Кандидатствай Вход
5 признака, че сме финансово грамотни

5 признака, че сме финансово грамотни

Финансовата грамотност е комбинация от знания и умения, която става все по-важна и необходима за съвременния човек. Тя ни дава възможност ефективно да балансираме между своите приходи и разходи, да избираме умело в какво да инвестираме спестяванията си, както и като цяло да вземаме мъдри решения във финансов план. 

Какво обаче означава финансова грамотност извън научните и понякога доста неясни определения за нея? И как да разберем дали сме достатъчно финансово грамотни, за да се справяме в живота?  

Всички финансово грамотни хора знаят, че правилното управление на семейния бюджет е важно за благополучието. Тук нямаме предвид само разпределението на приходите и разходите, а познаването на различните финансови продукти и приложението им. 

Кои са другите фактори и признаци, които показват добро ниво на финансова грамотност, разбери в следващите редове.  

Петте признака на финансовата грамотност

1. Изготвяне на месечен бюджет 

Няма как да не започнем с този признак, защото той е доста показателен. Ако един човек успява да състави прецизен личен или семеен бюджет за месеца, това означава най-малко две неща. 

Първо, той е наясно с личните си финанси и знае какво точно може да си позволи, без да се вкарва в излишни финансови затруднения. И второ, има умението да разпределя наличните си средства или спестявания така, че да води добър начин на живот и да разполага с най-необходимите в ежедневието си неща. 

В случай, че досега не си изготвял подобни бюджети, горещо ти препоръчваме да направиш нужните стъпки в тази посока. В края на месеца със сигурност ще видиш положителните във финансов план резултати от подобна практика.

2. Поставяне на цели 

Всеки човек, който иска да се развива в професионален и личен план, трябва да си поставя определени цели за близкото и по-далечно бъдеще. Като тези цели могат да бъдат най-различни – кариерно развитие, закупуване на нов дом или кола, стартиране на собствен бизнес, реализиране на дадени проекти и т.н. 

Независимо за коя от дотук изброените цели става въпрос, финансите неизменно имат важна роля в живота ни. Нещо повече, поставянето и преследването на големи житейски цели кара човек да бъде по-внимателен, дисциплиниран и мъдър във финансово отношение. 

В такава ситуация той отлично преценява какво може да си позволи и как да разпредели по най-удачния начин наличните си финансови средства. Така че ако умееш да насочваш вниманието си към точните и реалистични цели в твоя живот, това при всички случаи говори и за добро ниво на финансова грамотност.

3. Седмична проверка на финансите 

Може и да ти се струва прекалено да проверяваш всяка седмица своите банкови сметки и акаунти, но това също е важен белег за финансовата ти грамотност. Подобна проверка ще ти донесе сигурност и спокойствие във финансов план, както и избягване на редица проблеми и неприятни ситуации. За какви неприятни ситуации говорим? 

Знаеш отлично, че в днешно време банковите измами са нещо разпространено и често срещано. Каквито и предпазни мерки да си взел в този аспект, винаги е по-добре периодично да правиш проверка дали всичко е наред. 

В допълнение, интересувай се от промените в банковите такси, лихви и различни други условия, които биха ти донесли възможности или рискове във финансов план.

4. Разбиране принципите на спестяване и инвестиране 

Това са две дейности, които успешният във финансово отношение човек трябва не само да разбира, но и да практикува по най-добрия начин. Разумното спестяване от една страна ти оставя достатъчно свободни финансови средства за задоволяване на настоящите потребности, а от друга – ти дава възможност да бъдеш подготвен 

за по-трудни времена. 

Добрата преценка относно инвестициите пък спомага за постигане на финансови успехи и значително подобряване на материалното благосъстояние.

5. Правилно използване на кредитна карта 

И не на последно място, правилното боравене с кредитна карта е абсолютно задължителен признак за финансово грамотния човек. В днешно време кредитната 

карта ти предоставя редица опции и възможности, които няма как да получиш чрез друг финансов инструмент. 

Започвайки от ролята й като метод за разплащане в летища, хотели и подобни места, и стигайки до различните преимущества, достъпни за един потребител с добър кредитен рейтинг. Може да се каже, че понастоящем кредитната карта е не само инструмент за кредит и разплащания, но и белег за отлична финансова грамотност.

Как кредитната карта влияе на кредитния ни рейтинг?

Финансовата грамотност изисква планиране и непрекъснато информиране за възможностите на пазара. Важно е да знаеш, че колкото по-добра е кредитната ти история, толкова по-голям е шансът ти да получиш финансиране за жилище, собствен бизнес или друго. 

Това е така, защото колкото повече информация за типа кредитополучател, които си, толкова по-лесно е за финансовите институции да вземат решение. Кредитната карта, когато я използваш разумно, може да бъде полезен инструмент, който да ти помогне да подобриш кредитния си рейтинг.

Бяла Карта например дава шанс за одобрение на хора, които имат влошена кредитна история. Това може да я направи отличния кредитен инструмент, който ще отвори нови възможности.

За да повлияеш положително кредитната си история с помощта на кредитната си карта, спазвай тези основни правила: 

  • Плащай вноските по кредита и кредитната си карта в посочените срокове.
  • Когато имаш задължение по кредитната си карта, плати го изцяло плюс натрупаните лихви. 
  • Не използвай целия лимит по кредитната си карта.
  • Бъди активен картодържател, използвай пластиката си редовно - дори и за малки покупки. 

Какви са преимуществата на кредитната карта?

Един от инструментите, които могат да помогнат в ефективното управление на твоите лични финанси е кредитната карта.  В зависимост от типа кредитна карта, преимуществата може да са различни. Ето защо, важно е да избереш правилната кредитна карта за нуждите си, за да се възползваш от максимално много. 

Общото между кредитните карти е възможността да разполагаш с допълнителни средства до заплата всеки месец. От тук обаче започват разликите. В зависимост от твоето потребление, трябва да избереш правилна кредитна карта. Само тогава ще използваш пълния потенциал на този финансов продукт. 

Оценявай правилно кредитната карта, която ще избереш. На пръв поглед, може да има много предимства като точки за пътуване със самолет, кешбек при пазаруване в дадени магазини и други, но таксата да бъде висока и фиксирана. 

Подобни кредитни карти ще са подходящи за теб, ако потреблението ти по принцип отговаря на техните ползи. В случай, че няма да се възползваш от тези преимущества, картата само ще натовари бюджета ти с такса за обслужване. 

Ако търсиш карта, която да бъде резервен вариант за неочаквани ситуации и спешни случай, в които имаш нужда от пари, търси кредитна карта без месечна или годишна такса за обслужване. Такава например е Бяла Карта. 

Тази гъвкава кредитна карта не ти струва нищо, когато не я използваш, защото няма годишна такса за обслужване. Това може да ти даде спокойствието, че имаш резервен вариант да посрещнеш неочаквани разходи, но няма да натовари бюджета ти. Когато имаш нужда, теглиш от Бяла Карта, а на заплата погасяваш цялата сума плюс натрупаните лихви. 

Ето например, ако предпочиташ да имаш пари в брой, но и да можеш да плащаш на ПОС и онлайн, добре е да търсиш кредитна карта без такса при теглене на пари от банкомати. Това ще ти спести излишни такси. 

Кредитна Бяла Карта е инструментът, който се наглася изцяло спрямо твоите нужди и предпочитания. Тя е гъвкавата и достъпна кредитна карта, носеща ти необходимите финансови средства точно тогава, когато ти трябват най-много. 

Освен всичко останало, използвайки кредитна карта Бяла Карта, ти можеш да изградиш добра кредитна история, което може да отвори вратите към по-стабилно финансово бъдеще

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш