

Онлайн извлечения

Ако имаш онлайн профил, в него ще можеш да правиш всички извлечения. Не забравяй да си създадеш силна и сигурна парола, за да защитиш онлайн акаунта си. Консултирай се с финансовата институция, за да разбереш какъв е срокът, в който имаш достъп до тях.  

Ако срокът е по-кратък, можеш да свалиш всичките си извлечения и да ги имаш в електронен формат. 

В профила на Бяла Карта - дори при закриване на картата - имаш достъп до миналите си извлечения онлайн до момента, в който решиш да закриеш акаунта си. 

Как правилно да изхвърлиш или унищожиш извлеченията по кредитната си карта?

Когато дойде моментът да изхвърлиш извлеченията по кредитната ти карта, трябва да се погрижиш за сигурността си. 

Никога не изхвърляй документи в кошчето - просто така. Извлеченията, които са на хартиен носител трябва да бъдат унищожени и нарязани в шредер. Това е най-лесният начин, но може да го направиш и на ръка - с ножица или като ги накъсаш на малки парчета. 

Ако имаш извлечения в дигитален формат, можеш да ги пазиш толкова дълго, колкото е необходимо. При нужда, просто ги изтрий от компютъра си. 

Съхранението и организирането на документи е скучно, но е важно. Така можеш лесно да предотвратиш измами и проблеми.

Препоръчителният минимален срок за пазене на извлеченията по кредитната ти карта е 60 дни. Така ще имаш достатъчно време да прегледаш трансакциите и ще можеш да забележиш евентуални нередности. 

Ако искаш да защитиш личните и финансовите си данни, важно е да съхраняваш извлеченията по своята кредитна карта сигурно.

Има ситуации, в които може да има смисъл да пазиш кредитните си извлечения за повече време. Ето и някои ситуации, в които това може да ти бъде от полза.

  • Искаш да проследиш разходите си
  • За бизнес разходи
  • За по-дълга гаранция на стоки

1 Коментар



Петров преди 1 година | 0

Полезна публикация! Напълно съм съгласен с автора.


Кредитна карта, с която имаш, когато искаш