Кандидатствай Вход
Какво да правиш, ако лятната почивка наближава, а все още не си спестил пари за нея?

Какво да правиш, ако лятната почивка наближава, а все още не си спестил пари за нея?

Лято е. Време за отдих и дълги емоционални пътувания.

И тук идва един важен въпрос: Успя ли да впишеш в своя финансов годишен план и графата годишен отпуск или се пусна на автопилот?

Ако не си успял да спестиш пари за така чаканата лятна почивка, това може да се окаже предизвикателство за безпроблемното й реализиране.

Но добрата новина е, че винаги може да прибегнеш до резервен план, вместо да се откажеш да почиваш изобщо заради недостиг на финансови средства.

Сигурно се чудиш какво може да се разреши въпроса с финансите за лятната отпуска. Вариантите могат да бъдат сведени до три.

Какво да правиш, ако нямаш пари за лятната почивка?

1. Започни да спестяваш ВЕДНАГА под надслов „Моята отпуска“

Трябва да си бърз и да предприемеш радикални промени, особено ако няма време и почивката наближава:

  • Спестявай от разточително пазаруване на храна, без да нарушиш качеството си на живот. Пазарувай веднъж седмично, инвентаризирай хранителните си продукти, ходи със списъци в магазините и не забравяй, че не е момента за импулсивни покупки.
  • Приготвяй обяда си от дома. По-вкусен, по-питателен и по-бюджетен.
  • Направи си разчет на излизанията и бюджет за заниманията през свободното ти време.
  • Приоритизирай разходите си и прави само тези, които са неотложни.
  • Всяка вечер събирай останалите средства от дневния бюджет за фонд „Моята отпуска“.

Напомняй си по всякакъв начин, че сега не е момента за импулсивни покупки и разточително харчене. Сега е време да сведеш разходите до минимум и да увеличиш средствата във фонд „Моята отпуска“.

За да се мотивираш, можеш да си направиш стикер „Моята отпуска“ и да го залепиш в портфейла си, на смартфона или на компютъра си. Допълнителна креативност никога не е излишна. Можеш да сложиш пейзаж на някоя мечтана от теб дестинация, който да ти напомня да не харчиш безразборно.

Когато си мотивиран достатъчно, нещата ще се случват с по-голяма лекота и бързина.

Ако имаш малко повече време до почивката ти, вариант е да си направиш депозит „Моята почивка“. Това е начина да не харчиш спестените пари, ако изпаднеш в нужда. 

Да изтеглиш от депозита винаги е по-трудно, затова шанса да прибегнеш до спестяванията ти ще е минимален. Попълвай го непрекъснато - до момента, в който се отправиш на почивка.

2. Търси допълнителни доходи

Кредит или кредитна карта - Обмисли отговорно и сериозно възможностите за кредит или кредитна карта, търси проактивни решения. 

Не е нужно да променяш плановете си или да отказваш изненадващо появилото се предложение за уикенд на морето. Вземи кредитна карта Бяла Карта и пътувай, защото „Човекът е човек тогава, когато е на път!“.

Допълнителни доходи – Помисли за всички възможни варианти за допълнителни доходи и се насочи към най-бързия.

Ето няколко идеи:

  • Допълнителни източници на финанси могат да ти донесат твоите умения – владееш чужди езици, имаш хоби, имаш умения да пишеш, да помагаш на хора и можеш да ги реализираш чрез краткосрочни ангажименти.
  • Пасивни доходи – имаш свободни стаи за временно отдаване под наем, имаш машини и вещи, които можеш да даваш под наем. Възможностите са много.
  • Направи разпродажба на непотребните за теб вещи в онлайн платформите, в името на новите и красиви преживявания и твоята отпуска.

3. Търси по-нискобюджетни варианти за почивка

Ако все още не си резервирал и платил лятната си почивка, това не означава да се откажеш от нея заради високите цени в разгара на сезона. Има начини да си изкараш чудесно и по-оскъден бюджет. 

Ето няколко съвета:

  • Избор на дестинация и настаняване:
  • По-нискобюджетната почивка в бунгало или къща под наем с нощен огън, нощно къпане на лунна светлина и семейни партита на плажа може би ще ти харесат повече отколкото тишината на петзвездния хотел и задължителните норми на хотела.
  • Има много хотели с по-ниска звездна тарифа, но с добро обслужване, както и частни къщи, които предлагат обслужване като в хотел. Рейтингите в онлайн платформите и коментарите, оставени там от посетителите, могат да те ориентират прекрасно в обстановката.
  • Апартаментите под наем от реномирани онлайн платформи с рейтинг система също са добра алтернатива.
  • Избор на сезон – на море в по-ранна есен не е чак толкова зле. Разбира се има риск дали времето ще е напълно подходящо, но пък за сметка на това доста по-ниските цени и спокойствието в курортите са доста силни предимства на този период.
  • Транспорт
  • Ако си решил да пътуваш извън страната, купи самолетни билети от нискотарифни авиокомпании. Това може значително да намали бюджета ти.
  • Ако пък ще пътуваш с кола, може да намериш начин да пътуваш с оптимален брой в колата си, с които да си поделиш трансортните разходи.

И понеже парите по време на почивка отлитат като вятъра, не забравяй някои основни неща:

  • Вземи със себе си толкова пари, колкото си планирал.
  • Забавлявай се, но в рамките на планирания бюджет.
  • По-добре пълноценна почивка за по-малко дни, отколкото дълга почивка съпроводена с мъчително пестене. Така ще можеш да се насладиш максимално на времето за разпускане. 

Разбира се, ако все пак си решил, че заслужаваш да си починеш без да си слагаш спирачки за каквото и да е, вземи със себе си твоята Бяла Карта. 

Винаги е добре да разполагаш с резервни средства за всяка твоя прищявка.

Е, нещата вече са под контрол – имаш няколко варианта за спасяване на лятната ти почивка, остават плавниците, шнорхела, пояса, маслото за приятен загар, шапката и приятните преживявания. Пълен напред към ваканцията!

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш