Кандидатствай Вход
Спестяваш ли чрез финансова диета?

Спестяваш ли чрез финансова диета?

 • Бяла Карта
 • 18.10.2017
 • Кредитни карти
 • Коментари: 0
 • 2778

На ти ли си със своите финанси или всичко, което получаваш изтича през пръстите ти моментално?

Дали цари хаос в личния ти финансов свят, има ли баланс между потреблението и получаването или спазваш стройна финансова диета? Въпросът, който изниква е можеш ли да спестяваш без финансова диета?

За да не бъдат спестяванията ти хаотични, подчинени на емоционалните пикове и спадове, за да не попаднеш в поредния йо-йо финансово дефицитен ефект, е важно да осъзнаеш, че финансовата ти кошница може да се пълни тогава, когато определяш своите цели правилно и си последователен в планирането на финансовия си режим и последващите действия.

Ето идеи какво представлява една здравословна финансова диета, която може да ти гарантира стабилно финансово здраве:

 • Да избираш алтернативни дестинации за почивка с умерен бюджет.
 • Да планираш развлеченията умерено - ресторанти, барове, кина, разходки. Винаги си задавай въпрса какво би ти донесло дадено преживяване и дали имаш нужда на всяка цена от него в дадения момент.
 • Да планираш покупките за дома като храна и консумативи, да действаш със списък и да не включваш ненужни екстри; да не изхърляш храна - един глобален проблем, за който можеш да допринесеш.
 • Да не разточителстваш ненужно за попълването на гардероба си - непрестанното купуване на дрехи също е еко-проблем от световна величина. Ако планираш по-добре, ще си удовлетворен и от приноса ти към един глобален проблем. Ревизирай гардероба си - кои дрехи можеш да преправиш актуално, кои не ползваш и можеш да подариш за дадена кауза. Едва тогава направи следващите си покупки.
 • Аксесоарите - носиш ли всички? Помисли кои са основните, които носиш и заложи само на тях. Ако например шаловете ти стоят в гардероба и носиш само бижута, не влагай повече в купуване на шалове. Така дори ще можеш да си позволиш по-скъпи бижута.
 • Планирай разходите за транспорт. Нужно ли е винаги да се придвижваш с кола, можеш ли да изминаваш това разстояние пеша или с градски транспорт, ползваш ли карта за отстъпка от дадена бензиностанция, шофираш ли икономично?
 • Справяне с нездравословни навици. Какъв процент от бюджета ти месечно отива за тях - цигари, кафе или алкохол? Помисли как да подмениш тези вредни и скъпи навици с нещо по-здравословно като карта за фитнес например. А може и да си подариш награда със спестяванията - неколкодневна почивка или екскурзия.

За да изграждаш своите финансови навици започни от малки спестявания, които не биха се отразили на бюджета ти, но биха сложили основите на твоята спестовност.

Ето и няколко игри - идеи за спестявания, които ще те изведат от настоящото ти финансово положение. Чрез малките промени можеш да постигнеш много добри резултати.

 • Превърни лошите си навици в спестявания. За всеки лош навик си постави фиксирана сума. При повторение на навика внасяш в касичка сумата. Така самосанкционирането ще ти помогне да се откажеш от тези навици и същевременно ще спестяваш пари.
 • Касичката с монети от 1лв. и 2лв., които намираш в джоба си или методът прибирам се в къщи и изсипвам всички стотинки в касичка - Много хора практикуват събиране на монети по 1 лв. и 2 лв. в касичка и после си купуват нещо с тях. Не усещаш как пестиш, не си налагаш да пестиш, не се ограничаваш.
 • Започни да спестяваш от началото на месеца. Определи си някаква сума – желателно е да завършва на 0, например 10 лева. Можеш да прибавяш нули, ако имаш възможност. Може да започнеш и със 100 лева и всеки ден да добавяш по 1 лев. Нарастващата сума може да бъде различна, но всеки ден трябва да се прибавя в касичката. Така за един месец ти ще имаш спестени пари. Към така сформиралия се бюджет можеш да прибавяш и допълнителни постъпления, както и останали суми от спестявания от други разходни пера. 
 • Спестяване по американската система “52 седмици” - Започва се от първата седмица като се внася 1 лев, всяка следваща седмица се увеличава с по 1 лев, а последната седмица внасяш 52 лева. Можеш да започнеш и в обратен ред. Можеш, на принципа на случаен избор, който ти определяш и съответно зачеркваш сумата, която си избрал да внесеш. С лекота в края на годината ще имаш спестени 1352 лева.
 • Спестявания чрез процент от покупките - При всяка покупка заделяш 10% от стойността на покупката. По този начин освен, че спестяваш имаш възможност да следиш и контролираш самите покупки.

Използвай предложенията на Бяла Карта, избери стъпките, които ти допадат и биха променили финансовите ти навици трайно и действай последователно. Гарантираме ти успешни спестявания и основи на твоето бъдещо финансово благополучие.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш