Кандидатствай Вход
Бяла Карта за студенти

Бяла Карта за студенти

Кредитните карти са изключително популярен инструмент, който може да помогне на всеки да подобри финансите си. 

По-голяма част от студентите търсят възможности за финансова свобода и начини да започнат да изграждат бъдещето си. Някои от тях разчитат на студентски кредити.

Друг начин да придобият умението за ефективно управление на парите и да подсигурят правилният финансов инструмент като кредитна карта за студенти, например.

Кредитните карти могат да бъдат ефективен инструмент за изграждане на добър кредитен рейтинг,  история и управление на бюджета.

В тази статия в блога ни ще разкажем защо и как кредитната карта може да бъде полезна на учащите, но и ще дадем полезни практики за управление на парите през студентските години

Преди да започнем с ползите, които картите могат да донесат, разглеждаме основите на ефективното управление на личните финанси. 

Основи на бюджетирането за студенти

Първата стъпка към ефективното управление на личните финанси като студент е разбирането и усвояването на основите на бюджетирането

Умението за управление на парите е умение, което всеки студент трябва да научи.

Създаването и умението за спазване на бюджет позволява ефективно проследяване на разходите, оптимизирането и контролирането им.

Когато имаш бюджет, по-малко вероятно е да изпаднеш в дългове или преразход.

Ето какво да не забравяш, когато създаваш студентския си бюджет:

  • Вземи предвид фиксираните разходи като - наем, транспортни разходи, абонаментни услуги, но и променливите като сметки, хранителни стоки, развлечения. 
  • Опиши всички източници на доходи, които имаш. Те може да бъдат от работа, стипендии, средства от родителите ти и т. н. Така ще си наясно с колко пари разполагаш на месец.
  • След като опишеш всяка от категориите ще имаш възможност да проследиш и оптимизираш бюджета си. Приоритизирай разходите си базирано на нуждите и желанията ти, за да спазиш бюджетните си цели.
  • Ще можеш да си отговориш на въпроса дали имаш достатъчно пари, можеш ли и колко пари да спестиш, трябва ли да съкратиш разход в дадена категория или да намериш начин да имаш повече приходи.
  • Също така, важно е да можеш да планираш неочаквани разходи, които могат да възникнат поради непредвидени обстоятелства. Добра идея е да започнеш да създаваш фонд за спешни случаи, на който да разчиташ при нужда. 

С добро планиране и взимане на решения за парите ти, ще можеш да започнеш да изграждаш финансовото си бъдеще още като студент. 

Студентка стои на лаптопа си с документи в ръка и подготвя бюджета си.

Източник на изображението: AdobeStock

Научи се да спестяваш пари в университета

Когато говорим за ефективно управление на личните финанси, спестяването е основно умение, което трябва да придобиеш. С помощта на някои съвети и насоки от наша страна, всеки студент може да се научи да пести пари. 

Ето ги и тях.

Търси отстъпките

Като студент със сигурност на много места имаш отстъпки. Не пропускай да се възползваш от тях винаги, когато можеш. Имай предвид, че част от тях се дават на хора със студентска книжка или студентска карта, която трябва предварително да извадиш. 

Отдели време, за да направиш проучване какви отстъпки можеш да използваш. Често можеш да се сдобиеш с намаление в някои супермаркети, магазини за дрехи или да намалиш разходите си за транспортни услуги, музеи, книжарници, образователни центрове и други. 

Освен това, при пазаруване можеш да проследяваш намаленията, както и да използваш картите за отстъпка на супермаркетите. Този подход със сигурност ще доведе до по-ниски разходи за месеца. 

Харчи разумно парите си

Един от методите, които ще ти гарантира, че ще спестиш пари е да ги използваш отговорно и да избираш алтернативите. 

Можеш например да си приготвяш храната си вкъщи или се храниш в студентския стол. Можеш също така да си вземеш карта за градския транспорт, да си купуваш дрехи, стоки за дома или учебници втора употреба и т. н., и т. н. 

Всички тези малки промени могат да доведат до големи икономии.

Имай обаче и предвид, че умението да пестиш не трябва да пречи на възможността да се наслаждаваш на студентския си живот. 

Важно е просто да изградиш необходимата финансова култура, която да ти даде възможност да управляваш парите си ефективно. 

Прасенце касичка с кредитна карта

Източник на изображението: AdobeStock

Как кредитните карти могат да ти помогнат в пестенето на пари?

Можеш да спестиш пари с подходящата кредитна карта. Например, ако видиш учебници или дрехи за университета, които са намалени, но в момента нямаш достатъчно средства, с картата ще успееш да се възползваш от промоционалните намаления.

Освен това, кредитната карта може да ти даде възможност да планираш разумно пазаруването като си купуваш  дадени хранителни продукти или консумативи за квартирата предварително, защото са на намаление. 

Така, в момента, в който ти потрябват, ще можеш да ги използваш, но няма да си плащал пълната цена за тях. 

Как кредитната карта може да помогне при управление на студентския бюджет?

Когато искаш самостоятелност и да започнеш да градиш кредитната си история, кредитните карти могат да се окажат изключително полезен инструмент за целта. 

Масово използвани от хората в ежедневието, те носят куп ползи на потребителите. Как обаче една кредитна карта може да ти помогне да управляваш студентския бюджет?

С кредитната карта можеш да имаш пари за спешни случаи

Достъпът до средства за спешни случаи може да бъде безценен за всеки студент. Причината за това е, че те често могат да се сблъскат с неочаквани разходи или проблеми с парите.

В тези случаи кредитните карти могат да ти осигурят необходимите пари, без да се налага да се чакаш и да кандидатства за друг кредит. Кредитните карти могат да ти осигурят и достатъчно гъвкавост, в моментите, в които наистина имаш финансови затруднения.

В същото време е много важно този тип карти да се използват само при необходимост, за да не изпаднеш в задължения.

Темата с правилното използване на кредитна карта от студентите засягаме по-долу

Можеш да изградиш кредитната си история още като студент

Притежанието на кредитна карта е един от начините, по които всеки студент или млад човек може да започне да гради кредитната си история.

Колкото по-рано започнеш да мислиш в тази насока, толкова по-добре. Създаването на добър кредитен рейтинг е индикация пред финансовите институции, че си надежден кредитополучател. 

Това означава, че може да получаваш по-лесно одобрение при нужда от по-голямо финансиране за жилище или стартиране на собствен бизнес.

Макар мисълта за собствено жилище, докато си в университета да ти се струва далечна, този момент ще дойде. Добре е да имаш необходимата подготовка.

Важно е обаче да не се увличаш по това да използваш каквито и да е кредитни продукти като студент. 

Кога да избереш кредитна карта и кога дебитна карта?

Когато си студент, дебитната карта е подходящ инструмент за ежедневните ти покупки. С подобна карта ти имаш достъп до личните си финанси и можеш лесно да  извършваш плащане както онлайн, така и да теглиш пари от банкомат. 

Кредитните карти може да са подходящият избор при плащане на онлайн покупки, при нужда от покриване на непредвидени разходи, при пътуване в чужбина и други. 

Някои от тях имат застраховки при пътуване, удължени гаранции за определени продукти, защита от измами и т. н.

Не забравяй, че парите, изтеглени от кредитната карта трябва да се върнат. Използвай ги спрямо възможностите си. 

момиче с кредитна карта и телефон

Източник на изображението: AdobeStock

Стратегии за отговорно използване на кредитна карта  за студенти

Студентите често се сблъскват с предизвикателството да балансират между нуждата от краткосрочна финансова помощ и грижата за бъдещето. 

Кредитните карти могат да бъдат мощен инструмент за управление на финансите, ако се използват отговорно, но могат да бъдат опасни, ако не знаеш какво правите. 

Виж няколко стратегии за отговорно използване на кредитни карти, които могат да помогнат на всеки студент да управлява финансите си ефективно в дългосрочен план.

Проучи различни възможности

Преди да подпишеш договор за каквато и да е кредитна карта, не забравяй да направиш проучване, за да намериш тази, която най-добре отговаря на нуждите ти.

Някои финансови институции предлагат специални карти за студенти, проучи и тези възможности.

Разгледай годишните такси, лихвените проценти и избери такава без годишна такса, ако планираш да я използваш само при спешни случаи. Това няма да натовари бюджета ти излишно. 

Ако пък предпочиташ да имаш пари в брой, търси кредитна карта като Бяла Карта, която няма такса при теглене на пари в брой от банкомати в България и Европейския съюз. 

Важно е да не се залъгваш само по бонусите, защото често те може да не отговарят на нуждите и потреблението ти. 

Търси точно тази кредитна карта, която ще отговори на теб. Съобрази факта, че си студент и спрямо това какъв тип потребител си.

Използвай толкова, колкото можеш да си позволиш

Важно е да помниш да не харчиш прекалено много с кредитната си карта - използвай суми, които можеш да си позволиш да върнеш в договорените срокове.

Не пропускай нищо от потреблението си, проследявайки всяка своя трансакция в извлеченията си. 

Плащай сметките си навреме

Това би трябвало да е излишно да споменаваме да не забравяш да плащаш сметките си навреме. 

Забавените плащания могат да доведат до начисляване на допълнителни такси, които неминуемо ще увеличат дълга ти към кредиторите.

Повечето финансови институции предлагат услуги за онлайн плащания, които позволяват на клиентите да могат спокойно да се справят с погасяване задължението си където и да са. 

Когато си студент, това е важно, защото вероятно пътуваш много и имаш ангажименти, което пък прави разходките до финансовите институции ангажимент, който можеш да избегнеш. 

Кредитните карти могат да бъдат чудесен инструмент, когато ги използваш отговорно.

Независимо дали използваш Бяла кредитна карта за студенти или вече не учиш, важно е да придобиеш най-важните умения за ефективно управление на парите и задълженията си.  

Защо Бяла Карта за студенти?

Кредитната карта Бяла Карта може да бъде идеалното финансово решение за студенти и млади хора. Тя предлага удобство, бързина, сигурност, които всеки търси.

За нея можем да кандидатствате както ти, така и колегите ти студенти. Освен това, Бяла Карта е без годишна такса за обслужване на картата и без такса за издаване. 

Бяла Карта е международна кредитна карта Mastercard с кредитен лимит до 5000 лева, подходяща за извършване на плащания на ПОС и за пазаруване онлайн. Бяла Карта няма и такси за теглене на пари от банкомати в България и Европейския съюз. 

Последното е важно предимство за всеки студент, който планира да отиде да учи в чужбина или по програма Еразъм. С правилната кредитна карта, ще можеш да посрещнеш нуждите си и при пътуване. 

Притежанието на Бяла Карта може да ти помогне да разполагаш със средства винаги, когато имаш нужда. 

Хубавото е, че за да я вземеш, не е нужно да работиш на постоянен трудов договор. Както знаем, когато си на половин работен често няма такъв. 

С Бяла Карта можеш да преминеш през студентските си години с максимално спокойствие, че ще можеш да разчиташ на себе си при възникване на нужда. 

Кандидатстването за Бяла Карта става онлайн, а при одобрение ще я получиш до посочен от теб адрес - напълно безплатно. 

След това, можеш лесно и сигурно да управляваш картата си в мобилното приложение или в онлайн профила си. 

На няколко клика от теб ще бъде цялата информация за направените с картата трансакции, а при нужда, ще можеш да блокираш или активираш определени нейни функции. 

Както виждаш, Бяла Карта може да бъде точната кредитна карта за студенти. Разгледай всички нейни предимства, прецени дали отговаря на нуждите и потреблението ти. 

Не забравяй, че пътят към добро финансово бъдеще минава през точните финансови решения, които вземеш.  

Ето защо, препоръчваме ти да следваш нашите съвети, за да се научиш да управляваш успешно финансите си.

Надяваме се, че в тази статия сме събрали необходимата информация, с която да съумееш да избереш правилната кредитна карта за нуждите си и да я използваш максимално в своя полза и да съумееш да изградиш стабилно финансово бъдеще. 

0 Коментара



Кредитна карта, с която имаш, когато искаш