Кандидатствай Вход
9 разхода, които съсипват семейния ти бюджет

9 разхода, които съсипват семейния ти бюджет

Познаваш ли достатъчно добре бюджетния си план, за да осъзнаеш кои разходи влияят неблагоприятно на дългосрочното ти финансово състояние?

Може би нямаш време да анализираш по този начин бюджета си, но те съветваме да обърнеш внимание на регулярните разходи, които правиш. 

Познавайки навиците си за харчене ще можеш да прецениш кои са излишни и коя част може да съкратиш.

Ето и 9 разхода които съсипват семейния ти бюджет

Изграждането на бюджет не изисква сбогуване с всеки малък лукс и мъничко лакомство, на които се наслаждаваш. 

Вместо това, съставянето на план за разходите може да ти помогне да установиш бюджетни “течове” и да освободиш място за наистина полезни нужди.

Хвърли бърз поглед на следните фактори, които много вероятно заемат твърде голяма част от месечните ти разходи.

Лихвени плащания по няколко на брой кредити

Ако имаш няколко заема с различни лихвени проценти, може би на регулярна база плащаш сума, която съвсем не е малка, само за да погасяваш дълговете си. 

Истината е, че понякога консолидирането на кредитите може да те улесни значително и да свие разходите ти на месец за лихви. Консолидацията понякога е едно разумно решение, с оглед финансовата ти сигурност.

Сметката ти за кабелна телевизия

Едва ли скоро си се замислял колко плащаш само за кабелна телевизия, от която гледаш реално само десетина канала. 

Този незначителен на вид разход обаче може да ти спести доста средства в дългосрочен план. 

Разбира се, първо трябва да се заинтересуваш с колко можеш да намалиш месечната си сметка. Има вариант и директно да се откажеш от кабелната телевизия и да преминеш изцяло на стрийминг платформи. 

Всъщност вече има няколко добри стрийминг платформи на адекватна месечна такса, с които ще можеш да се наслаждаваш на разнообразни кино продукции и сериали. 

Всичко това може би ще ти струва по-малко за бюджета, а и ще се лишиш от така досадните рекламни блокове.

Ненужна застраховка

Разумно е да преоценяваш редовно автомобилната си застраховка, животозастраховането и другите индивидуални и осигурени от работодателя застрахователни полици, за да си сигурен, че те все още отговарят на твоите нужди.

Абонамент във фитнес залата

Членството в спортна зала и индивидуалните фитнес уроци могат да отнемат една стабилна част от бюджета ти. 

Дали обаче се нуждаеш задължително от толкова скъпа тренировка или можеш да я замениш с нещо релевантно? Можеш да се възползваш от безплатни или поне по-евтини уроци онлайн.

Скъпи подаръци

Рождени дни. Свети Валентин. Коледа. Ден на майката. Ден на бащата. Понякога е един месец може да има по 4-5 повода, за които да даваш колосални суми пари, именно за подаръци.

Не е нужно обаче подаръкът да е скъп, за да е ценен и качествен. Отдели си предварително лимит, който да не прекрачваш, когато става въпрос за подаръци. 

Така ще можеш да се контролираш и да не пръскаш пари за всяко нещо, което ти допадне с магазина.

Цигари и електронни цигари

Минимизирай или направо спри разходите за цигари и електронни цигари, защото ако си направиш месечен анализ, ще установиш, че разходите за тях съвсем не са малки.

Скъпият ти план за мобилен телефон

Кога последно си преговарял абонаментния ти план с оператор? Със сигурност има по-изгодни сделки, подходящи за теб, но няма как да разбереш, ако лично не се заинтересуваш.

Твоята месечна сметка за мобилен телефон може сериозно да набъбне бюджета ти. И ако я приемеш за даденост, ще плащаш голяма сума пари за услуги, от които едва ли се възползваш на максимум. 

Точно затова е време да вземеш инициативата и да питаш оператора си какви други абонаментни планове биха били подходящи за теб.

Разходи за доставка на храна

Когато не ти се приготвя вечеря, доставката на готово ядене е нещо, от което можеш спокойно да се възползваш. 

Когато обаче този навик се превърне в ежедневие, разходите ти за храна определено ще скочат осезаемо. 

Имай предвид, че поръчването на готова храна е далеч по-скъпо от приготвянето у дома с продукти. Затова е добре да контролираш този разход и да не прекаляваш с честото поръчване от ресторанти.

Артикули на пълни цени, без намаление

Преди да избързваш с покупките на някои уреди и вещи, помисли, дали не е по-добре да изчакаш период, в който те са с намалени цени.

Като например пазаруване на зимни дрехи през лятото - със сигурност ще спестиш около 40-50% от пълната цена, която би платил, ако закупиш същите неща през студения сезон.

Пазаруването на дрехи втора ръка също е добра практика за пестене на пари.

Бяла Карта подкрепя бюджета ти

Ако искаш да разполагаш с пари до заплата всеки месец, кандидатствай за кредитна карта Бяла Карта. 

Кредитна карта Бяла Карта може да бъде добър помощник на твоя семеен бюджет и да ти помогне да посрещаш спокойно неочакваните разходи. 

С Бяла Карта няма да плащаш такси при теглене от банкомати в България и целия Европейски съюз и нямаш годишна такса за обслужване на картата. 

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш