Кандидатствай Вход
Правилото 50/20/30 или как да се научим да пестим

Правилото 50/20/30 или как да се научим да пестим

Нека си го признаем! Това е един от въпросите, които често не ни дава мира. Учим се, впоследствие започваме работа с идеята, че най-накрая ще дойде и деня, когато ще разполагаме със собствени заделени пари, както се казва „за черни дни“. Едва когато наистина станем работещи хора се сблъскваме с реалността. На практика желанието ни не е толкова лесно осъществимо.

Независимо каква заплата получаваме, като че ли, все по-трудно става спестяването на известна сума от нея. Навярно и ти би се съгласил, че колкото повече изкарваш, толкова повече харчиш, и въобще няма да сгрешиш в мнението си.

В света, обаче, съществуват и такива примери на хора, които успяват в начинанието си да заделят настрани.

Все пак е къде къде по-лесно да вземеш пари назаем или да получиш средства по друг начин, но това само по себе си не ти гарантира, че ще разполагаш за дълго със средства, на които да разчиташ. Един вариант е да се сдобиеш с кредитна карта, но притежанието на кредитната карта изисква нейното обмислено и правилно използване спрямо предназначението й. Можеш да прочетеш повече за това ето тук → Част I Какво всъщност се спотайва зад понятието "кредитна карта"? 

Въпреки изобилието от изкушенията, които ни дебнат в Интернет, по телевизията и билбордните реклами, спестяването е възможно. Въпрос на дисциплина е и осъзнаване кога поредната вещ, с която желаем да се сдобием, всъщност не ни е чак от такава нужда. Прочети какво представлява правилото на спестяване 50/20/30 и виж дали няма да извлечеш нещо полезно за себе си.

Според конкретното правило 50/20/30 от теб се предполага да разделиш месечната си заплата на три основни части:

  • 50% трябва да бъдат заделени за основните ти разходи като наем, ток, вода, храна за месеца, кола, транспорт и други подобни разходи;
  • 30% трябва да бъдат заделени за всички онези неща, които си решил да си купиш, но които не се включват в горната категория. Тук спадат също така разходите за излизания, кино, театър, барове и т.н.
  • 20% /минимум/ трябва да се заделят за спестявания.


Нека вземем един пример. Да кажем, че изкарваш 1200 лв. заплата, като разбира се, взимаме нетната стойност на месечното ти възнаграждение. Как се очаква да процедираш спрямо правилото 50/20/30?

  • За всички основни разходи като тези за домакинството, колата, наем, ток, вода и т.н. следва да отделиш 600 лв. от заплатата си, с които да покриеш нуждите си;
  • За забавления и странични покупки – 360 лв.;
  • Спестяванията ти за месеца следва да бъдат – 240 лв.

Правилото като цяло звучи добре, но на практика от теб ще се изисква, поне в началото на приложението му в живота ти, една голяма доза дисциплина. Не трябва, обаче, да бъдем буквалисти. Правилото също може да даде задоволителни резултати, когато спестяванията са 20%, странични разходи /покупки и забавления/ - 15% , а останалите 65% - за основните такива. Тази видоизменена формула на правилото 50/20/30 може да се окаже дори по-ефективна, защото спокойно ще можеш да подбереш местата, на които искаш да отидеш, за да се забавляваш, както и нещата, които желаеш да закупиш и да се възползваш от отстъпките в някой онлайн магазин, например, какъвто е и Белият магазин на Бяла Карта, а в същото време ще имаш и достатъчно средства, с които да изкараш месеца, ако излезне нещо непредвидено и скъпо като спешно посещение при зъболекар, например.

Какво ще кажеш за правилото за спестяване 50/20/30? Имаш ли свой начин на спестяване? Сподели го с нас по-долу в коментарите. Може да се родят страхотни идеи.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш