Кандидатствай Вход
Каква екипировка е нужна за зимните спортове?

Каква екипировка е нужна за зимните спортове?

Ако тепърва започваш да се увличаш по зимни активности като ски или сноуборд, бързо ще откриеш, че има много неща за учене, покрай тези екстремни спортове. Вероятно си наясно, че дънките и слънчевите очила не са разумен избор и че старите ски или борд на твоя приятел няма да ти свършат толкова добра работа.

Всеки магазин за отдаване на екипировка под наем ще може да ти помогне, а отдаването под наем винаги е добър вариант да изпробваш нещата, преди да похарчиш пари.

Но за да имаш представа какво да очакваш или си готов да направиш първа крачка и да закупиш цялото си оборудване, то в този материал ще намериш полезна информация.

Провери предварително всичко, от което се нуждаеш за съответния спорт, с цел да го практикуваш удобно и безопасно.

Каква екипировка е нужна за зимните спортове?

Основна екипировка за зимни спортове - ски или сноуборд

Ските са един от най-популярните и практикувани зимни спортове. Екипировката за тях не е изключително бюджетна и това създава трудност при започване на практикуване.

Преди да започнеш да практикуваш и да се увериш, че наистина ти харесва, можеш да се довериш на компаниите, предлагащи екипировка под наем. 

Не е нужно да се притесняваш от това каква зимна екипировка да избереш, защото магазините, даващи оборудване под наем, ще ти съдействат.

Ски

За щастие, повечето компании предлагат таблица с размери за всяка марка и модел, за да помогнат на клиентите да съчетаят височината и теглото си с добре прилепнали ски. По-лесно е да се научиш на изкуството да правиш завои на по-къси ски.

Ските също се предлагат специално проектирани за вида на терена, който харесваш - дебели ски с рокерски функции (леко наведени в средата) за плаване на прах, карвинг ски за поддържани писти и твърди условия, фрийрайд ски за парк и лула.

Универсалните ски са най-подходящи за начинаещи и всяка ски компания има богат избор, включително дългогодишни международни марки.

Ски връзки

Освен ако не планираш да използваш ски за обиколка извън ски курортите, ски връзките са сравнително рационализирани, въпреки че някои са по-тежки от другите. 

Важно е ширината на връзката да се вписва удобно в ширината на ски-те и да е зададено напрежението за лесно освобождаване.

Ски обувки

Обувките са най-важният компонент за настройката на стягане. Като общо правило - обувките трябва да са плътно прилепнали с палеца на крака.

Обувките предлагат различна степен на твърдост и когато тепърва започваш, идеален вариант е по-мека обувка с много гъвкавост.

Важно е дамите да си вземат специфични дамски обувки, тъй като те са проектирани да се поберат под долния мускул на прасеца на жената.

Щеки

При щеките някои са по-леки от други, но всички те вършат работата да ти помогнат да вземеш завоите си надолу по планината. Има различни форми щеки, като извитите са за ски спускания.

Дължината обаче е от решаващо значение. Как да разбереш, че си избрал правилната дължина?

Когато поставиш щеката вертикално нагоре с върха и я стиснеш с в ръката си, като дланта ти трябва да опира пръстена, тогава, ако предмишницата ти и щеката образуват прав ъгъл (или почти такъв), значи си открил това, което ти е нужно.

Сноуборд

Както при ските, сноубордовете обикновено се предлагат с таблица с размери, съчетаваща височина и тегло с препоръчителната дължина на борда.

Отново начинаещите трябва да изберат дъска, която е с няколко сантиметра по-къса от препоръката за по-лесно извършване на завои.

В зависимост от терена, който предпочиташ да караш, дъските са по-твърди с по-изразени странични изрязвания, по-дебели, по-меки и по-гъвкави за трикове и парково каране.

Свързване на сноуборд

Подобно на самите дъски, сноуборд връзките се различават по тегло и гъвкавост. По-меките, по-гъвкави опции са най-подходящи за начинаещите. 

Някои любители намират по-добър контрол с връзки, които се стягат по-нагоре на стъпалото, докато други предпочитат такива, които преминават през върховете на пръстите.

Сноуборд обувки

Отново дамите трябва да се придържат към специфичните дамски обувки, тъй като те са проектирани да отговарят на анатомията на женската подбедрица.

Ски яке или сноуборд яке

Отново твоят избор ще зависи от личния стил и комфорта, но носенето на яке, предназначено за сноуборд, е от ключово значение. Напълно допустимо е скиорите да носят връхни дрехи, проектирани от марки сноуборд (Burton, DC и др.). А сноубордистите да носят ориентирани към ски марки като Marker или Spyder.

Всички те са предназначени за движение, комфорт и топлина, така че стилът и изборът на марка зависи от теб.

През зимата - дишането на кожата също е важно и купуването на панталони и якета с отвори за мишници и крака може да поддържа потта ти под контрол и да ти помогне да се чувстваш комфортно през целия ден на пистите.

Аксесоари

Каска

Никога не карай ски или сноуборд без каска. И каската трябва да е такава, предназначена за каране на ски и сноуборд - не за колоездене, скейтборд или мотоциклетизъм. Увери се, че приляга плътно на главата ти, без да стиска прекалено силно. 

Комфортът е въпрос на лични предпочитания, но като цяло ще установиш, че каските са по-топли и удобни от шапките.

Също така е добра идея да избереш каската и очилата си едновременно, за да осигуриш съвместимо прилепване.

Ръкавици

Има различни видове ръкавици и може да избереш тези, които са най-удобни за теб - трябва да са плътно прилепнали, но не стегнати.

Очила

Носи специални очила, а не слънчеви очила. Ако си с обикновени очила, докато се плъзгаш надолу, вятърът ще се потопи в слънчевите очила и ще накара очите ти да се насълзяват.

Балаклава

Балаклавата е твоят най-добър приятел в студените, снежни дни. Той трябва да предпазва, когато е ветровито или е много студено. 

Този аксесоар е фантастичен, за да поддържаш лицето си топло и да предотвратиш духането на вятъра по врата.

Основни слоеве

Наслояването винаги е добра идея, когато караш ски, така че можеш да добавяш или премахваш слоеве в зависимост от времето и променящите се температури.

Чорапи

Носи специфични за ски и сноуборд чорапи. Те обикновено са изработени от мериносова вълна и са проектирани с добре поставени подложки по петите. Те са много по-добри от удвояването на обикновените чорапи. Въпреки относителната си тънкост, те са топли и дишащи.

В случай, че имаш нужда от допълнителни финансови средства, за да инвестираш в мечтаната екипировка, кредитна карта Бяла Карта е на твое разположение и може да кандидатстваш както по телефон, така и онлайн.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш