Кандидатствай Вход
Как да се справиш като студент с малко пари?

Как да се справиш като студент с малко пари?

Да се ​​научиш да правиш бюджет и да си поставяш финансови цели като студент е важно. Идеята за начертаване на бюджет може да изглежда непреодолима на пръв поглед - kой има енергията да седне и да планира по-фините точки на финансовото си състояние след дълъг ден на часове, изпити и други задължения? Всъщност може да бъде доста лесно да се направи.

Бюджетът е много мощен инструмент в личните финанси. Когато създаваш бюджет и проследяваш навиците си на харчене, имаш представа къде отиват месечните ти приходи и къде трябва да намалиш. Животът с бюджет не означава, че никога не можеш да се забавляваш, това означава, че забавлението, което имаш, няма да ти попречи да плащаш сметките си.

Прекарвай известно време в обмисляне на всички разходи за живот, за които отговаряш всеки месец. Започни с основните разходи за университет - обучение, наем и сметки, учебни пособия, телефон, плащания за кола и застраховка (или разходи за обществен транспорт), подстригване, тоалетни принадлежности и, разбира се, храна. Когато си направил план за парите, които имаш, можеш да бъдеш спокоен, знаейки, че приоритетите ти са покрити.

Наличието на собствен бюджет на студент, за да балансираш месечните си разходи и да знаеш как влияеш върху него, е един от най-добрите начини да научиш добри финансови навици.

А един от най-добрите навици, които може да усвоиш за бъдещето си е разумното използване на кредитна карта. Инструмент като кредитна карта Бяла Карта ще ти даде множество възможности да си гъвкав с финансите си и да умееш да покриваш изненадващи разходи.

Проследявай разходите си

Най-лесният начин да следиш финансите си е да следиш къде отиват парите ти. Поглеждай редовно за какво си харчил парите си и виж къде можеш да правиш съкращения или да харчиш по-ефективно. Възможно е да не осъзнаеш колко ти струват реално малките ти ежедневни покупки, докато не погледнеш приходите и разходите си.

Създаването на бюджет е едно нещо, придържането към него може да бъде по-сложно. Следващата стъпка е да проследиш разходите си чрез приложение като Mint на телефона си или дори на хартия, за да определиш, дали те съвпадат с твоя опит в реалния свят или изискват фина настройка.

Проследяването на разходите по дата също е от ключово значение. Например, ако си планирал 120 долара за месечния си бюджет за храна, но го изразходвате за две седмици, знай, че ще трябва да направиш корекции.

Друга причина да провериш разходите си- може да видиш измамни такси по сметката си по-рано и да се свържеш с банката си, за да ги отмениш.

Налични са различни приложения за бюджетиране, които да ти помогнат. Просто придобий навика да включваш ежедневните или седмичните си разходи, за да получиш бърз преглед на това как се справяш и къде може да прекаляваш с разходите.

Виж приложения като Wally, Mint или Acorn, за да ти помогнат да проследиш къде точно отиват парите ти.

Създай фонд за спешни случаи

Много хора се борят с това, така че е важно да започнеш да развиваш този навик рано. Изкушаващо е първо да похарчиш парите си и след това да спестиш каквото е останало, но в крайна сметка ще ограничиш колко спестяваш по този начин. Вместо това първо плащай сметките си, допринасяй за спестяванията си и след това използвай малко за себе си.

По думите на Уорън Бъфет: „Не спестявай това, което е останало след изразходване, а изразходвай това, което е останало след спестяването“.

Сега, когато бюджетът ти е налице, можеш да определиш области, в които може да харчиш по-малко и да спестяваш за постигането на дългосрочните си цели. Ето няколко идеи, за да започнеш:

Помисли за преминаване към по-евтин план за хранене, ако установиш, че редовно остават пари в сметката ти.

Наеми или купи употребявани учебници вместо нови издания в книжарницата.

Ако се окаже, че се нуждаеш от нова технология за класа, опитай ремонтиран, а не чисто нов модел.

Помисли за ходене, каране на колело или транспорт в кампуса, вместо да плащаш за гориво.

Започни да изграждаш кредитна история

Има много начини да се опиташ да изградиш своя кредитен рейтинг. И трябва да ги имаш предвид и да действаш от рано. Използването на кредитна карта и пазаруването разумно с нея е ключов фактор за изграждане на добра кредитна история. Идеята е не само да притежаваш кредитен инструмент, но и да умееш да го използваш умно.

Научаването на факторите, които влияят върху твоя кредитен рейтинг и кредитна история, и какво можеш да направиш, за да подобриш резултата си, са основни стъпки към контролиране на финансовото ти бъдеще.

Една от стратегиите, които някои студенти използват е да боравят с кредитната си карта само за един конкретен разход, като например закупуване на техника или дрехи или пък разходи по автомобила. Ако правиш малки покупки и редовно изплащаш баланса изцяло, ще подобриш кредитния си рейтинг.

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш