Кандидатствай Вход
5 признака, че сме финансово грамотни

5 признака, че сме финансово грамотни

  • Бяла Карта
  • 04.12.2017
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 1353

Финансовата грамотност е комбинация от знания и умения, която става все по-важна и необходима за съвременния човек. Тя ни дава възможност да правим  най-добрия баланс между своите приходи и разходи, да избираме умело в какво да инвестираме спестяванията си, както и като цяло да вземаме мъдри решения във финансов план. Какво точно обаче означава финансова грамотност извън научните и понякога доста неясни определения за нея? И как да разберем дали сме достатъчно финансово грамотни, за да се справяме в живота? На тези два въпроса ще се опитаме да отговорим в следващите редове. Ето няколко признака, които показват добро ниво на финансова грамотност:

1. Изготвяне на месечен бюджет – няма как да не започнем с този признак, защото той е доста показателен. Ако един човек успява да състави прецизен личен или семеен бюджет за месеца, това означава най-малко две неща. Първо, той е наясно с личните си финанси и знае какво точно може да си позволи, без да се вкарва в излишни финансови затруднения. И второ, има умението да разпределя наличните си средства или спестявания така, че да води добър начин на живот и да разполага с най-необходимите в ежедневието си неща. В случай, че досега не си изготвял подобни бюджети, горещо ти препоръчваме да направиш нужните стъпки в тази посока. В края на месеца със сигурност ще видиш положителните във финансов план резултати от подобна практика.

2. Поставяне на цели – всеки човек, който иска да се развива в професионален и личен план, трябва да си поставя определени цели за близкото и по-далечно бъдеще. Като тези цели могат да бъдат най-различни – кариерно развитие, закупуване на нов дом или кола, стартиране на собствен бизнес, реализиране на дадени проекти и т.н. Независимо за коя от дотук изброените цели става въпрос, финансите неизменно имат важна роля в живота ни. Нещо повече, поставянето и преследването на големи житейски цели кара човек да бъде по-внимателен, дисциплиниран и мъдър във финансово отношение. В такава ситуация той отлично преценява какво може да си позволи и как да разпредели по най-удачния начин наличните си финансови средства. Така че ако умееш да насочваш вниманието си към точните и реалистични цели в твоя живот, това при всички случаи говори и за добро ниво на финансова грамотност.

3. Седмична проверка на финансите – може и да ти се струва прекалено да проверяваш всяка седмица своите банкови сметки и акаунти, но това също е важен белег за финансовата ти грамотност. Подобна проверка ще ти донесе сигурност и спокойствие във финансов план, както и избягване на редица проблеми и неприятни ситуации. За какви неприятни ситуации говорим? Знаеш отлично, че в днешно време банковите измами са нещо разпространено и често срещано. Каквито и предпазни мерки да си взел в този аспект, винаги е по-добре периодично да правиш проверка дали всичко е наред. В допълнение, интересувай се от промените в банковите такси, лихви и различни други условия, които биха ти донесли възможности или рискове във финансов план.

4. Разбиране принципите на спестяване и инвестиране – това са две дейности, които успешният във финансово отношение човек трябва не само да разбира, но и да практикува по най-добрия начин. Разумното спестяване от една страна ти оставя достатъчно свободни финансови средства за задоволяване на настоящите потребности, а от друга – ти дава възможност да бъдеш подготвен за по-трудни времена. Добрата преценка относно инвестициите пък спомага за постигане на финансови успехи и значително подобряване на материалното благосъстояние.

5. Правилно използване на кредитна карта – и не на последно място, правилното боравене с кредитна карта е абсолютно задължителен признак за финансово грамотния човек. В днешно време кредитната карта ти предоставя редица опции и възможности, които няма как да получиш чрез друг финансов инструмент. Започвайки от ролята й като метод за разплащане в летища, хотели и подобни места, и стигайки до различните преимущества, достъпни за един потребител с добър кредитен рейтинг. Може да се каже, че понастоящем кредитната карта е не само инструмент за кредит и разплащания, но и белег за класа, благосъстояние и отлична финансова грамотност.

Кредитна Бяла Карта е инструментът, който се наглася изцяло спрямо твоите нужди и предпочитания. Тя е гъвкавата и достъпна кредитна карта, носеща ти необходимите финансови средства точно тогава, когато ти трябват най-много. В допълнение, собствениците на кредитна карта Бяла Карта могат да се възползват от постоянни отстъпки в широка мрежа от партньорски обекти, както и от специалните промоционални оферти в Белият магазин. Бъди напълно сигурен, че избирайки кредитна Бяла Карта, ти вземаш едно от най-правилните и изгодни финансови решения в своя живот.

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш