Кандидатствай Вход
Как да се справиш като студент с малко пари?

Как да се справиш като студент с малко пари?

Да се ​​научиш да правиш бюджет и да си поставяш финансови цели като студент е важно. 

Идеята за начертаване на бюджет може да ти изглежда непреодолима на пръв поглед.  Та кой има енергията да седне и да планира по-фините точки на финансовото си състояние след дълъг ден на часове, изпити и други задължения в университета? 

Всъщност, стига да искаш, може да бъде доста лесно да си направиш съвсем приличен бюджет. 

Ако се питаш защо ти е необходим, то можем да ти кажем, че той може да бъде много мощен инструмент в личните ти финанси.

Казваме го, тъй като създавайки и следвайки бюджета си, ти всъщност  проследяваш навиците си на харчене, имаш представа къде отиват месечните ти приходи и къде трябва да намалиш. И това е идеалният начин не си пилееш парите за неща, без които можеш да живееш съвсем спокойно. 

Животът с бюджет не означава, че никога не можеш да се забавляваш, напротив. Това означава, че забавлението, което имаш, няма да ти попречи да плащаш сметките си.

Прекарвай известно време в обмисляне на всички разходи за живот, за които отговаряш всеки месец. 

Започни с основните разходи за университет - обучение, наем и сметки, учебни пособия, телефон, плащания за кола и застраховка (или разходи за обществен транспорт), подстригване, тоалетни принадлежности и, разбира се, храна.

Когато си направил план за парите, които имаш, можеш да бъдеш спокоен, знаейки, че приоритетите ти са покрити.

Наличието на собствен бюджет на студент, за да балансираш месечните си разходи и да знаеш как влияеш върху него е един от най-добрите начини да научиш добри финансови навици.

И разбира се, един от най-добрите навици, които може да усвоиш за бъдещето си е разумното използване на кредитна карта. 

Инструмент като кредитна карта Бяла Карта ще ти даде множество възможности да си гъвкав с финансите си и да умееш да покриваш изненадващи разходи.

Как да се справиш като студент с малко пари?

Проследявай разходите си

Най-лесният начин да следиш финансите си и да следиш къде отиват парите ти е като си направиш финансов план.

Поглеждай редовно за какво си харчил парите си и виж къде можеш да правиш съкращения или да харчиш по-ефективно. Възможно е да не осъзнаеш колко ти струват реално малките ти ежедневни покупки, докато не погледнеш приходите и разходите си.

Следващата стъпка е да поставиш началото на това да проследяваш разходите си. Можеш да го правиш както чрез приложения като Mint на телефона си, така и на хартия, за да определиш дали те съвпадат с твоя опит в реалния свят или изискват фина настройка.

Проследяването на разходите по дата също е от ключово значение. Например, ако си планирал 500 лева от месечния си бюджет за храна, но го изразходваш за две седмици, знай, че ще трябва да направиш корекции.

Друга причина да провериш разходите си е, че може да видиш измамни такси по сметката ти  по-рано и да се свържеш с банката си, за да ги отмениш.

Налични са различни приложения за бюджетиране, които да ти помогнат. Просто придобий навика да включваш ежедневните или седмичните си разходи, за да получиш бърз преглед на това как се справяш и къде може да прекаляваш с разходите.

Виж приложения като Wally, Mint или Acorn, за да ти помогнат да проследиш къде точно отиват парите ти.

Създай фонд за спешни случаи

Много хора се борят с това, така че е важно да започнеш да развиваш този навик рано. Изкушаващо е първо да похарчиш парите си и след това да спестиш каквото е останало, но в крайна сметка ще ограничиш колко спестяваш по този начин.

Вместо това първо плащай сметките си, допринасяй за спестяванията си и след това използвай малко за себе си.

По думите на Уорън Бъфет: „Не спестявай това, което е останало след изразходване, а изразходвай това, което е останало след спестяването“.

Сега, когато бюджетът ти е налице, можеш да определиш области, в които може да харчиш по-малко и да спестяваш за постигането на дългосрочните си цели

Ето няколко идеи, за да започнеш:

  • Помисли за преминаване към по-евтин план за хранене, ако установиш, че редовно остават пари в сметката ти.
  • Наеми или купи употребявани учебници вместо нови издания в книжарницата.
  • Ако се окаже, че се нуждаеш от нов лаптоп или друга техника, опитай с ремонтирано устройство, а не чисто нов модел.
  • Помисли за ходене, каране на колело или транспорт в кампуса, вместо да плащаш за гориво.

Започни да изграждаш кредитна история

Има много начини да се опиташ да изградиш своя кредитен рейтинг. И трябва да ги имаш предвид и да действаш от рано.

Използването на кредитна карта и пазаруването разумно с нея е ключов фактор за изграждане на добра кредитна история. Идеята е не само да притежаваш кредитен инструмент, но и да умееш да го използваш умно.

Научаването на факторите, които влияят върху твоя кредитен рейтинг и кредитна история, и какво можеш да направиш, за да подобриш резултата си са основни стъпки към контролиране на финансовото ти бъдеще.

Една от стратегиите, които някои студенти използват, за да спестят използват е да боравят с кредитната си карта само за един конкретен разход, като например закупуване на техника или дрехи или пък разходи по автомобила.

Ако правиш покупки, които не са много големи и редовно изплащаш баланса изцяло, ще подобриш кредитния си рейтинг и ще се справиш отлично и по-нататък.

Ако искаш да имаш допълнителни пари за спешни случаи, на които да разчиташ всеки месец, можеш да избереш кредитна карта Бяла Карта. 

Тя е с лимит до 5000 лева, без годишна такса за обслужване на картата и без такса при теглене на пари от банкомат в България.

Бяла Карта може да бъде твоя пръв помощник в университета.

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш