Кандидатствай Вход
Бърз онлайн кредит или кредитна карта?

Бърз онлайн кредит или кредитна карта?

В различни моменти от живота, почти всички имат нужда от допълнителни пари за покриване на ежедневни разходи, за рефинансиране на кредит или за финансиране на дадена покупка. 

В тези моменти, повечето хора разчитат на кредит или кредитна карта. 

Когато говорим за нужда от по-малки суми пари и ежедневни разходи, често вариантите за финансиране може да са бърз онлайн кредит или кредитна карта. Тъй като това е нужда, която възниква често, точно това ще бъде и темата на тази статия в блога ни.

Всеки от двата продукта има своите характеристики, които го правят полезен и приложим за конкретна цел.

Както кредитните карти, така и бързите кредити дават на потребителите достъп до пари, с които да обезпечат определен разход. 

За начало кредитните карти имат кредитен лимит, от който можеш да се възползваш многократно - при редовно плащане на задълженията. 

Бързият онлайн кредит е кредит на вноски или кредит до заплата, който използваш само веднъж.

В зависимост от коя финансова институция ще кандидатстваш, изискванията за одобрение за всеки от кредитните продукти са различни. 

Според нуждата от пари, може да има логика да използваш един от двата продукта. За да ти помогнем да прецениш кога и какво да използваш, започваме с основни характеристики на всеки от кредитните продукти. 

Какво е бърз кредит и за какви разходи е подходящ?

Бързите онлайн кредити заеми са вид кредит на вноски. По-често този вид заеми се предлагат от небанкови финансови институции. 

Те са подходящи за финансиране на по-големи покупки и разсрочване на плащането им във времето. Могат да бъдат използвани и за посрещане на спешни и неотложни разходи до заплата. 

При одобрение за бърз онлайн кредит получаваш еднократно финансиране в брой или по сметка, което изплащаш в течение на предварително определен срок с определен лихвен процент. 

Размерът на лихвата варира според условията на финансовата институция.

Както и при други типове кредити, тук по-често можеш да избереш размера на месечната вноска, за да отговаря на бюджета ти. Лихвените проценти често могат да бъдат по-високи от тези на други видове кредити. Това обаче зависи от конкретния продукт, твоята кредитоспособност, срок за връщане и т.н.

Ако имаш влошена кредитна история, бързите онлайн кредити може да се окажат един от малкото опции за финансиране на определени нужди. 

Кредитният ти рейтинг обаче те прави и по-рисков кредитополучател, което може да оскъпи онлайн кредита. 

Имай предвид, че както други кредитни продукти, бързите онлайн кредити може да имат и други оскъпявания освен лихвата - такса за кандидатстване, неустойки и други. Ето защо, винаги се информирай какъв е годишният процент на разходите по кредита. ГПР-то показва реалната цена на заема. 

Предимства и недостатъци на бързите онлайн кредити

Бързите онлайн кредити несъмнено имат своите предимства. 

Повечето финансови институции, които предлагат този тип продукт дават възможност за дистанционно и улеснено кандидатстване. 

Освен това, финансовите институции се стараят да разглеждат заявките бързо и да отпускат средствата същия ден или още на следващия.

Бързите онлайн кредити може да са подходящо решение при нужда от финансиране и за хора, които имат влошена кредитна история или без трудов договор.

Финансовите институции разбират нуждите на потребителите и бързо се нагласят спрямо тях. Поради тази причина могат и да предложат достъпни продукти.  

Достъпността на продукта обаче е за сметка на риска, които компаниите поемат. Когато един кредитополучател има влошена кредитна история например, той се смята за по-високорисков.

Това от своя страна поражда нуждата финансовите институции да се „застраховат“ и съответните бързи онлайн заеми може да имат по-високи лихви спрямо традиционните банкови потребителски кредити. Това е и един от недостатъците на бързите кредити.

Друг са потенциално краткия срок за изплащане на заема. Това може да създаде затруднения в семейния бюджет.

Ако често имаш нужда от допълнителни пари до заплата, бързите онлайн кредити може да не са най-доброто решение. Причината е, че ще трябва да кандидатстваш всеки път, а това е може да доведе и до нужда от плащане на такси за кандидатстване или други. 

За този тип нужди може да се окаже, че подходящ за теб продукт са кредитните карти. Нека обаче разгледаме тяхната същност, предимства и недостатъци. 

Какво представлява кредитната карта и за какви разходи е подходяща?

Кредитната карта предлага отпуснат определен кредитен лимит, който може да изразходваш и при изплащане на задълженията, може да използваш отново.  

Кредитният лимит може да бъде от няколкостотин до няколко хиляди лева. Какъв ще бъде размерът му зависи от типа продукт, както и от твоята кредитоспособност - кредитна история, доходи и т.н.

Пластиката има срок на валидност, но твоята кредитна линия остава отворена до момента, в който не решиш да прекратиш договора си с финансовата институция. 

Кредитните карти са предназначени за по-малки ежедневни разходи. Те могат да служат и като кредит до заплата, от който можеш да се възползваш всеки месец. 

Зависимост от продукта, който избереш кредитните карти може да имат годишна такса, такси за теглене на пари от банкомати, такси за чуждестранни трансакции, такси за забави и други. 

Както при бързият онлайн кредит, лихвеният процент при кредитните карти варира според типа продукт, финансовата институция и твоята кредитоспособност. 

Някои кредитни карти имат бонус програми, кешбек програми, гратисен период или други. Зависи от какъв продукт имаш нужда или можеш да си позволиш, на пазара вероятно вече се предлага. 

От теб се изисква да направиш необходимото проучване. 

Предимства и недостатъци

Ако използваш кредитната си карта за ежедневни разходи и имаш финансова дисциплина да погасяваш вноските си навреме и изцяло, може да се възползваш от бонусите и лоялната програма на съответната карта. 

Кредитната карта може да служи и като фонд за спешни случаи. Можеш да я използваш за неочаквани и неотложни разходи или като заем до заплата. 

Сред недостатъците на кредитните карти е изключително лесното им използване - само с едно приближаване до ПОС терминала. Фактът, че не боравиш с физически пари, може да доведе до прекомерно харчене. 

Разбира се, за хората, които могат да контролират покупките си, това няма да бъде проблем. 

Недостатък е, че може да отнеме време да получиш кредитната карта, но позитивът след това е, че вече в ръцете ти - можеш да я използваш, когато имаш нужда. Няма по-бърз кредит от вече одобрения, нали.

Някои кредитни карти, независимо дали са издадени от банка или небанкова финансова институция може да имат годишни такси, които при нередовно използване на картата да я оскъпяват излишно. 

Също така, ако не избереш правилната за нуждите си кредитна карта, може да нямаш възможност да се възползваш от бонуси и лоялни програми. 

Ако използваш картата си само като резервен фонд за спешни случаи - защо ти е необходимо да плащаш годишна такса. Това за теб ще бъде излишен разход. 

Ако вземеш карта, която ти дава точки или кешбек при разходи, свързани с пътуване в чужбина, но ти почиваш извън страната веднъж годишно - няма да можеш да се възползваш от това преимущество. Същото ще се отнася и за други предимства. 

Защо и кога да изберем Бяла Карта?

Кредитна карта Бяла Карта е подходяща за хората, които имат нужда от пари до заплата или искат да разполагат с буфер при спешни ситуации. 

Едни от най-големите й предимства са това, че няма такса за кандидатстване и е без годишна такса за обслужване на картата. Това означава, че ако не я използваш, няма да ти струва нищо.  

В същото време, при нужда винаги ще разполагаш с допълнителни пари. 

Бяла Карта е международна карта с кредитен лимит до 5000 лв. Тя е създадена, за да осигури удобство в ежедневието ти - подходяща е да я използваш, както прецениш. 

За разлика от други кредитни карти на пазара, Бяла Карта няма такси при теглене на пари от банкомати в България и останалите страни от Европейския съюз. 

Множество промоции и програмата „Печели с Бяла Карта“ дават възможност на потребителите да получат допълнителна стойност, използвайки или препоръчвайки картата. 

Тази гъвкава кредитна карта е създадена с мисъл да даде алтернативен избор и шанс на повече български потребители за достъп до този платежен инструмент. Поради тази причина Бяла Карта дава шанс за одобрение на хора с влошена кредитна история или без наличие на постоянен трудов договор. 

В заключение ... 

Независимо кой продукт избереш, не забравяй, че това е кредит и дълг, който трябва да бъде изплатен. 

Преди да вземеш решението, помисли дали наистина имаш нужда от допълнителни пари, можеш ли да изчакаш и прецени реалните си възможности да плащаш задълженията си. 

Старай се винаги да бъдеш изряден кредитополучател, за да можеш да изградиш добра кредитна история. 

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш