Кандидатствай Вход
Началото на годината – време за организиране и планиране на личните финанси

Началото на годината – време за организиране и планиране на личните финанси

След края на веселбите и празничните събирания, съпътстващи Коледа и Нова година, идва време да помислим и за сериозните неща, а именно за организиране и планиране на личните финанси. 

Началото на годината е периодът, в който човек трябва да направи необходимата равносметка относно своите лични финанси, да коригира направените грешки през предходната година и да си осигури по-добри перспективи за предстоящата такава. 

На пръв поглед този процес изглежда доста сложен, но разделянето му на по-малки стъпки ще те убеди, че всъщност няма нищо толкова страшно в извършването му. За да започнеш, трябва да знаеш, че умението за финансово планиране е в основата на управлението на личните финанси. Без план - целите може да се достигат много по-трудно. 

Ето защо, в следващите редове ще изведем основните действия, които е нужно да предприемеш във връзка с по-прецизното организиране и планиране на личните си финанси.

Началото на годината време за организиране и планиране на личните финанси -  добри практики

Определи къде се намираш в момента 

Преди да си правиш планове и да си поставяш финансови цели за новата година, трябва да определиш къде точно се намираш в момента във финансов план. 

Прегледай общото състояние на личните си финанси, в това число постоянните приходи и разходи, плащанията по кредити и дългове, движенията по реализирани инвестиции и проекти, и т.н. 

Това ще ти даде по-ясна представа за базата, от която започваш годината, и реално постижимите в близко бъдеще цели и перспективи. В допълнение, не е лошо да огледаш още веднъж колко си изхарчил по празниците и как въпросните харчове са се отразили на спестяванията ти и като цяло на количеството средства, с които разполагаш към настоящия момент.

Състави реалистичен месечен бюджет 

Ако досега не си си създал навика за съставяне на месечен бюджет, може би е крайно време да го направиш. Месечните бюджети ще ти помогнат много във връзка с по-доброто управление и стабилността на личните ти финанси.

По своята същност те представляват определени лимити или граници, в рамките на които да извършваш финансовите операции през съответния период. Граници, предпазващи те от попадане в неблагоприятни ситуации и оставане „на червено“ в даден момент. 

За да си гарантираш наистина финансовата стабилност и сигурност, трябва не само да съставяш реалистични месечни бюджети, но и да си отговорен по отношение на спазването им впоследствие.

Разбира се, това съвсем не означава да влизаш в крайности и да не си позволяваш никакви удоволствия в ежедневието, а просто да обръщаш по-голямо внимание на харчовете си и потенциалното им влияние върху финансовото ти положение и финансовите ти цели.

Заеми се с по-сериозните дългове  

Дълговете са камък, който може да те препъне сериозно по пътя към постигането на главните финансови и житейски цели. В този смисъл, трябва да им обърнеш значително внимание и да съставиш конкретен план за изплащането им. 

Съветваме те да се заемеш приоритетно с дълговете, които имат особено негативно влияние върху твоите лични финанси. Обикновено това са големите по размер дългове, както и такива, по които се начисляват високи лихвени проценти. 

Колкото по-бързо успееш да завършиш изплащането им, с толкова повече свободни финансови средства ще разполагаш в бъдеще.

Прегледай инвестиционното си портфолио

Началото на годината е също така подходящ период за преглеждане състоянието на инвестиционното ти портфолио, както и на основните възможности и рискове пред него. Насочи погледа си по-специално върху инвестициите, които не реализират желаните резултати или дори ти носят загуби. 

Добре е да направиш оценка как въпросните инвестиции влияят върху цялостното портфолио и след това да вземеш решение какво ще правиш с тях. Все пак, целта за новата година е да подобриш перспективите пред своето инвестиционно портфолио и да си осигуриш максимално положителни резултати от него, нали?

Ако имаш нужда от помощ в не леката задача свързана с управлението на твоите лични финанси, можеш да се потърсиш личен финансов консултант. Тези хора имат знания и умения, с които могат да ти помогнат. 

Когато става въпрос за пари, всеки търси по-голяма сигурност. Ако обмисляш дали да се довериш на някого, можеш да търсиш и консултант, който е член на Асоциация на личните финансови консултанти. 

Това е неправителствена организация, която се стреми да популяризира професията, но и да гарантира спазване на професионална етика и да установи лоялни отношения с клиентите. 

Помисли за спестяванията си

Спестяванията са елементът, който може да ти помогне да преминеш през трудни периоди и да покриеш внезапни и неочаквано възникнали разходи. Би било полезно да следиш за техните нива и да се грижиш те да се увеличават постепенно. 

Всъщност, за събирането на солидни спестявания е напълно достатъчно да отделяш на пръв поглед съвсем малки суми месечно, стига да следваш тази практика редовно.  

С времето тя ще даде резултати и в един момент вече ще разполагаш с надежден спестовен фонд, гарантиращ високи нива на сигурност по отношение на личните ти финанси.

Планирай как да използваш кредитните си карти

Когато говорим за създаване на финансов план и ефективно управление на личните финанси, не можем да пропуснем и финансовите инструменти като кредитните карти

Както вероятно знаеш, кредитната карта е удобен финансов инструмент, който може да бъде полезен в ежедневието. Разбира се, важно е да знаеш как да го използваш. 

Първото и основно правило е да избереш кредитна карта, която отговаря на финансовите ти възможности, нуждите ти и плановете ти. Какво означава това на практика?

Ако например, пътуваш често, можеш да търсиш кредитна карта с бонуси при пътувания. В случай, че предпочиташ да имаш пари в брой, търси карта, която няма такса при теглене на пари от банкомати. 

Вариантите са много - определи целите си и намери най-подходящата кредитна карта за себе си. 

Когато избираш кредитна карта, трябва да планираш как ще я използваш. Когато вече си направиш бюджет и видиш, че парите ти стигат точно - това означава, че вероятно ще ти бъде трудно да реагираш при изненадващи разходи. 

В тези случаи, добра идея е да търсиш кредитна карта, която да използваш за допълнителни пари до заплата, когато имаш нужда - намери карта без годишна такса. По този начин няма да натоварваш бюджета си, но ще имаш възможност да реагираш при непредвидени ситуации.

Разбира се, не всичко може да бъде планирано и предвидено. Ето защо, запази възможността за промени в бюджета ти, използването на кредитните карти и парите ти - спрямо ситуацията.  

И през новата година кредитна карта Бяла Карта отново ще бъде на твое разположение винаги, когато имаш нужда от нея. 

Тази гъвкава и достъпна кредитна карта е способна да ти предостави необходимите финансови средства независимо къде се намираш или в каква ситуация си попаднал. 

Довери се на кредитна карта Бяла Карта и си осигури стабилност и отлични перспективи във финансов план!

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш