Кандидатствай Вход
Началото на годината – време за организиране и планиране на личните финанси

Началото на годината – време за организиране и планиране на личните финанси

  • Бяла Карта
  • 01.01.2019
  • Твоите пари
  • Коментари: 0
  • 898

След края на веселбите и празничните събирания, съпътстващи Коледа и Нова година, идва време да помислим и за сериозните неща. Началото на годината е периодът, в който човек трябва да направи необходимата равносметка относно своите лични финанси, да коригира направените грешки през предходната година и да си осигури по-добри перспективи за предстоящата такава. На пръв поглед този процес изглежда доста сложен, но разделянето му на по-малки стъпки ще те убеди, че всъщност няма нищо толкова страшно в извършването му. В следващите редове ще изведем основните действия, които е нужно да предприемеш във връзка с по-прецизното организиране и планиране на личните си финанси.

Определи къде се намираш в момента – преди да си правиш планове и да си поставяш цели за новата година, трябва да определиш къде точно се намираш в момента във финансов план. Прегледай общото състояние на личните си финанси, в това число постоянните приходи и разходи, плащанията по кредити и дългове, движенията по реализирани инвестиции и проекти, и т.н. Това ще ти даде по-ясна представа за базата, от която започваш годината, и реално постижимите в близко бъдеще цели и перспективи. В допълнение, не е лошо да огледаш още веднъж колко си изхарчил по празниците и как въпросните харчове са се отразили на спестяванията ти и като цяло на количеството средства, с които разполагаш към настоящия момент.

Състави реалистичен месечен бюджет – ако досега не си си създал навика за съставяне на месечен бюджет, може би е крайно време да го направиш. Месечните бюджети ще ти помогнат много във връзка с по-доброто управление и стабилността на личните ти финанси. По своята същност те представляват определени лимити или граници, в рамките на които да извършваш финансовите операции през съответния период. Граници, предпазващи те от попадане в неблагоприятни ситуации и оставане „на червено“ в даден момент. За да си гарантираш наистина финансовата стабилност и сигурност, трябва не само да съставяш реалистични месечни бюджети, но и да си отговорен по отношение на спазването им впоследствие. Разбира се, това съвсем не означава да влизаш в крайности и да не си позволяваш никакви удоволствия в ежедневието, а просто да обръщаш по-голямо внимание на харчовете си и потенциалното им влияние върху финансовото ти положение.

Заеми се с по-сериозните дългове – дълговете са камък, който може да те препъне сериозно по пътя към постигането на главните финансови и житейски цели. В този смисъл, трябва да им обърнеш значително внимание и да съставиш конкретен план за изплащането им. Съветваме те да се заемеш приоритетно с дълговете, които имат особено негативно влияние върху твоите лични финанси. Обикновено това са големите по размер дългове, както и такива, по които се начисляват високи лихвени проценти. Колкото по-бързо успееш да завършиш изплащането им, с толкова повече свободни финансови средства ще разполагаш в бъдеще.

Прегледай инвестиционното си портфолио – началото на годината е също така подходящ период за преглеждане състоянието на инвестиционното ти портфолио, както и на основните възможности и рискове пред него. Насочи погледа си по-специално върху инвестициите, които не реализират желаните резултати или дори ти носят загуби. Добре е да направиш оценка как въпросните инвестиции влияят върху цялостното портфолио и след това да вземеш решение какво ще правиш с тях. Все пак, целта за новата година е да подобриш перспективите пред своето инвестиционно портфолио и да си осигуриш максимално положителни резултати от него, нали?

Помисли за спестяванията си – спестяванията са елементът, който може да ти помогне да преминеш през трудни периоди и да покриеш внезапни и неочаквано възникнали разходи. Би било полезно да следиш за техните нива и да се грижиш те да се увеличават постепенно. Всъщност, за събирането на солидни спестявания е напълно достатъчно да отделяш на пръв поглед съвсем малки суми месечно, стига да следваш тази практика редовно. С времето тя ще даде резултати и в един момент вече ще разполагаш с надежден спестовен фонд, гарантиращ високи нива на сигурност по отношение на личните ти финанси.

И през новата година кредитна карта Бяла Карта отново ще бъде на твое разположение винаги, когато имаш нужда от нея. Тази гъвкава и достъпна кредитна карта е способна да ти предостави необходимите финансови средства независимо къде се намираш или в каква ситуация си попаднал. Довери се на кредитна карта Бяла Карта и си осигури стабилност и отлични перспективи във финансов план!

Кредитна карта, с която имаш, когато искаш