Кандидатствай Вход
Как кредитната карта може да ти помогне при пътуване?

Как кредитната карта може да ти помогне при пътуване?

Пътуването е любим начин за бягство от ежедневните задачи и стреса за много хора. Независимо обаче дали си опитен пътешесвтеник или тепърва започваш да откриваш нови територии, трябва да се подготвиш в няколко направления. 

Тъй като не сме експерти в прилежното опаковане на багажа или експертни гидове, спираме се на темата, по която можем да ти споделим нещо полезно - парите

Да, в този материал ще си говорим за пари, начини на плащане, мерки за сигурност и управление на финансовите ти инструменти по време на пътуване, и най-вече - как кредитната ти карта може да ти помогне при пътуване.

Колкото и на някои хора да им се иска „кешът да е кралят“, годината е 2023 и дебитните и кредитни карти са точните инструменти за пътешественици. Разбира се, има международни локации и дори места в България, на които със сигурност ще имаш нужда от пари в брой, но тук няма да засегнем тази тема.

Парите в брой имат своето приложение, когато трябва да се плащат малки разходи, но използването на кредитна карта, за да покриеш разходите при пътуване, може значително да те улесни.

Притежанието на правилната кредитна карта може да ти даде по-голяма сигурност, спокойствие и удобство. Освен това може да ти спести пари и такси. Кредитните карти за пътуване имат различни предимства и потребителите трябва да са наясно как максимално да се възползват от тях. Нека започнем с това какви могат да бъдат те.

Ползи от пътуване с кредитни карти

Кредитната карта може да ти спести пари при пътуване

Пътуванията често не са евтини, но има някои разходи, които със сигурност могат да бъдат спестени, когато се въоръжиш с правилния инструмент. 

Подходящата за пътуване кредитна карта би могла да ти спести пари по няколко начина:

  • Да те спасят от обмяна на повече пари, отколкото са ти необходими.
  • Някои кредитни карти нямат такси при теглене в брой от банкомати или при плащане на ПОС в чужбина.
  • Предоставят ти възможност за ползване на отстъпки при резервиране на хотел, различни активности и застраховки почти навсякъде по света.

 Може да ти предостави по-голяма сигурност

Туристите винаги са били мишена за крадците. Това е така, защото крадците очакват, че много от пътуващите ще носят в себе си пари в брой и липсата на достатъчно ориентираност ги прави сравнително по-лесна мишена.

Освен това, когато носиш пари в брой, има по-голяма опасност да ги загубиш, вадейки портмонето си при плащане. Ако това се случи и нямаш налична дебитна или кредитна карта, можеш да се окажеш в неприятна ситуация. 

Притежанието на кредитна карта при пътуване в чужбина може да минимизира риска да загубиш парите си, тъй като тя може да бъде блокирана от издателя. 

Поради тази причина, по-разумно е да носиш кредитна, а не дебитна карта. След блокиране, ще отнеме време да получиш новата си пластика, след като се прибереш. Това означава, че не е логично да използваш същата карта, по която получаваш заплатата си, за пътуване.

В същото време, шансът да си върнеш откраднатата сума в брой е минимален. Подобен тип престъпления се разкриват трудно, защото няма проследимост на парите в брой. За да гарантираш, че можеш да предотвратиш или минимизираш загубите в случай на кражба на лични вещи, важно е веднага да сигнализираш на финансовата институция издател на картата ти.

Независимо какъв метод на плащане използваш, когато пътуваш в чужбина, винаги е добра идея да си направиш както здравна, така и имуществена застраховка. По този начин ще имаш по-голяма сигурност по всяко време.

Това ще ти помогне да се защитиш в различни ситуации:

  • Кражба
  • Загуба на багаж
  • Закъснял полет

Безплатна застраховка при пътуване

Добрата новина е, че някои кредитни карти предлагат безплатна застраховка при пътуване, което може да спести необходимостта да се прави застраховка, а освен това и да ти спести пари. В зависимост от предпочетената карта за пътуване, застраховката може да покрива различни разходи.

Някои примери включват изброените по-долу:

  • Злополуки
  • Медицински разходи
  • Закъснение на полети
  • Изгубен багаж и др.

Каква кредитна карта за пътуване да избереш?

три кредитни карти в ръкаВсеки потребител има своите предпочитания, интереси и начин на харчене (в интернет или във физически магазин). Независимо дали говорим за кредитна карта за пътуване или за такава, която да използваш в ежедневието, изборът на финансов продукт е личен и трябва да бъде съобразен с нуждите ти.

И все пак има един основен критерии, който да вземеш предвид - колко често планираш да използваш кредитната си карта в чужбина

Вероятно се чудиш защо точно този въпрос трябва да е водещ при избора ти на кредитна карта. Отговорът е в представянето на продуктите и доколко всьщност си заслужава да плащаш годишната или месечна такса на кредитната карта. Освен това, доколко ще имаш възможност да се възползваш от бонусите.

И така, нека разгледаме двата варианта, които може да ти помогнат по-лесно да избереш своята кредитна карта:

Кредитна карта за пътешественици

Ако си от онези пътешественици, които знаят как да управляват отпуската си максимално и при кацане на родна земя, започват търсенето на самолетни билети за следващото пътуване, вероятно ще ти бъде полезна кредитна карта с много екстри

 Под много екстри визираме следните неща:

  • Трупане на бонус точки при купуване на самолетни билети или при всяко плащане;
  • Бонуси и намаления при авиокомпаниите;
  • Безплатна застраховка и други.

Този тип карти може да имат годишна такса, която можеш да оправдаеш с достатъчен брой пътувания. Това означава, че наистина това е правилният избор за теб. Ако обаче искаш такава, която да използваш само за пътуване един или два пъти годишно, вероятно потребностите ти от кредитна карта за пътуване са други.

Кредитна карта за еднократни пътувания 

Нека бъдем честни - колкото и да им се иска на по-голямата част от хората да пътуват десетки пъти през годината, това невинаги се случва. Причините са много - недостатъчно пари, отпуски и прекалено много лични ангажименти. 

И все пак, много се стараят да отделят лично време, в което да опознаят нов град, култура и да се полюбуват на красиви гледки. За тези, които не пътуват толкова често, нуждата от кредитна карта е съвсем друга. 

Вероятността да не можеш да се възползваш от много от бонус програмите на някои кредитни карти е голяма. Причината е ясна - някои от програмите за лоялност или бонусите при пътуване на кредитните карти са предназначени за хора, които пътуват често. 

Ето защо, търси карта, която е международна, няма такси при теглене на банкомати в чужбина и няма годишна такса. По този начин, няма да има нужда да „оправдаваш“ годишната такса за обслужване. В същото време ще можеш да се възползваш от сигурността и удобството на пластиката. 

Какви позитиви има Бяла Карта при пътуване в чужбина?

Бяла Карта е международна кредитна карта Mastercard

Бяла Карта е международна кредитна карта, която е призната в България, както и в множество държави по света. Mastercard картите са част от широка международна мрежа и ти гарантират сигурност и възможност да използваш картата си безпроблемно. Изключение правят някои държави, в които Бяла Карта не е активна.  

Списъкът и броят им се определя от регулаторните изисквания, приложими за компанията-издател на самата пластика. Издателят на твоята кредитна карта можеш да откриеш в договора си за кредит или да видиш пълен списък на държавите, в които не можеш да използваш Бяла Карта.

Във всички останали държави ще можеш да пътуваш и свободно да използваш картата си спрямо условията, описани в твоя договор и тарифата ти. С кредитна карта Бяла Карта разплащанията се реализират по-бързо, лесно и ефективно от всякога.

Няма такси при теглене на пари от банкомати в ЕИО

Бяла Карта е може да бъде наистина подходяща за тези, които искат да се възползват от удобството да пътуват с кредитни карти, но в същото време нямат нужда от луксозни карти за пътуване.

Както обяснихме по-горе, хората, които пътуват един-два пъти годишно, едва ли ще могат да оползотворят всички предимства на другите карти. В същото време ще трябва да плащат годишна такса за обслужване. 

Е, за тях решението може да бъде Бяла Карта. Тази гъвкава и удобна карта е с кредитен лимит до 5000 лева и без годишна такса за обслужване. Това означава, че ако не използваш картата си, няма да ти струва нищо. В същото време, когато пътуваш в чужбина, ще се възползваш от всички нейни плюсове.

Едно от най-големите предимства на Бяла Карта при пътуване е фактът, че няма такса при теглене на пари в брой от банкомати в страните от Европейския съюз. Благодарение на това, можеш спокойно да плащаш, както намериш за добре - в кеш или с карта. Дори не е нужно да обменяш пари в брой предварително. 

24/7 клиентско обслужване

Екипът на Бяла Карта се стреми да предостави отлично клиентско обслужване. Ето защо, на твое разположение има 24/7 възможност да се свържеш с нас. 

Това ти дава възможност да реагираш незабавно при възникнал проблем с картата ти по време на пътуване. При каквато и да е ситуация - кражба, повреждане или блокиране на твоята кредитна карта, можеш да се свържеш с нас и да ти съдействаме да разрешим ситуацията. 

Съвети при пътуване с кредитни карти в чужбина

Ако Бяла Карта е твоят избор за пътуване, препоръчваме ти да спазваш изброените по-долу препоръки, които ще ти гарантират по-голяма сигурност

Регистрирай картата си в онлайн профила на my.bialakarta.bg

Ако при получаването на картата си си пропуснал да създадеш акаунт на my.bialakarta.bg и да я регистрираш, не пропускай да го направиш преди да заминеш. Причината за това е, че онлайн акаунтът ти може да повиши сигурността на твоята Бяла Карта. 

Преди да си задададеш въпроса „как“, ще ти отговорим като ти разкажем за всички предимства, които той ти носи. 

Онлайн акаунтът ти на my.bialakarta.bg ти дава различни възможности:

  • Имаш достъп до извлеченията по кредитната си карта, което ще ти помогне да забележиш неоторизирана трансакция.
  • Можеш да блокираш или активираш картата си изцяло или само определени нейни функции. Тази възможност ти дава шанс да реагираш бързо и да защитиш средствата си, ако забележиш неоторизирана трансакция или картата ти бъде изгубена или открадната.
  • Профилът в Бяла Карта предлага и много други предимства.

Свали мобилното приложение на Бяла Карта

Мобилното приложение на Бяла Карта ти дава възможност да получаваш известие при всяка трансакция, направена с картата. Това също повишава сигурността на твоята Бяла Карта.

Освен това с мобилния апп също ще можеш да блокираш и активираш картата си, но и в прегледен вид ще проследяваш всички плащания, направени с картата. Научи още за мобилното приложение на Бяла Карта.

Добави своята Бяла Карта в електронния си портфейл

Имаш възможност да добавиш своята Бяла Карта в своя Google Wallet или Apple Pay. Това освен че ще направи плащанията ти с карта още по-удобни и бързи, ще ти даде и допълнителна сигурност. 

Представи си, че кредитната ти карта изчезне, а нямаш пари в брой. Докато си в чужбина това може да бъде много неприятна ситуация. В случай, че си добавил своята Бяла Карта в електронния си портфейл, отиваш до първия банкомат и теглиш необходимата сума, а веднага след това я блокираш за последващи трансакции. 

По този начин ще можеш да си подсигуриш, че няма да останеш без пари. Ако си получил известие, че вече е направена трансакция с картата ти обаче, веднага я блокирай, за да предотвратиш загуби. 

И за финал...

За разлика от парите в брой, кредитните карти могат да предложат много предимства и защита при пътуване в чужбина. Познаването на възможностите може да направи твоето пътуване още по-пълноценно и дори да ти спести пари. 

Както виждаш, пътуванията с кредитни карти могат да ти предоставят удобство, сигурност и гъвкавост. Важно е да прецениш коя е подходящата карта за нуждите ти, а след това да се насладиш на предстоящите пътешествия и хубавите спомени, които ще създадеш.

Можеш да разчиташ на своята кредитна карта при непредвидени ситуации в чужбина и нужда от допълнителни средства. С нея можеш да изтеглиш пари в брой, директно да платиш при търговец на ПОС терминал или да резервираш всичко необходимо за почивката си изцяло онлайн.

Когато правилната кредитната карта е в джоба ти, можеш да имаш по-голямо спокойствие, че няма да изпаднеш в неприятна и безизходна ситуация.

1 Коментар



Сами преди 1 година | 0

Много полезен материал.


Кредитна карта, с която имаш, когато искаш