Кандидатствай Вход
Пари на заем – удобни и лесни начини за получаване

Пари на заем – удобни и лесни начини за получаване

В моментите, в които имаш спешна нужда от пари назаем, освен характеристиките на заема, със сигурност търсиш удобство и улеснена процедура за кандидатстване, ако ще е от финансираща институция.

При неочаквани разходи, най-добрият вариант е да имаш заделени пари, вместо да вземеш пари на заем. Понякога обаче или нямаш достатъчно, или просто нямаш пари настрана. Какво правиш в тези моменти? В тази статия ще ти разкажем какви са възможностите да вземеш пари на заем – удобно и лесно.

Независимо дали търсиш малко пари на заем, за да платиш сметка, неочакван разход, да отидеш на кратка почивка или друго – трябва да познаваш опциите и възможностите си.

Под „възможности“ имаме предвид твоята кредитна история, доходите ти, дали работиш на трудов договор. Тези фактори са важни, когато търсиш пари на заем, защото различните финансови институции имат различни изисквания и условия.

Също така, преди да вземеш пари на заем да прецениш негативите и позитивите на опциите, които имаш.

Най-важното...

Независимо дали имаш нужда от бързи пари или дългосрочен заем, трябва да отделиш време, в което да проучиш опциите си и да си отговориш на няколко въпроса. Отговорът на изложените по-долу въпроси ще ти помогне да се насочиш към правилният вариант да вземеш пари на заем.

Те съответно са :

  • Каква е кредитната ми история?
  • За какво са ми необходими парите на заем и кой от типовете заеми отговарят на нуждата ми?
  • Колко голяма сума ми е необходима?
  • Какъв е лихвеният процент?
  • Колко време имам, за да заема средствата – една седмица, един ден, или ми трябват веднага?
  • Имам ли други заеми и как още един ще се отрази на бюджета ми?
  • Какви са лихвите и има ли такси, свързани със заема?
  • Колко време трябва да го връщаш?

Кредит от банка

В случаите, в които имаш добра кредитна история, работиш на трудов договор и стабилни доходи, кредитът от банка може да бъде подходящ избор за теб.

Кандидатстването за кредит от банка може да бъде в офис или онлайн, но дори и да заявиш заем онлайн може да се наложи да посетиш клон, за да предоставиш част от документите или да подпишеш договора си.

Всичко това зависи от това на коя банка ще се спреш, каква сума ще искаш да изтеглиш и т.н.  Имай предвид, че е възможно да ти бъде начислена такса за кандидатстване за кредита, както и други разходи.

Кредитът от банка е подходящ в случаите, в които имаш нужда от по-голяма сума пари. Ако имаш нужда от по-малка сума пари, част от изброените по-долу опции за взимане на пари на заем може да се окаже по-подходяща за твоя случай.

Кредити от небанкови финансови институции

Небанковите финансови институции, които най-често предлагат т.нар. „бързи кредити“ или „кредит до заплата“ могат да се похвалят с удобство и бързина. Процесите по кандидатстване за онлайн кредит е бърз, както и получаването на средствата.

Можеш да кандидатстваш за онлайн кредитиране, в офиси или някои от компаниите имат консултанти, които могат да дойдат до дома ти.

Този тип финансови институции са подходящ избор при нужда от по-малки суми на заем, тъй като лихвите е възможно да бъдат по-високи в сравнение с кредитите, предлагани от банка. Освен това имаш шанс да получиш бърз кредит без поръчител.

Друг плюс е потенциалната възможност да вземеш кредит без трудов договор или с лошо ЦКР. Ако се спреш на този вид кредитиране, проучи внимателно условията, таксите и лихвите. Не забравяй да обърнеш внимание и на годишния процент на разходите – ГПР.

Друго, на което трябва да обърнеш внимание са сроковете за изплащане на заема.

Ако пък често имаш нужда от пари на заем до заплата, помисли за следващата опция в нашия списък.

Кредитните карти

Кредитната карта е удобен финансов инструмент, с който на практика можеш да имаш вече одобрен кредит в джоба си. В зависимост от нуждите ти и начинът ти на живот, кредитната карта може да бъде изключително удобна опция за пари на заем.

Удобно и лесно – кандидатстваш веднъж, а след като преминеш през процеса на одобрение, можеш да разполагаш с пари на заем, в рамките на одобрения кредитен лимит.

Ако все още нямаш кредитна карта, а искаш такава – можеш да сравниш предложенията на банковите и небанковите институции. Избери кредитна карта според възможностите си. Проучи всички условия и предимства, но не се залъгвай.

Оцени дали реално би се възползвал от тези предимства или не. Много важно е да определиш за какво точно ти е необходима кредитната карта, за да не си създадеш несъзнателно излишен разход.

Например,  ако търсиш кредитна карта, от която да осъществяваш теглене на пари в брой и предпочиташ този тип разплащания, потърси такава без такси при теглене от банкомати.

Както при кредитите, кредитната история е от значение дали и за каква кредитна карта можеш да бъдеш одобрен.

Ако търсиш кредитна карта без годишна такса за обслужване на картата, която е без такси при теглене от банкомати, можеш да избереш Бяла Карта. Тя е международна кредитна картая, за която имаш шанс за одобрение дори при влошена кредитна история.

Кредитният лимит на Бяла Карта е от 100 до 5000 лева.  Дори в началото да си одобрен за по-нисък кредитен лимит, ако си изряден кредитополучател, ще имаш възможност за увеличение във времето.

Спри да търсиш откъде да вземеш пари на заем онлайн и се подготви за неочаквани разходи с кредитна карта в джоба.

 

„Вземи сега – плати по-късно“

Моделът „Вземи сега – плати по-късно“ навлиза все повече сред потребителите. Този тип кредитиране ти дава възможност да вземеш стока сега и да я изплащаш след това или да платиш изцяло в друг момент, според договорът ти.

Предимството на този тип кредитиране са бързината и удобството – тъй като често се предлагат на място в обекта или преди да завършване на покупката в онлайн магазин.

Преди да се спреш на този вариант, провери всички условия за връщане, лихви и други параметри. Можеш да избереш този вариант за пари на заем, когато имаш нужда от парите, за да купиш някоя стока например. Понякога лихвите са 0%, което прави този вариант за кредитиране много удобен.

Пари на заем от приятел

Взимането на пари на заем от приятел или от семейството ти може да ти изглежда като лесен и удобен начин да получиш пари. Ако е еднократно и имаш близък, който може да ти услужи с пари за кратък период, можеш да се възползваш.

Избягвай обаче да се поставяш в подобна ситуация и не замесвай приятелството с парите. Ако се окаже, че изпитваш трудност да върнеш заема си, има възможност да създадеш напрежение в отношенията си. В други случаи, дори да ги загубиш.

Разбери всички позитиви и негативи на това да вземеш пари от приятел и защо макар това да е удобна и лесна опция – не е най-добрата идея.

Отнасяй се сериозно към задълженията си

Независимо откъде си взел пари на заем – веднага след като ги вземеш, трябва да имаш ясен план как да ги върнеш. Сигурни сме, че не искаш да натрупваш задължения, които ще ти бъде трудно да изплатиш.

Ако търсиш стратегии за изплащане на дълга разгледайте статиите в блога ни. Ако пък искаш да изградиш ефективен бюджет, който да ти помогне да управляваш финансите си, прочети нашите насоки за семейния бюджет.

Ако пък искаш да минимизираш случаите, в които имаш нужда от пари на заем – подсигури си комфорт като си създадеш фонд за спешни случаи или фонд за извънредни разходи.

За да вземеш пари на заем, трябва да отговаряш на определени условия, като например да имаш постоянен източник на доходи, да си над 18 години и да имаш добра кредитна история. Заемодателите могат да вземат предвид и фактори като стабилност на работата ти и финансовото ти състояние.

Процесът на кандидатстване за заем обикновено включва попълване на заявка за кандидатстване, предоставен от заемодателя - онлайн или физически. Ще трябва да предоставиш лична и финансова информация, като например доходи, данни за заетостта и документи за самоличност. След като подадеш заявлението, финансовата институция ще го разгледа и при решение - ще получиш становище за одобрение или отказ.

Максималният размер на заема, който можеш да получиш, зависи от различи фактори като: типа финансова институция и вид кредит, твоята кредитоспособност, доходите ти и т.н.

Лихвеният процент варира според избрания вид кредит и финансова институция. Методът на изчисление може да се различава при различните заемодатели, но обикновено се вземат предвид фактори като размера на главницата, продължителността на заема и кредитния риск.

Периодът на погасяване на заема варира в зависимост от вида му. Сроковете варират между от месеца до няколко години. Погасяването обикновено се извършва на вноски, които включват както главницата, така и лихвата. Конкретният погасителен план трябва да бъдат описани в договора за заем, предоставен от финансовата институция.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш