Кандидатствай Вход
Спестяваш ли чрез финансова диета?

Спестяваш ли чрез финансова диета?

На ти ли си със своите финанси или всичко, което получаваш изтича през пръстите ти моментално?

Дали цари хаос в личния ти финансов свят, има ли баланс между потреблението и получаването или спазваш стройна финансова диета? Въпросът, който изниква е можеш ли да спестяваш без финансова диета?

За да не бъдат спестяванията ти хаотични, подчинени на емоционалните пикове и спадове, за да не попаднеш в поредния йо-йо финансово дефицитен ефект, е важно да осъзнаеш, че финансовата ти кошница може да се пълни тогава, когато определяш своите цели правилно и си последователен в планирането на финансовия си режим и последващите действия.

Ето идеи какво представлява една здравословна финансова диета, която може да ти гарантира стабилно финансово здраве:

 • Да избираш алтернативни дестинации за почивка с умерен бюджет.
 • Да планираш развлеченията умерено - ресторанти, барове, кина, разходки. Винаги си задавай въпрса какво би ти донесло дадено преживяване и дали имаш нужда на всяка цена от него в дадения момент.
 • Да планираш покупките за дома като храна и консумативи, да действаш със списък и да не включваш ненужни екстри; да не изхърляш храна - един глобален проблем, за който можеш да допринесеш.
 • Да не разточителстваш ненужно за попълването на гардероба си - непрестанното купуване на дрехи също е еко-проблем от световна величина. Ако планираш по-добре, ще си удовлетворен и от приноса ти към един глобален проблем. Ревизирай гардероба си - кои дрехи можеш да преправиш актуално, кои не ползваш и можеш да подариш за дадена кауза. Едва тогава направи следващите си покупки.
 • Аксесоарите - носиш ли всички? Помисли кои са основните, които носиш и заложи само на тях. Ако например шаловете ти стоят в гардероба и носиш само бижута, не влагай повече в купуване на шалове. Така дори ще можеш да си позволиш по-скъпи бижута.
 • Планирай разходите за транспорт. Нужно ли е винаги да се придвижваш с кола, можеш ли да изминаваш това разстояние пеша или с градски транспорт, ползваш ли карта за отстъпка от дадена бензиностанция, шофираш ли икономично?
 • Справяне с нездравословни навици. Какъв процент от бюджета ти месечно отива за тях - цигари, кафе или алкохол? Помисли как да подмениш тези вредни и скъпи навици с нещо по-здравословно като карта за фитнес например. А може и да си подариш награда със спестяванията - неколкодневна почивка или екскурзия.

За да изграждаш своите финансови навици започни от малки спестявания, които не биха се отразили на бюджета ти, но биха сложили основите на твоята спестовност.

Ето и няколко игри - идеи за спестявания, които ще те изведат от настоящото ти финансово положение. Чрез малките промени можеш да постигнеш много добри резултати.

 • Превърни лошите си навици в спестявания. За всеки лош навик си постави фиксирана сума. При повторение на навика внасяш в касичка сумата. Така самосанкционирането ще ти помогне да се откажеш от тези навици и същевременно ще спестяваш пари.
 • Касичката с монети от 1лв. и 2лв., които намираш в джоба си или методът прибирам се в къщи и изсипвам всички стотинки в касичка - Много хора практикуват събиране на монети по 1 лв. и 2 лв. в касичка и после си купуват нещо с тях. Не усещаш как пестиш, не си налагаш да пестиш, не се ограничаваш.
 • Започни да спестяваш от началото на месеца. Определи си някаква сума – желателно е да завършва на 0, например 10 лева. Можеш да прибавяш нули, ако имаш възможност. Може да започнеш и със 100 лева и всеки ден да добавяш по 1 лев. Нарастващата сума може да бъде различна, но всеки ден трябва да се прибавя в касичката. Така за един месец ти ще имаш спестени пари. Към така сформиралия се бюджет можеш да прибавяш и допълнителни постъпления, както и останали суми от спестявания от други разходни пера. 
 • Спестяване по американската система “52 седмици” - Започва се от първата седмица като се внася 1 лев, всяка следваща седмица се увеличава с по 1 лев, а последната седмица внасяш 52 лева. Можеш да започнеш и в обратен ред. Можеш, на принципа на случаен избор, който ти определяш и съответно зачеркваш сумата, която си избрал да внесеш. С лекота в края на годината ще имаш спестени 1352 лева.
 • Спестявания чрез процент от покупките - При всяка покупка заделяш 10% от стойността на покупката. По този начин освен, че спестяваш имаш възможност да следиш и контролираш самите покупки.

Използвай предложенията на Бяла Карта, избери стъпките, които ти допадат и биха променили финансовите ти навици трайно и действай последователно. Гарантираме ти успешни спестявания и основи на твоето бъдещо финансово благополучие.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш