Кандидатствай Вход
6 прости трика, с които ще подобриш състоянието на своите лични финанси

6 прости трика, с които ще подобриш състоянието на своите лични финанси

  • Бяла Карта
  • 07.01.2020
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 1224

Случва ли ти се често в края на месеца да останеш „на червено“ и да се чудиш как да платиш своите ежедневни разходи? Липсва ли ти финансова дисциплина или планиране и организация по отношение изразходването на наличните средства? В такъв случай днешната статия от блога на Бяла Карта е точно за теб. Постигането на добра организация във връзка с личните финанси съвсем не е толкова трудна задача, колкото си мислиш. В следващите редове ще ти разкрием няколко прости трика, благодарение на които ще подобриш значително финансовата си сигурност и стабилност.

Следи своите разходи – имаш ли представа колко плащаш на дневна или седмична база за храна, гориво, развлечения и т.н.? Ако отговорът на този въпрос е отрицателен, бихме ти препоръчали незабавно да промениш нещата. Следенето на правените разходи ще ти даде възможност да осъществяваш по-прецизен контрол върху тях и да ги държиш в определени рамки, които не биха застрашили стабилността на личните ти финанси. В случай, че не можеш да се справиш сам, има редица мобилни приложения за управление на разходите. Сред най-ефективните са Money Manager, Goodbudget, Bills Monitor, Daily Budget и др.

Заделяй спестявания – всеки човек има нужда от спестявания, на които да може да разчита в трудни моменти. Загубване на работата, инциденти с дома или колата, непредвидени медицински разходи – това са все ситуации, за които не искаме да си мислим, но които се случват в реалния живот. В този смисъл, е добре да бъдеш подготвен чисто финансово да се справиш в подобно положение. Бихме те посъветвали да си създадеш навика за заделяне на средства в резерв към края на всеки месец. Дори и въпросните средства да са минимални, ако спазваш редовно посочената практика, в дългосрочен план ще съумееш да си изградиш доста солидно количество спестявания.

Използвай сайтовете за сравнение на цени – при пазаруване е важно винаги да се стремиш да откриваш изгодните оферти. Оферти, които биха ти позволили да се сдобиеш с желаните продукти и услуги при минимални за теб разходи. Сайтовете за сравнение на цени ще ти бъдат от значителна помощ в това отношение. В тях можеш да въведеш наименованието на търсения продукт, заедно с всички негови основни характеристики (размер, цвят и т.н.). Веднага системата ще ти покаже най-добрите от ценова гледна точка оферти в мрежата, които отговарят на така зададените критерии.

Заобиколи се с подходящите хора -  когато излизаш на покупки, трябва да бъдеш заобиколен от подходящите хора. Става въпрос за тези твои верни приятели, които са доказали, че са финансово отговорни и имат разумно потребителско поведение. Подобни хора могат да ти повлияят положително и дори да те спрат, ако си на път да направиш някоя скъпа и абсолютно ненужна покупка. От друга страна, ходенето на шопинг с приятели, които спадат по-скоро към категорията „прахосници“, само ще увеличи неразумните ти харчове и ще ти създаде допълнителни финансови проблеми.

Постави си лимити – нормално е понякога да искаш да се позабавляваш, да посетиш нощни барове и заведения, да отидеш на концерт, филмова прожекция или друго културно събитие. В тези дейности няма нищо лошо, стига да са съобразени с настоящите ти финансови възможности. На база баланса между очакваните приходи и разходи за настоящия месец, си постави лимит по отношение на средствата, отиващи за развлечения. Лимит, придържането към който ще ти гарантира от една страна удовлетворяване на личните нужди и желания, а от друга – съхраняване на сигурността във финансов план.

Използвай възможностите на твоята кредитна карта – кредитната карта е най-удобният и полезен от финансова гледна точка инструмент. Инструмент, който би бил спасение за теб в затруднени ситуации и би ти помогнал да си стъпиш отново на краката. В допълнение, различните кредитни карти предоставят и редица преимущества при пазаруване – започвайки от генериране на отстъпки и намаления, и стигайки до получаване на по-дълги гаранции при закупуване на определени продукти. Ако използваш удачно възможностите, които ти предоставя твоята кредитна карта, ще съумееш да спестиш разходи и да си гарантираш финансово спокойствие. 

Кредитна карта Бяла Карта е точната кредитна карта за теб. Тя е способна да ти предостави допълнителни финансови средства по всяко време и във всяка една точка на света. Освен това, можеш да я използваш и като клубна кредитна карта, с която да се разплащаш и да получаваш постоянни отстъпки в широка мрежа от търговски обекти. Заложи на кредитна карта Бяла Карта и си осигури възможно най-добри перспективи във финансов и житейски план!

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш