Кандидатствай Вход
Как да откaжеш пари назаем на приятел?

Как да откaжеш пари назаем на приятел?

Даването и вземането на пари назаем от приятел са чувствителни и деликатни теми. По-често не е добре финансовите взаимоотношения да се смесват с личните. Да откажеш финансова подкрепа на приятел обаче не е лесно.

Даването на заем на близки хора може да създаде напрежение и проблеми във взаимоотношенията.

Ако ти си попаднал в подобна ситуация и нямаш възможност или не искаш да дадеш пари назаем, днешната статия в блога на Бяла Карта е за теб. Вместо просто да отхвърлиш молбата помогни на приятеля си да намери алтернативно решение на финансовите си затруднения. 

Ето и няколко съвета как да откажеш пари назаем внимателно, като същевременно помогнеш на твоя приятел.

1. Не се чувствай притиснат

Много хора се съгласяват да дадат пари назаем дори и да не искат. Причината? Не могат да кажат „не“. Ако си попадал в подобна ситуация, вероятно си се чувствал сякаш си притиснат в ъгъла и нямаш друг избор. 

Истината е, че винаги можеш да откажеш пари назаем и не трябва да даваш суми на приятел, ако не искаш или нямаш възможност. Не би трябвало отказът да създаде лоши взаимоотношения.

2. Дай отговор до 24 часа

Ако е необходимо, кажи на приятеля си, че имаш нужда от време да помислиш и върни отговор до 24 часа. Това може да направи решението по-лесно, защото ще 

имаш време да премислиш решението си, за да се убедиш, че правиш правилното нещо. 

Допълнителният ден ще ти даде увереност да стоиш зад решението си да не дадеш пари назаем на приятел.

3. Отговори кратко и категорично

Когато си решил, че няма да дадеш заем на приятел – отговори категорично и кратко. Не увъртай и обясни защо нямаш възможност да помогнеш с пари. Колкото по-стегнато и ясно се обосновеш, толкова по-малко възможност за спор ще създадеш.

4. Подари пари, вместо вещи

Ако имаш финансова възможност, но не искаш да изпадаш в ситуация, в която да очакваш и търсиш парите си, не давай заем, а подари разумна за теб сума пари в брой. 

Така, особено ако сте си близки, можете да се разберете вместо подарък за някакъв повод, да му помогнеш безвъзмездно да преодолее временното си затруднение. Ако твоя приятел има празник или повод, не му купувай подарък, а му подари пари в брой.

5. Помогни с пари от кредитната си карта

Ако приятелството ви е по-важно от всичко и много искаш да помогнеш с пари назаем, но ти самият нямаш, можеш ти самият да вземеш назаем. Това може да се случи, като ползваш пари от овърдрафт или кредитната ти карта, например.

Мога ли да дам пари назаем с кредитната си карта?

По принцип да, но внимавай – колко ще ти струва това зависи от условията по конкретната карта. С Бяла Карта, например, можеш да изтеглиш директно пари от банкомат, без да плащаш такса за това. Ще платиш единствено лихва за използваната сума и то само за периода, в който си ги ползвал.

Ако обаче искаш да дадеш пари назаем с друга кредитна карта, провери какви са таксите за теглене. Обикновено са високи, така че по-добре директно да платиш за нуждата на приятеля си, вместо да му даваш пари в брой назаем.

Как да дадем пари назаем с кредитната си карта без да бъдем таксувани допълнително с лихва?

Когато вземаш такова решение – да дадеш пари назаем, като самият ти ползваш заем, задължително уговори точни и ясни срокове, в които приятелят ти ще ти върне парите и то с лихвите. Така няма да си ощетен.

6. Помогни по друг начин

Парите назаем не са единственият начин да помогнеш на близките си. Дори да не можеш, да не искаш или да нямаш възможност да услужиш със средства, имаш възможност да помогнеш с друго. 

В живота на всеки човек има трудни моменти, помогни на близкия си човек със съвет, помогни му да ревизира финансите си или да си намери нова работа или допълнителен източник на доход. Не забравяй, да бъдеш деликатен. Прецени дали близкият ти човек има нужда от съвети в трудния за него момент.

Не се чувствай виновен, че не даваш пари назаем на приятел. Опитай се да преодолееш това чувство, за да отхвърлиш искането за заем успешно. Нямаш вина за финансовите затруднения на близките си. Ако не можеш да си позволиш да помогнеш, не трябва да се чувстваш виновен. 

След като посочиш основателните причини за отказ, предложиш алтернативна помощ за решаване на проблемите му, от твоят приятел зависи да продължи напред и да се справи. С открит и честен разговор връзката ви ще остане непокътната.

В случай, че ти имаш нужда от финансова помощ и не искаш да взимаш заем от приятел, кандидатствай за кредитна карта Бяла Карта. Бяла Карта е без такси за издаване, преиздаване и без годишна такса за обслужване. Когато имаш Бяла Карта в джоба, разполагаш с пари до заплата винаги, когато ти потрябват. 

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш