Кандидатствай Вход
Кредитни рейтинги и лимити

Кредитни рейтинги и лимити

  • Аксес Файнанс
  • 22.02.2023
  • Вдигане на лимит на кредитна карта
  • Коментари: 0
  • 774

Какво е кредитен рейтинг?

Кредитен рейтинг или т.нар. кредитна история е фактор, оценяващ кредитоспособността на определено физическо лице, фирма или институция

Днес говорим за кредитен рейтинг на физически лица. Оценката дава информация за кредитоспособността на дадено лице да изплати своите задължения към финансовата институция спрямо уговорените в договора срокове. 

В случай, че си имал кредит или кредитна карта, в Централния кредитен регистър се пазят данни за внесените и невнесените вноски и закъснения, както и общата изтеглена и изплатена сума. 

Банките и небанковите финансови институции използват тази информация, за да определят дали да отпуснат или не заем или кредитна карта на дадено лице. 

Разбира се, това е само един от факторите, които влияе на взимането на решението за одобрение или отказ. 

Достъп до тези данни можеш да получиш и ти, подавайки заявление към ЦКР на БНБ. Информацията е достъпна и от банковите и небанковите финансови институции. 

Какво е кредитен лимит?

Кредитният лимит е максималният размер на отпусната сума по кредитна карта, която финансовата институция предоставя на клиент. 

Размерът на отпуснатия кредитен лимит може да варира както според продукта, така и спрямо кредитоспособността на клиента. 

Кредиторите обикновено определят какъв лимит да дадат на база информация, предоставена от клиента. Тя може да бъде свързана с кредитната му история, наличието на трудов договор, наличие на други задължения към финансови институции, доходи, разходи и т.н. 

Кредитни рейтинги и лимити 

Когато си наясно с определенията на кредитен рейтинг и лимит, нека видим как те влияят едно на друго. 

Как кредитният ти рейтинг влияе върху кредитния лимит?

Както споменахме, един от факторите, на база на който се определя размера на лимита е кредитната история. 

Тя е ясен показател за кредитоспособността на кредитоискателя. 

В случай, че имаш влошена кредитна история, може да ти бъдат отказани кредити или кредитни карти. 

Другият вариант е да ти бъде отпуснат по-нисък кредитен лимит. По този начин финансовата институция ти дава възможност да докажеш, че можеш да го управляваш правилно. След което, при необходимост, той може да бъде увеличаван.

Как твоят кредитен лимит може да повлияе върху кредитната ти история?

За тези, които пазаруват отговорно и спрямо бюджета си, кредитният лимит по-скоро няма да повлияе на кредитната история. 

Тези потребители умеят да управляват парите си и да се възползват максимално от финансовите инструменти. 

За онези обаче, които пазаруват импулсивно, не умеят да спазват бюджета си и да контролират покупките си - кредитният лимит може да повлияе на кредитната история. 

В случай, че имат по-висок лимит, вторият тип потребители по-лесно биха го усвоили и е възможно да изпитват затруднение да изплащат задълженията си в срокове. Това от своя страна може да повлияе на кредитната им история.

Ето защо, когато заявяваш какъв кредитен лимит по кредитна карта искаш, анализирай и се съобрази с потребителските си навици.

Добре или зле е да имаш по-висок кредитен лимит?

На пръв поглед, отговорът на въпроса дали е добре да имаш висок кредитен лимит е ясен. Напълно естествено е всеки да иска да има по-голяма одобрена сума пари, с която да разполага при нужда. 

Когато познаваш добре същността на кредитните карти обаче, отговорът е - зависи.

Според типа кредитна карта, който имаш, наличието на по-висок кредитен лимит може да се окаже не особено добра идея. Защо това е така?

Както знаеш, един от начините да погасяваш своите задължения по кредитна карта е да внасяш минимална дължима сума. При някои кредитни карти тя се определя като процент от отпуснатия лимит. 

Това означава, че ако лимитът ти е 1000 лева, а МДС е 10% от него - всеки месец, в който използваш картата си и искаш да погасиш само минимална вноска ще трябва да плащаш по 100 лева. Тук правим уточнението, че ако си използвал по-малка сума от кредитната си карта, ще трябва да погасиш само нея. 

При други кредитни карти, минималната дължима сума може да се определя като процент от усвоената сума. Например: твоят кредитен лимит е 1000 лева, а МДС е 10% от използваната сума. При тези условия - ако използваш 150 от лимита си, минималната дължима сума ще бъде 15 лева. 

Както виждаш, размерът на кредитният лимит е важен параметър, на който трябва да обръщаш внимание. Не винаги повече е равно на по-добре. 

Към този факт можем да добавим и факта, че не всички потребители умеят да минимизират ненужните си покупки. По-големият от необходимото кредитен лимит може да е повод да създадеш допълнителни и излишни разходи за семейния бюджет. 

Как да увеличиш кредитния си лимит?

Процедурата по увеличаване на кредитния лимит зависи от банковата или небанковата финансова институция. 

Най-често срещаните начини са:

  • Чрез автоматично увеличаване на лимита ти, при което финансовата институция следва да те информира. 
  • Чрез заявление за увеличаване на лимита от твоя страна. Начинът по който може да бъде предадено то зависи от картоиздателя ти. 

Ако искаш да разбереш как да увеличиш кредитния си лимит по Бяла Карта, виж видеото или се свържи с екипа ни на help@bialakarta.bg, в чата на сайта ни или на 0700 20 140.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш