Кандидатствай Вход
Как да направите спасителен план за семейния бюджет по време на икономическа криза?

Как да направите спасителен план за семейния бюджет по време на икономическа криза?

Икономическата криза, която вече се усеща както в България, така и по света, притеснява много хора. Ако все още семейството ти не е засегнато от кризата, но се притесняваш от по-сериозни последствия върху финансите ви, трябва да вземеш необходимите мерки за оптимизиране на семейния бюджет. Сега е моментът да говориш със семейството си и заедно да направите спасителен план за действие, в който да разгледате различните възможни сценарии и начините, по които може да се справите с тях. Действията по план ще ви дадат възможност да запазите стабилност в кризисната ситуация.

Проведете разговора в момент, в който всички сте подготвени за сериозен и открит разговор. Това може да е преди или след работа, или през уикенда, когато няма какво да ви разсейва.

1. Говорете за пари

За да започнете да създавате план за семейния бюджет, първо трябва да поговорите открито за пари. Обсъдете положението си открито и идентифицирате възможните сценарии в следващите 1 до 3 месеца.

В момента никой не е загубил работата си, но очаква ли се това да е така през следващия месец или два? Колко сигурни са работните ви места? Има ли възможност да намерите нова работа? Някои от вас има ли право на обезщетение за безработица? Това са малка част от въпросите, на които трябва да си отговорите честно – без да си правите илюзии. Опишете какви са възможните ситуации, пред които семейството ви може да бъде изправено.

2.  Прегледайте месечните си разходи

Важно е да разберете колко и за какво харчите за период от един месец. Това ще ви помогне да определите колко сериозно ще ви повлияе евентуалната загубата на приходи.

Опишете внимателно всички неотложни разходи – вноски по кредити и кредитни карти, сметки за комунални услуги, телефони, уреди на изплащане и др. Така ще имате представа колко е минимумът, който трябва да отделяте, за да може да плащате задълженията си. Това е важно, за да не изпаднете в ситуация, от която ще ви е трудно да се измъкнете.

Имате ли спестовни сметки и за какъв период от време те биха ви помогнали да преодолеете ситуацията? 

3. Създайте фонд за спешни случаи  

Ако има и малка вероятност кризата, предизвикана от Covid-19, да повлияе на семейния бюджет, трябва да се се съсредоточите върху краткосрочни финансови цели като създаването на фонд за спешни случаи.

Експертите препоръчват да се спестят разходи за живот между три и шест месеца, но това едва ли е възможно, ако сега започвате да създавате фонд. Въпреки това, не харчете всичките си пари, старайте се да минимизирате разходите си и всеки останал приход, насочете към фонда за спешни случаи. Важно е да имате спасителен пояс, ако коронавирусът продължи влиянието си върху икономиката.

Колкото по-голяма несигурност има , толкова по-старателно трябва да пестите. Помислете и за съхранението на тези пари, за да може лесно да се възползвате от тях,,в случай на нужда.

4. Намалете разходите

Сега е важно да опитате максимално да ограничите ненужните разходи. Не харчете пари за дрехи, козметика и всичко, което не е спешно.

Прегледайте разходите си и вижте откъде може да спестите – абонаменти за различни платформи, намаляне на сметки за електроенергия и други. Ако сте под наем, може да обмислите възможността за разговор с наемодателя за намаляване на наема или евентуално отлагане на плащанията, ако останете без работа.

Накрая, опитайте да намалите разходите за храна. Купувайте най-необходимите стоки, разглеждайте промоциите в магазините, пазарувайте със списък и планирайте храненията си. Възможно е тези мерки да ви се струват прекалени, но ако съумеете да направите малки лишения сега, ще имате значително по-спокойни месеци, ако останете без приходи.

5. Вярвайте един в друг

И накрая, но не по важност, подкрепяйте се – финансово и емоционално. В трудни моменти като този, за всеки човек е важно да усети подкрепа и грижа от близките си хора. Заедно имате възможност да преминете през този период и да изградите още по-стабилна връзка.

Не се отчайвайте, постарайте се да сте подготвени максимално и имайте готовност да бъдете гъвкави с финансите и егото си.

Ако семейството ти има нужда от допълнителни средства до заплата, Бяла Карта е насреща. Кандидатствай за Бяла Карта напълно безплатно, а при одобрение, ние ще я доставим до дома ти. 

0 КоментараКредитна карта, с която имаш, когато искаш