Кандидатствай Вход
Apple Pay и инвазията на безконтактните мобилни плащания

Apple Pay и инвазията на безконтактните мобилни плащания

Разрастването на новата разплащателна услуга на мултинационалната технологична корпорация Apple Inc., а именно Apple Pay, изглежда, че успоредно с това безконтактните плащания навлизат все по-осезаемо в ежедневието ни. Спрямо проучване проведено от Juniper Research, безконтактните плащания ще нарастнат със 100% до края на 2015г.!

Позовавайки се на конкретното проучване, съществува пряка корелация между покачването в потреблението на безконтактните плащания и разширяването на употребата на платформата за мобилни плащания - Apple Pay.

В този материал разказваме за всичко, което трябва да знаеш за Аpple pay и инвазията на безконтактните мобилни плащания.

Иновативната платежна услуга Apple Pay позволява на потребителя да пазарува стоки и услуги в над 220 000 търговски обекта на територията на САЩ. Интересна особеност на услугата е възможността за извършване на транзакция единствено с пръстов отпечатък или с натискане на страничния бутон на телефона и въвеждане на код.

Удобството на мобилните плащания 

To e очевидно, затова и не може да ни изненада фактът, че клиентите на Apple все по-често намират приложение на функцията в живота си. Платформата позволява на купувачите да правят бързи и лесни плащания директно с мобилния си телефон като по този начин им спестява неудобството от носенето на кредитна карта.

Главният изпълнителен директор на Apple Inc. - Тим Кук (Tim Cook) твърди, че приблизително 1,5 милиона локации в САЩ ще могат да приемат мобилни плащания с Apple Pay до края на 2015г.

Това ни кара да се замислим, че ако до края на настоящата 2015-та година, приложението на безконтактните мобилни плащания с помощта на смарт телефоните ще изместят в значителна степен необходимостта от  портмоне пълно с кредитни, дебитни карти, та дори и пари в брой, то кога ли Apple Pay ще стане дотолкова приложим и у нас?

Със сигурност, обаче, може да твърдим, че навлизането на услугата у нас, няма да е едностранен процес, поради необходимостта от NFC - устройства в търговските обекти, които към днешен момент, са нищожно разпространени в страната ни. 

Проучването, извършено от Juniper Research, разкри друг изключително любопитен факт по отношение на безконтактните мобилни плащания. Спрямо данните в него, броят на мобилните портфейли, които използват безконтактна технология, е планирано да скочи до 200 милиона до края на 2016-та, който ръст ще бъде в размер на 100% спрямо края на 2014 г.

Мобилни плащания - недостатъци

Нетният репорт хвърля светлина и върху още един крайно интересен въпрос - въпреки все по-осезаемата употреба и разпространение на безконтактните мобилни системи, каквато е Apple Pay и други подобни, къде се крият недостатъците на системата? Къде са нейните слаби страни? 

Дори да предположим, че ще дойде момент, когато да се разплащаш с телефона си се превърне в най-обикновено действие, каквото сега е плащането с кредитна карта, дебитна или в кеш, например, какъв риск поемаме с навлизането на така наречените нови технологии в живота ни?

Засега, можем единствено да заключим, че удобството на мобилните плащания е достатъчно само по себе си условие, за да решим и да изпробваме новата технология. Кога Apple Pay ще бъде използван масово и от българина, засега можем само да гадаем. 

Това вероятно зависи и от това до каква степен ще се приемат безконтактни плащания от търговците. В страната ни, много търговци все още не приемат плащане с кредитна карта или дебитна такава, а дават възможност за пазаруване само с пари в брой. 

Това са ограничения, които трябва да бъдат преодолени, за да може услуги като Apple Pay и други подобни да навлязат масово при нас. 

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш