Кандидатствай Вход
Спестяваш ли чрез финансова диета?

Спестяваш ли чрез финансова диета?

На ти ли си със своите финанси или всичко, което получаваш изтича през пръстите ти моментално?

Дали цари хаос в личния ти финансов свят? Има ли баланс между разходите и приходите или спазваш стройна финансова диета? 

Понякога няма какво повече да измислим, за да привличаме повече приходи, а в същото време ни се иска да похарчим повече, отколкото имаме. 

В такива ситуации има 2 варианта – живот на кредит или да спестяваш чрез финансова диета. Въпросът е можеш ли да спазваш стриктно финансова диета?

Какво е финансова диета и какви са ползите от нея?

Най-общо казано, това е съвкупност от стъпки, които могат да ти помогнат да промениш не само мисленето си, но начинът, по който харчиш парите си. 

Това е “диета”, следването на която може да ти помогне да намалиш разходите си, да спестиш пари и в крайна сметка да се научиш да управляваш финансите и  бюджета си.

За да добиеш по-ясна представа ще ти представим няколко идеи какво представлява една здравословна финансова диета, която може да ти гарантира стабилно финансово здраве.

Те са следните:

  • Избирай алтернативни дестинации за почивка с умерен бюджет.
  • Планирай развлеченията си умерено - ресторанти, барове, кина, разходки. Винаги си задавай въпроса какво би ти донесло дадено преживяване и дали имаш нужда на всяка цена от него в дадения момент.
  • Планирай покупките за дома като си съставиш списък с необходимите покупки, изключващ  ненужни екстри.
  • Не изхвърляй храна - един глобален проблем, за който можеш да допринесеш.
  • Не разточителствай ненужно за попълването на гардероба си - непрестанното купуване на дрехи също е еко-проблем от световна величина.
  • Планирай разходите за транспорт. Нужно ли е винаги да се придвижваш с кола, можеш ли да изминаваш това разстояние пеша или с градски транспорт, ползваш ли карта за отстъпка от дадена бензиностанция, шофираш ли икономично? През летния период придвижването с колело или тротинетка ще ти донесе приятна наслада, а и може да ти помогне да свалиш някое килце.
  • Справи се с нездравословните си навици. Какъв процент от бюджета ти месечно отива за тях - цигари, кафе или алкохол? Помисли как да подмениш тези вредни и скъпи навици с нещо по-здравословно като карта за фитнес например. А може и да си подариш награда със спестяванията като си организираш почивка или екскурзия.
  • Носи си обяд и кафе от вкъщи в офиса. Не е нужно всеки ден да харчиш от парите си в ресторант, за да се храниш здравословно и пълноценно. С добро планиране, приготвянето на обяд у дома ще ти помогне да спестиш пари, но и гаранция какво точно консумираш.

Как да започнеш финансова диета и как да я поддържаш?

За да изграждаш своите финансови навици започни от малки спестявания, които не биха се отразили на бюджета ти, но биха сложили основите на твоята спестовност. 

За да не бъдат спестяванията ти хаотични, подчинени на емоционалните пикове и спадове, за да избегнеш финансово-дефицитен йо-йо ефект, трябва да осъзнаеш, че финансовата ти кошница може да се пълни тогава, когато определяш своите цели правилно и си последователен в планирането на финансовия си режим и последващите действия.

Ето и няколко идеи как да поддържаш финансова диета. Всяка от тях може да те изведе от настоящото ти финансово положение. 

Чрез малките промени можеш да постигнеш много добри резултати:

  • Превърни лошите си навици в спестяванияЗа всеки лош навик си постави фиксирана сума. При повторение на навика внасяш в касичка сумата. Така санкционирането ще ти помогне да се откажеш от тези навици и същевременно ще спестяваш пари.
  • Касичката с монети от 1 лв. и 2 лв., които намираш в джоба си или методът прибирам се вкъщи и изсипвам всички стотинки в касичка. Много хора практикуват събиране на монети по 1 лв. и 2 лв. в касичка и после си купуват нещо с тях. Не усещаш как пестиш, не си налагаш да спестяваш, не се ограничаваш. Ще се изненадаш колко такива монети минават през ръцете ти всеки ден.
  • Започни да спестяваш от началото на месеца. Определи си някаква сума – желателно е да завършва на 0, например 10 лева. Можеш да прибавяш нули, ако имаш възможност.  Може да започнеш и със 100 лева и всеки ден да добавяш по 1 лев. Нарастващата сума може да бъде различна, но всеки ден трябва да се прибавя в касичката. По този начин за един месец ти ще имаш спестени пари. Към така сформиралия се бюджет можеш да прибавяш и допълнителни постъпления, както и останали суми от спестявания от други разходни пера.
  • Спестяване по американската система “52 седмици” . Започва се от първата седмица като се внася 1 лев, всяка следваща седмица се увеличава с по 1 лев, а последната седмица внасяш 52 лева. Можеш да започнеш и в обратен ред. Можеш, на принципа на случаен избор, който ти определяш и съответно зачеркваш сумата, която си избрал да внесеш. С лекота в края на годината ще имаш спестени 1352 лева.
  • Спестявай чрез процент от покупките. При всяка покупка заделяш 10% от стойността на покупката. По този начин, освен че спестяваш, имаш възможност да следиш и контролираш самите покупки.

Какви са вариантите да спестяваш чрез финансова диета?

В зависимост от конкретните нужди и възможности на всеки човек, формите на спестяване чрез финансова диета могат да са различни. 

Ето няколко вида финансова диета, базирани на конкретни сценарии:

Диета за намаляване на дълга

В живота на повечето от нас има периоди, в които дълговете набъбват малко повече. Да кажем, че скоро си изтеглил ипотека. 

После си имал нужда от нови електроуреди, за които си изтеглил няколко стокови кредита, а освен това си взел немалък потребителски кредит за обзавеждането. 

Нека не забравяме и кредитната карта, с които почти задължително върви ипотеката. Един такъв потребител има спешна нужда от финансова диета за намаляване на дълга.

Ето какво препоръчваме:

  • Направи списък на всички свои задължения и датите, на които трябва да правиш вноски.
  • Състави план за постепенното им покриване.
  • Не допускай дълговете ти да представляват повече от 30% от чистия ти месечен приход.
  • Не тегли нови, докато не погасиш поне такава част от старите, че да влезеш в „здравословните“ нива на под 30%.

Диета за пестене

Има и потребители, които не теглят заеми и предпочитат да изчакат за мечтаните придобивки докато спестят пари за тях. 

За тези хора финансовата диета би изглеждала различно:

  • Направи списък с остойностяване на желаните покупки и срокове за постигането им.
  • Прецени с дългосрочен план по колко пари трябва да спестяваш на ден/седмица/месец, за да се сдобиеш с всяко от нещата в срок.
  • Започни да заделяш парите още в началото на месеца в отделна сметка, или в касичка.

Диета за постигане на спестяване на енергия

Може да ти звучи екстравагантно, но зеленият начин на живот може да ти пести и доста пари от сметката за ток.

С прости навици като изгасването на лампи, когато не ги ползваш, настройване на пералнята и съдомиялната през нощта, за да ползваш нощна енергия и хапване на повече сурова храна, могат да ти спестят около половината от сметката за ток. 

Добави навици да ползваш толкова вода, колкото наистина ти е необходимо и да не отопляваш ненужни помещения през зимата и портфейлът ти неизменно ще усети, че си минал на финансова диета.

Диета за постигане на по-здравословен живот

Здравословният начин на живот също може да бъде от полза за финансовото ти здраве. Започни да планираш менюто за себе си или за семейството на седмична база и ще видиш колко много пари ще спестиш от непредвидени разходи за храна. 

Освен това, със стриктен план и силна воля можеш да се храниш наистина здравословно, като така дългосрочно би спестил от разходи по лекари и лечение.

Какво може да се постигне с финансова диета?

Със спазването на правила при харченето и с ясен план за целите и задачите ни при управление на личните ни финанси може да се постигне почти всичко. 

Важното е да напипаш правилния пулс на собствения си живот, да начертаеш правилните стъпки и да бъдеш стриктен в спазването им.

Какви са грешките при финансова диета?

Разбира се, като при всяка друга диета, и при финансовата има грешки, които се допускат и които е добре да избягваш.

Най-честите грешки, за които е добре да внимаваш е да не започваш финансова диета само временно. Ако го направиш рискуваш след приключването на диетата не само да се върнеш към старите си навици, но и да прекалиш с разходите.

Друга често срещана грешка е прекаленото спестяване. Да, понякога се случва, без да се усетиш да намалиш разходите си до толкова, че да спреш да задоволяваш належащите си нужди. 

Съветваме те да не стигаш до тази крайност, защото последиците не са никак добри за теб и семейството ти.

Не прегладнявай с Бяла Карта 

Бяла Карта може да бъде изключително удобен помощник в изграждането на правилни навици за управление на личните ти финанси.  

В сайта ни ще откриеш купища информация как най-добре да се справяш с балансирането на домашния си бюджет.

Използвай предложенията на Бяла Карта, избери стъпките, които ти допадат и биха променили финансовите ти навици трайно и действай последователно. 

Гарантираме ти успешни спестявания и основи на твоето бъдещо финансово благополучие.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш