Кандидатствай Вход
Неща, които не трябва да правиш, когато планираш покупка на ново жилище

Неща, които не трябва да правиш, когато планираш покупка на ново жилище

Закупуването на първия ти дом идва с много големи решения и може да бъде толкова страшно, колкото и вълнуващо. Лесно е да бъдеш погълнат от вихъра на пазаруването вкъщи и да направиш грешки, които биха могли да те оставят с разкаяние след време.

Ако това е първото ти “приключение” като купувач на жилище, то знанието е сила. Тук са няколко от най-често срещаните грешки, които правят купувачите за първи път - и практики, как да избягваш тези грешни стъпки.

1. Търсиш дом преди да кандидатстваш за ипотека

Много купувачи за първи път правят грешката да гледат жилищата преди да се срещнат с ипотечен кредитор. Това обаче не е правилна тактика. Имай предвид, че може да си харесаш дом, който на практика не можеш да си позволиш.

“На някои големи пазари инвентаризацията на жилищата е все още тясна и конкуренцията е жестока. Може да откриеш, че си готов да увеличиш бюджета си, за да закупиш имот, защото не си предварително одобрен за ипотека” - казва Алфредо Артеага, кредитен служител с ипотека Движение в Мисия Виехо, Калифорния.

Какво да направиш вместо това? „Преди да се влюбиш в тази великолепна къща от сънищата ти, увери се, че си получил предварително одобрение“, казва Артеага. Това означава, че си сериозен купувач, чиито кредит и финанси минават успешно, за да получиш кредит.

2. Говориш само с един кредитор

Когато им е за първи път, купувачите могат да получат ипотека от първия кредитор или банка, с която говорят, като потенциално оставят хиляди долари на масата. Колкото повече анализираш и разглеждаш, толкова по-добра база за сравнение си осигуряваш, че реално ще получиш добра сделка.

"Един добър служител по ипотечен кредит може да разгледа твоята ситуация и да диагностицира потенциалните пречки, за да ти даде ясна представа за възможностите за закупуване на жилища", казва Артеага.

Какво да правиш вместо това: пазарувай с поне три различни кредитора, както и с ипотечен брокер. Сравни ставките, таксите на заемодателя и условията на заема.

3. Закупуване на по-голяма къща, отколкото можеш да си позволиш

Лесно е да се влюбиш в домове, които биха могли да разтегнат бюджета ти, но прекомерното разширяване може да доведе до съжаление и по-лоши последствия. Например, такива, които ще се отразят зле на финансите ти. По този начин може да си изложен на по-висок риск да загубиш дома си или да задлъжнееш прекомерно.

Какво да правиш вместо това: Съсредоточи се върху това, което можеш да си позволиш. Само защото можеш да се класираш за заем от 300,000, това не означава, че можеш да си позволиш месечните плащания, които идват с него. Тук се явяват и факторите, които определят другите ти разходи, странични от изплащането на жилище. Те също влияят на способността ти да поддържаш стандартния си стил на живот и да не задлъжняваш.

Тук е момента да се наблегне, че е полезно да ползваш за някои от разходите си кредитна карта - за да затвърждаваш добрата си кредитна история. Разбира се - историята ти ще бъде добра, ако ползваш правилно и разумно пластиката. Но ако досега не си имал никога кредитна карта, то те съветваме, преди да започнеш да търсиш нов дом и кредитор за него, да си подсигуриш добра “визия” пред финансовите институции. Тук кредитна карта Бяла Карта ще ти помогне да изградиш добра кредитна история.

4. Преместване твърде бързо

Закупуването на дом може да бъде сложно, особено когато попаднеш в процедурите на ипотечния процес.

Затова трябва да анализираш времевата линия за покупка на жилище, поне една година предварително. Имай предвид, че може да отнеме месеци - дори години - за възстановяване от кредити и спестяване на достатъчно за първоначално плащане. Работи върху увеличаване на кредитния си рейтинг, изплащане на дългове и спестяване на повече пари, за да бъдеш в по-силна позиция пред банките и да получиш предварително одобрение.

5. Изцеждаш спестяванията си

Изразходването на всички или повечето от спестяванията за авансово плащане и затваряне на разходите е една от най-големите грешки, които правят първоначалните купувачи на жилища, казва Ed Conarchy, планиращ ипотека и инвестиционен консултант в Cherry Creek Mortgage в Gurnee, Илинойс.

"Някои хора събират всичките си пари заедно, за да направят 20-процентното първоначално плащане, за да не им се налага да плащат за ипотечна застраховка, но те избират грешната отрова, защото те изобщо нямат никакви спестявания", казва Conarchy, анализирайки пазара в САЩ.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш