Кандидатствай Вход
Какво трябва да предвидиш за предстоящата данъчна година – срокове за плащане, калкулатори и полезни съвети

Какво трябва да предвидиш за предстоящата данъчна година – срокове за плащане, калкулатори и полезни съвети

С настъпването на новата година влизат в сила и редица нови правила, свързани с данъчното облагане на фирми и физически лица. Колкото по-отрано си наясно с тези правила, толкова по-добре за теб.

Последното ще ти даде възможност не само да си спокоен относно коректното и навременно внасяне на всички задължения към държавата, но и да се възползваш от някои преимущества, предвидени в законодателството.

По-надолу в текста ще ти представим накратко най-важната информация, която трябва да имаш предвид за предстоящата данъчна година.

Какво трябва да предвидиш за предстоящата данъчна година срокове за плащане калкулатори и полезни съвети

Водещите данъчни новини

Най-добре ще е да започнем с годишните данъчни декларации, които вълнуват голямо количество хора. Срокът за подаване на въпросните декларации ще бъде до края на април. Ако обаче си изпълнил това свое задължение до 31 март, ще имаш възможност да се възползваш от до 5% отстъпка от данъка за довнасяне. 

В случай, че не ти се чака по гишета, можеш да подадеш своята данъчна декларация бързо и лесно през интернет платформата на НАП. 

Годишната данъчна декларация за придобити доходи от физическо лице, което не извършва дейност като търговец може да бъде подадено по електронен път с КЕП или ПИК в портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите.

Други начини за подаване са в банков офис или по пощата.

През последните няколко седмици се разразиха дискусии по темата „Местни данъци“. Всяка община има право на автономно решение за това дали да повишава своите местни данъци и такси, или да ги остави същите. 

В София вече беше обявено такова повишение, като то ще засегне данъците за по-старите и неекологични автомобили, както и данъците за осъществяване на сделки с автомобили и имоти. 

Решения за вдигане на местни данъци се взеха и в редица други общини от страната, сред които Пловдив, Русе, Враца, Хасково и др. Конкретните местни данъци, които се повишават в тези общини, са най-различни – започвайки от таксите за битови отпадъци и стигайки до данъците за придобиване на жилище.

Данъци и такси в туристическия сектор

Друга от дискусионните теми по отношение на данъчното облагане е свързана с туристическия сектор. 

Става въпрос за имотите, отдавани под наем в популярни платформи като Airbnb и Booking. Въпреки изразеното недоволство от собствениците на такива имоти, в крайна сметка парламентът реши, че те ще трябва да плащат патентен данък. Въпросният данък ще бъде в размер от 25 до 250 лева за стая. 

Според депутатите, с приетите промени ще се осигури равнопоставеност в сектора, тъй като хотелите и към настоящия момент са облагани с патентен данък.

Кой може да се възползва от данъчно облекчение?

Известни данъчни облекчения от следващата година се предвиждат за хората с намалена работоспособност. За тях вече няма да е нужно заедно с годишната данъчна декларация да предават копие от валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК, както и копия на документите за направени вноски по реда на КСО. 

Размерът на данъчното облекчение за деца ще бъде в размер на 450 лева за дете.

Необходимостта от копие от валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК отпада и в случаите, когато съответното решение касае деца с увреждания.

В крайна сметка, няма да се облагат с ДДС прехвърлянията на акции на фирми при имотни сделки. Такава идея беше предложена от финансовото министерство по-рано през годината. 

Основната цел на тази мярка щеше да бъде пресичане на практиката за прехвърляне собствеността на недвижими имоти, служещи за жилищни нужди, посредством подобни сделки с оглед неплащането на ДДС. 

Депутатите обаче прецениха, че въпросните промени не са достатъчно ясни и ще доведат до редица обърквания в сферата. Затова взеха окончателно решение да ги отхвърлят на второ четене.

За ползите от употребата на данъчни калкулатори

Като цяло ситуацията в данъчната сфера е доста динамична и се променя непрекъснато. Поради тази причина ще ти бъдат полезни инструменти, чрез които можеш да следиш точно колко и за какво ще трябва да платиш. Такъв тип инструменти са различните типове данъчни калкулатори. 

В мрежата без проблем ще откриеш данъчни калкулатори, служещи за изчисляване на данъци върху доходите, местни данъци, данъци за недвижимо имущество, данъчни облекчения и т.н. Използвай свойствата на въпросните данъчни калкулатори, за да си спестиш грешки и неприятни изненади през предстоящата данъчна година.

Как да организираме разходите в предстоящата данъчна година с помощта на кредитната карта?

Колкото по-рано платиш задълженията си, толкова по-добре. Така ще можеш да се възползваш от отстъпки и ще знаеш, че нямаш предстоящи плащания. Това от своя страна ще ти помогне да организираш личните си финанси по-ефективно.

Понякога, докато чакаш заплатата, можеш да пропуснеш срокове. В тези моменти е голям плюс да притежаваш кредитна карта. С правилната кредитна карта ще можеш да реагираш своевременно, а в деня на заплата - ще погасиш задълженията си.  

В зависимост от типа кредитна карта, която притежаваш, плащайки данъците си можеш да трупаш точки, да получиш кешбек или да се възползваш от промоция, в която можеш да спечелиш награда. 

И през 2020 година твоята кредитна карта Бяла Карта ще е до теб, за да ти помага и да те подкрепя винаги, когато имаш нужда. Тази гъвкава и достъпна кредитна карта може да ти предостави допълнителни финансови средства, за да си изплатиш навреме всички данъчни задължения и да избегнеш административни санкции. 

Заложи на кредитна карта Бяла Карта – тя има кредитен лимит до 3000 лева и може да бъде верният избор по пътя към бъдещия ти успех и просперитет!

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш